Fraude en politiek onverbrekelijk met elkaar verbonden

fraude in politiekRegelmatig berichten wij over de schaamteloze fraude die politici en ambtenaren  zich menen te kunnen permitteren, daar zij denken mee te spelen in een levensechte versie van de oude TV serie “The Ontouchables ” . En als je dan weer op een nieuw schandaal stoot, dan denk je in eerste instantie aan 3e wereldlanden en uiteraard ons eigen land , maar niet aan het zo betrouwbaar geachte Duitsland met als toppunt van normen en waarden de deelstaat Beieren. Fout gedacht, want het schandaal om zich via belastingcenten verrijkende Beierse kamerleden dat enige dagen geleden werd ontdekt breidt zich uit als een “Tintenfleck”.

 

 

 

 

 

 

 

Tot het jaar 2000 was het de kamerleden in Beieren toegestaan de vergoeding die zij ontvangen voor assistentie te besteden aan het aanstellen van familieleden als assistent. De EU in Brussel heeft nog steeds het zelfde systeem, want als een op een houtje bijtende politicus moet je immers goed voor jezelf zorgen, een ander doet dat niet.

Na 2000 is deze regeling afgeschaft , maar naar nu blijkt is deze verandering van wetten niet tot de Lederhosen doorgedrongen  of liever gezegd zoals het in politieke kringen dan heet “ik was het vergeten, of ik had het niet begrepen “. Inmiddels blijkt dat 33 afgevaardigden na goed lokaal gebruik kunnen zeggen “Wir haben es nicht gewusst ”  want het hele scala van politieke kleuren, maakt nog steeds gebruik van de regeling, waarbij de kultuurminister Spaenle zijn vrouw Miriam “op de payroll ” had staan en ook de Minister van Justitie ( !) Beate Mark graag politiek bedrijft in familiaire kring.

Paniek in de met name CSU gelederen die in Beieren de dienst uitmaken en bekend stonden om snel met de vinger te wijzen naar andere deelstaten, als daar weer eens iets fout ging. Spanning dus in München, waar in het schandaal rondom de slager  en tevens baas van Bayern München Ulli Hoeness steeds nieuwe feiten naar boven  borrelen. Hoeness,voor zover u het nog niet weet, wordt verdacht van een in tientallen miljoenen lopende witwas rekening in Zwitserland affaire. De opbrengsten van TV opnames als Bayern München ergens tegen ene bal aantrapte verdwenen voor een deel rechtstreeks in de zak van Ulli.

Maar….. in tegenstelling tot ons eigen land waren de reacties niet mals. Het Beierse O.M greep onmiddellijk in, liet Hoeness arresteren en is hij op borg weer vrij en…. en trad o.a. de fractievoorzitter van de CSU die zijn vrouw voor € 5.500 per maand op de loonlijst had af, net als het hoofd van de permanente financiële commissie van de zgn. Landtag ( = 2e kamer ).

En daar ligt een van de verschillen met de vaderlandse politiek, waar fraude, belangenverstrengeling , nepotisme inmiddels meer tot de regel dan de uitzondering behoren. Zes gedeputeerden van de provincie Noord Holland zijn kennelijk autofanaten want sinds hun aantreden in 2011 zaten zij voorbijna een half miljoen in taxi’s terwijl de gedeputeerden beschikking hebben over een dienstauto . Jaap Bont  spant de kroon, want de CDAer maakte gemiddeld 200 taxi ritten per jaar. Nu heeft Bond wel een twintigtal nevenfuncties ( ja uiteraard allen verbonden aan zijn belangrijke werk als gedeputeerde) Kijkt u zelf maar eens hier goed doorscrollen . Van wijkagent naar fraudeur een nieuwe serie op RTV Noord.

Sancties ? Nee, het zal wel weer het bekende onderzoekje worden, commissietje erbij en dan huppekee gauw de deksel weer op de doofpot.


4 Reacties

 1. wim3 zei:

  Mail gestuurd naar secretariaat van Bond en gevraagd of ze het goed vonden dat ik hem een boef en een oplichter noemde en een schande voor de politiek (voor zover nog mogelijk).

  PS: die code van GN werkt verdomd slecht

 2. Exegese zei:

  Dit moet familie zijn van de wat meer bekende James Bond. Een normaal mens zou al die functies noooooit kunnen behappen.

 3. Pieter H zei:

  Met zijn Havo diplomaatje is het knap gedaan;wordt ambtenaar en lid van een politieke partij en je benoemd je eigen bazen.
  Het ambtenaar baasje heeft jou weer nodig voor dat andere goed betaalde baantje en de cirkel is
  rond en zo kan je onbelemmerd belastinggeld verbrassen !!

 4. Barbara Marquart Scholtz zei:

  Wat is dat voor waanzin, al die dienstauto’s en taxiritten.
  Kunnen ze niet gewoon met een eigen auto?
  O nee, onderweg moeten ze natuurlijk ‘stukken bestuderen’.
  Ze zijn vreselijk belangrijk!.

Comments are closed.