Nederland Europees kampioen schulden maken

nederlanders1.3 Miljoen huishoudens in Nederland hebben een hogere hypotheekschuld dan de waarde van hun huis bedraagt en daarmee is ons land Europees kampioen schulden maken. Niet dat veel Nederlanders daar wakker van liggen, maar de onroerend goed bubble begint te lijken op wat wij in de VS zagen begin jaren 2008. Weliswaar gaat het om lagere getallen, maar naar verhouding staat ons land er wat betreft schulden als slechtste van alle 27 EU landen voor! Premier Mark Rutte zal dit tijdens zijn kinderlijke persconferentie wel niet verteld hebben, Mark was gelukkig om eindelijk eens op zijn eigen niveau te kunnen praten en Jeroen, ja Jeroen daar zult u de waarheid ook nooit van horen, daar Dijsselbloem zoals in de afgelopen weken is gebleken het verschil tussen waar en niet waar, nauwelijks nog kan onderscheiden.

 

 

De Nederlandse Bank ( DNB) maakte een leuk grafiekje  van onze schuldenpositie ( zie onderaan deze pagina)en wij kunnen bedenken dat Grieken, Cyprioten en andere bewoners van Middenlandse Zee landen zichzelf tevreden op de rug kloppen en zeggen, zie je wel het is bij ons niet zo erg. De situatie zal in de komende jaren volgens DNB nog slechter worden, werk aan de winkel voor het legioen hoogleraren economie dat ons land bezit en die ons uit zullen gaan leggen waaraan dat ligt.

Wij kunnen dat ook voor u doen, want het is zeer eenvoudig. je hebt gewoon je geld verkeerd besteed, wilde boven je stand leven en gaf dus meer uit aan een huis dan verantwoord, naast uiteraard uitgaven die nergens voor nodig zijn zoals alle kids een Ipod, Ipad, 2 flatscreen TV’s  in kamer en keuken, 2 maal per jaar op vakantie enz. En….. als het allemaal financieel niet meer lukt is daar altijd nog de steun en zo niet de schuldsanering, waardoor uw buren ongewild mede eigenaar van uw huis worden maar daar echter uiteraard geen gebruik van mogen maken. Immers als u uw huis niet meer kunt betalen, mag u er niet meer uitgezet worden, dus “don’t worry, be happy”.

De totale hypotheek  schuld van de bovengenoemde 1.3 miljoen huishoudens  bedraagt inmiddels 65 miljard euro of te wel 10% van de totale Nederlandse hypotheekschulden ( 700 miljard euro)  bij elkaar. De betroffen groep zijn vooral bewoners van huizen die in de laatste 10 jaar gekocht zijn met gretig door de bank verstrekte tophypotheken.

De Nederlandse onroerend goed markt is in zwaar weer terecht gekomen en dat wederom vindt ook zijn neerslag in de beleggingen van o.a. de pensioenfondsen. Weliswaar betaalde u (gedwongen) braaf uw maandelijkse premies, hebben overheid en beleggers te weinig bij gedragen en weet u op welke mat de eindafrekening terecht zal komen.

Maar, het zal wat kort door de bocht zijn om te stellen dat uitsluitend de banken de schuldigen zijn. Zeer veel Nederlanders kon het huis niet groot genoeg en daarmee te duur zijn en om nu te zeggen,” ja maar de bankadviseur vertelde mij dat het allemaal gemakkelijk kon”, is wat al te gemakkelijk.

En enige constructieve oplossing vanuit den Haag kunt u gevoeglijk vergeten, misschien toch eens tijd om naar een stacaravan uit te gaan kijken ?

DNB klein

 


11 Reacties

 1. Theo Prinse zei:

  Dit artikel gaat over het nummer 1 probleem van Nederland. Mijn voorstel zou zijn:
  Hypotheken bij Ned banken zoals ING en Rabo in aparte bank overbrengen en deze hypotheek verzamel bank voor een paart tientjes en onder een of andere reden nationaliseren.
  B. Deze 650 mrd hypotheken verkopen aan buitenlandse zwarte en grijze partijen met in de kleine lettertjes dat als de waarde van het onderpand verloren gaat er over een periode van 30 jaar een zekere compensatie komt.
  C. Als de verkoop van deze hypo’s voor 70 % geslaagd is – minimaal 100 mrd – moet de regering een wet uitvaardigen dat de hypotheek aflossing vervalt als de bewoner het pand verlaat.
  D. Tegelijk met het bereiken van 100 mrd verkochte hypotheken en uitvaardigen wet moet met extreem geavanceerde bouwmethoden minstens 2 miljoen super goedkope hoogbouw appartementen gebouwd worden met woonlasten niet hoger dan 100 tot 150 gulden he he –
  Nederland kan zo een groot deel van de 650 mrd hypotheeklast liquideren, met een uitstel gedurende 30 jaar.
  Zo kan Nederland in 10 jaar tijd met deze in minimaal 100 mrd winst omgezette voormalige schuld de Nederlandse arbeidsproductiviteit sterk verhogen en in de volgende 10 jaar investeren in extreme innovatie zoals ruimtevaart projecten, nucleaire energie enz.
  Hans Kadafi van Baalen zei gister tegen Willem Vermeend dat hij geen vertrouwen heeft in de quantitative easing geld drukken politiek van Amerika en als Obama door John McCain mag blijven vanweghe hun heimelijke steun aan Al Qaeda zal Amerika met quantitative Weimar monetaire politiek doorgaan en mag Amerika voor de komende decennia als economisch trekpaard afgeschreven worden.
  Dat betekent dat Nederland echt een eigen astronomisch industrieel plan moet maken en de technologische basis van Nederland zoveel mogelijk moet isoleren van die van de internationale wereld die sterk zal stagneren.
  Nederland zou dus net als China tegen het kapitalisme een tweede gesloten economie moeten creeren tegen het crony redistributieve kapitalisme van de communist Hussein Obama en zijn broodheer oorlogstoker en wapenlobbyist John McCain

 2. Femke zei:

  Maar nu zijn de huizenkopers héél erg zielig, hun waarde van hun huis neemt flink af.

  Ja, ik weet nog op de camping de mooie verhalen; net een mooi nieuw huis gekocht is nu al een ton meer waard, met een luxe moderne keuken er in laten zetten en een parketvloer in het hele huis met vloer verwarming??, ja, het mocht wat kosten een zéér luxe badkamer, om je vingers bij af te likken, een zéér luxe tuin laten aanleggen ja, er werd echt nergens op bespaart, gelijk vier nieuwe fietsen voor de camping aangeschaft en een nieuwe caravan ‚oh, de auto is te klein om de caravan te trekken dan moest er een SUV wagen komen met alles er op en er aan niks ontbrak er aan, nieuwe audio installatie, koerscontrol, airco en wat je maar kan bedenken zat er op, maar de stoute jongensdroom werd waarheid er moest ook een nieuwe motor worden aangeschaft, om de droom van ieder uit te laten komen en de kinderen wilden graag eens op vakantie op de Caribbean en ook dat moest gewoon kunnen, want ze gingen buiten de vakanties ook naar de camping toe maar nog eens vier keer per jaar op vakantie.

  En toen werd er één ontslagen en toen nog één, oh, oh, wat hoorde ik ze klagen het was lijden en last iedereen was een hufter ze hadden maar 11 maanden achterstand van alle leningen die ze hadden, ze moesten natuurlijk wel op vakantie kunnen en drie keer per week uit eten.

  Met deze mensen heb ik echt geen medelijden!!!!!!!!

 3. autoverzekering zei:

  De tot 2013 verstrekte hypotheken zijn de grote boosdoeners van onze grote schulden. Het hypotheekadvies was volledig gericht op maximaal fiscaal voordeel. Hierdoor werd er tussentijds niet afbetaald op de hypotheek. De aflossing werd doorgeschoven en het aflossingsvrij deel zal pas afbetaald worden bij verkoop van het huis.De hypotheken die vanaf 1-1-2013 verstrekt worden zijn wat betreft de maandlasten hoger, maar aflossing is ook iets waard. Alleen jammer dat de banken nu op hun geld zijn gaan zitten. Je moet op de knieen om nog een hypotheek te krijgen.

 4. All Iwanttobe zei:

  Er hangt meer boven de markt. Sinds 2008 bedraagt de waardevermindering van particulier en commercieel vastgoed meer dan € 500 miljard. De leegstand is intussen opgelopen tot 6% (ruim 400.000 woningen).

  De impact van de stagnerende woningmarkt is enorm, zowel economisch. financieel als sociaal.
  Er is genoeg over geschreven, toch zijn de reacties, zeker van de politiek, lauw.
  “Och, het mechanisme van vraag & aanbod moet zijn werk doen, komt ’t vanzelf wel goed…” Of: “Wij hebben de bodem misschien bijna bereikt…” Of, zelfs: Ëigen schuld, dikke bult.”
  Verder wordt Neerlands probleem nummer één doodleuk genegeerd. Als het nu om de redding van de RaboBank ging…

  Het gáát om de redding van banken (die met steeds meer slechte leningen zitten), om grote maatschappelijke én economische problemen als mensen hun huis niet kunnen verkopen, om mensen die vanuit stille armoede hun restschuld alleen maar zien stijgen, om de doorstroming, om de bouw en alles wat ermee samenhangt, de werkgelegenheid en dus ook de economie. Omdat deze situatie zich vroeg of laat als extra risico en ballast over ALLE belastingbetalers zal uitbreiden.

  De ernst van de situatie over de gehele lijn vanuit de woningmarkt zal moeten worden erkend.
  Dan is het niet moeilijk meer om ook de woningmarkt het predikaat “systeemrelevant” te geven, net zoals de banken. Dan moet het ook mogelijk zijn om een constructie te bedenken, waarin alle marktpartijen participeren om niet alleen banken te redden, maar tegelijk – als drie vliegen in één klap – gedupeerde huizenbezitters te ontlasten én de woningmarkt weer te laten draaien.

  Wat de huizenmarkt betreft zit NL nu in het spoor van Spanje en dat is beslist niet bedoeld als een compliment.

 5. Laval zei:

  @Hans Polderman:
  Dat dachten ze, ja. Allemaal veilig onder de paraplu van de NHG. Wie doet je wat?
  Er zijn éénmiljoen NHG-hypotheken. NHG is (onder bepaalde voorwaarden) bedoeld voor echte crepeergevallen die móeten verkopen en blijven zitten met een restschuld.
  De regels zijn recent nog flink aangescherpt. NHG-pot is beperkt en zeker niet toereikend om een ramp te voorkomen (op = op).
  De NHG als lokkertje, bedoeld als zekerheid voor de geldVERSTREKKER (bank) is voorlopig nog een ultiem vangnet, voor sommigen, waarin de gaten steeds groter worden.

 6. LarsK zei:

  @Femke:
  Dat waren de bomen die tot in de hemel groeiden, zoals ook elders, vooral in Zuid-Europa, sinds de invoering van de euro.
  Hier had het te maken met het al veel langer bestaande broederlijke samenspel van overheid en banken.
  De geldmaffia werd gespekt met behulp van de belastingcenten, HRA, NHG en de domme burger liet zich graag verleiden. Een vrijstaand huis in het groen leek betaalbaarder dan een huurflatje in de stad. Zelfs bij een steeds meer oververhitte markt ontbrak de (overheids-) bescherming van de burger door een laf politiek beleid.

  Wat dat betreft zijn Nederlanders geen haar beter dan Grieken. Feit is wel dat Nederlanders veel hogere (gezins-) schulden hebben ‘opgebouwd’.
  Natuurlijk geldt ieders persoonlijke verantwoordelijkheid voor zijn of haar huishoudboekje. Maar nu het probleem is uitgegroeid tot nationale proporties en IEDEREEN in dit land de gevolgen merkt, kun je niet volstaan met: “Eigen schuld, dikke bult”.
  Wij moeten immers ook de verkwistende Grieken helpen en omvallende, corrupte banken die decennia hebben geprofiteerd, moeten óók worden gered door de belastingbetaler.

 7. Sjors zei:

  Besef wel dat de diverse belastingverhogingen (en de komenden) voor een flink deel bestaan uit het redden van de AMRO bank en de SNS bank. Miljarden zijn hier ingestoken die we nooit meer terugzien.
  We betalen met z’n allen, koper of huurder, belasting om de banken overeind te houden.
  Ik begrijp nog steeds niet dat mensen hun eventuele spaargeld in beheer geven bij deze roofinstellingen.

 8. frits de wit zei:

  We vergeten een ding,al dat geld wat niet is afgelost is grotendeels geconsumeerd.
  Meer personeel om aan de vraag van consumeren te voldoen.
  Zowel meer personeel als de verkochte consumptie hebben de staatskas dan ook goed gespekt dmv
  Loonbelasting , BTW , Accijns en BPM etc etc.
  En ook de opgedreven huizenmarkt heeft de gemeentekas en staatskas goed gespekt.
  Tja en wat is met al dat geld gebeurt.
  Waarom horen wij hier niets over ?????

 9. Pieter H zei:

  @ 9

  Natuurlijk hoor je hier niets over;immers de overheid smijt belastinggeld over de balk aan de ongeveer 1 miljoen ambtenaren en trendvolgers,met hoge salarissen,pensioenen en emolumenten !
  Verder subsidiëren ze op grote schaal de corrupte gezondheidszorg en toeslagen via de belastingdienst.

 10. frits de wit zei:

  Tja en velen met een koophuis hebben ze tegenwoordig in de tang,ze kunnen geen kant meer uit.
  Slaaf geworden van een blok stenen en slaaf van hun werkgever die steeds meer eisen stelt voor
  het zelfde salaris.
  En wat doe je er aan,weinig/tot niets.

Comments are closed.