Goud confiscatie en de gevolgen

defaltieGelukkig hebben wij inmiddels een aantal oplettende en ter zake kundige lezers die ons soms reacties sturen die het label “artikel” verdienen. Zo ook de zojuist ontvangen reactie van “jhon” n.a.v. van ons eerder geplaatste artikel over de confiscatie van goud. De schrijver gaat in zijn reactie die hier volgt uitvoerig in op de mogelijke gevolgen van een eventuele goud confiscatie en geeft tevens een suggestie om deze te kunnen omzeilen. Een interessant stuk, lezen en daarna handelen. “Jhon”bedankt.

 

 

 

Na de beurscrash van 1929 nam de behoefte aan krediet sterk af en was de natuurlijke reactie van de bevolking om schulden af te lossen en te sparen. Hierdoor kromp niet alleen de geldhoeveelheid in circulatie, maar ging ook de omloopsnelheid van het geld omlaag. Het gevolg was een deflatie die zorgde voor dalende prijzen en stijgende werkloosheid. Mensen die veiligheid zochten in het verzamelen van fysiek goud werden ervan beschuldigd de crisis te verergeren, omdat hun spaargeld op die manier niet beschikbaar was voor nieuwe leningen of consumptie. De goudprijs begon op de internationale markt te stijgen tot boven de $20,67 per troy ounce, het niveau waarop de Amerikaanse dollar door de Federal Reserve aan goud was gekoppeld.

Om de deflatiespiraal en een run op de Amerikaanse goudreserve te doorbreken besloot president Roosevelt in 1933 om het goud van de Amerikaanse burgers te vorderen, tegen een vergoeding van $20,67 per troy ounce. Na de invordering werd de waarde van de dollar opnieuw vastgezet, op een veel hogere koers van $35 per troy ounce goud. Wie zijn goud netjes had ingeleverd voor papieren claims op goud (dollarbiljetten) zag zijn koopkracht in goud dus met 69% dalen. Hoe groot is het gevaar van goudconfiscatie nu?

Dit historische gegeven boezemt nog steeds angst in bij sommige goudbeleggers, ook in ons land. Dat is aan de ene kant te begrijpen, want in een grote crisis kunnen politici en centrale bankiers soms onconventionele maatregelen nemen. Aan de andere kant kent Nederland geen geschiedenis van goudconfiscatie en kennen we vandaag de dag ook geen goudstandaard in Nederland die actief verdedigd moet worden zoals in 1933 in Amerika gebeurde.

Sinds 1998 hebben de lidstaten van de Europese Unie overeenstemming bereikt om goud juist te stimuleren als financieel instrument, door het beleggingsgoud in de vorm van baren (minimaal 99,5% zuiver) en munten (minimaal 90% goudgehalte) geheel vrij te stellen van BTW. Dat suggereert dat er in Europa juist een cultuur heerst die positief staat ten aanzien van (privaat) goudbezit.

Formeel gezien kan de Nederlandse overheid besluiten om goud van haar burgers te nationaliseren, zoals wordt omschreven in artikel 26 van de Noodwet Financieel Verkeer (25 mei 1978). De minister-president heeft volgens deze noodwet de bevoegdheid om in uitzonderlijke situaties gouden munten, goudbaren en onbewerkt goud in te vorderen. Denk hierbij aan een situaties waarbij de Europese muntunie sneuvelt, de financiële markten niet meer normaal kunnen functioneren en/of in Nederland oorlog uitbreekt. En hoe zit het met zilver?

In de VS is ook zilver ooit ingevorderd door de regering, via Executive Order 6814 uit 1934. President Roosevelt liet de Amerikaanse bevolking het zilver inwisselen voor papieren dollars, maar deze actie  was uitsluitend bedoeld om nieuwe zilveren dollarmunten te kunnen slaan en in circulatie te brengen. In de Nederlandse wetgeving wordt zilver beschouwd als een grondstof (daarom 19% BTW) en is er geen passage te vinden die betrekking heeft op het invorderen van zilver. Omdat zilver geen onderdeel meer uitmaakt van ons financiële systeem is de kans op toekomstige zilverconfiscatie zo goed als uitgesloten. Centrale banken hebben ervoor gekozen om fysiek goud aan te houden als reserve, geen zilver. De legitimatie die vereist is bij de aankoop van goud boven de €11.000 is bedoeld om witwassen tegen te gaan. Deze verplichting kunt u alleen omzeilen door elke keer voor een iets kleiner bedrag te kopen (alhoewel de bank daar vroeg of laat mogelijk ook wel melding van zal maken). Voor zilver is geen speciale registratie vereist, hiervan kunt u zoveel kopen als u wilt


7 Reacties

 1. Theo Raadhof zei:

  Jhon, hier heb ik weer iets van opgestoken.

  Dit is weer zo’n weetje wat ik onlangs van een expert op dit gebied niet heb mogen vernemen, de verschillen tussen de wel en de niet invorderbaarheid van goud en zilver.

  Dit is nu het leuke van dit soort forums!
  Het delen van informatie en dat heeft zoals in dit geval niets te maken met het wel of niet bezitten van goud of zilver, maar gewoon het vernemen hoe zaken in elkaar steken en er zo misschien iets beters van te maken op welke wijze dan ook!

 2. cathy zei:

  Tip: Koop uw goud in Duitsland, daar hoeft u zich NIET te legitimeren en zijn er genoeg firma’s die het naar u toesturen.

 3. Veteraan zei:

  @cathy, maar als je het goud weer wilt onderbrengen vanuit Nederland naar een ander land, als het daar bijvoorbeeld meer waard is, kan het nog erg moeilijk worden om het de grens over te krijgen als het om grotere hoeveelheden gaat.

 4. Kobus zei:

  waarom hoeft er over goud geen btw betaald te worden?
  Wij moeten over alles btw betalen.
  En een pondje goud zit er voor ons niet in.
  Vast weer om die rijke gasten te matsen, bah.

 5. Theo Raadhof zei:

  @4 Kobus
  heb het even nagezocht, op goud hoeft geen btw betaald te worden omdat het gezien wordt als belegging en dus als geld.

  @3Vetraan,
  De waarde is onderhevig aan de koersontwikkeling op de wereldmarkt en dus (vrijwel) overal gelijk.
  Pas als de dag daar is dat we dag zeggen tegen Brussel komt jou grens probleem pas weer aan de orde tenzij je het hebt over buiten Europa.

  Aanvullende tip op Cathy:
  Over zilver moet wel btw worden betaald omdat dit als industrieel product wordt gezien.
  In dit land 21% in Duitsland nog slechts 6%.
  Echter vanaf 1 januari gaat het ook hier naar het hoge btw tarief dacht dat het daar ook 21% is.

 6. goof zei:

  Ter rectificatie:
  “Aanvullende tip op Cathy:
  Over zilver moet wel btw worden betaald omdat dit als industrieel product wordt gezien”.

  Dit klopt ten dele.
  Zilveren baren worden met 21% btw belast
  Zilveren munten daarentegen vallen onder de MARGEREGELING en zijn derhalve vrijgesteld van btw.

Comments are closed.