Franse hoogmoedswaanzin kost 75 miljoen

Franse arrogantieNu zijn inmiddels 75 miljoen euro’s geen sommen meer waar de geplukte EU burger van wakker zal liggen en zeker niet als het bedrag voortkomt uit het Franse plan om de aan de rand van een faillissement bungelende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia over te nemen. Vandaag moet er in de Italiaanse senaat bepaald worden wat beter is voor de nationale luchtvaartmaatschappij van Italië, of een overheidsinjectie van 300 miljoen plus de vraag of aandeelhouders ( AirFrance/KLM hebben 25% van de aandelen ) nog eens 200 miljoen willen investeren om Alitalia in de lucht te houden. De Duitse Lufthansa heeft om voor de hand liggende redenen reeds enkele jaren geleden het besluit genomen niet in de Italiaanse muizenval te lopen, maar met de Franse haantjes is dat een andere zaak.

 

Allemaal een relatief ver van onze Nederlandse bedshow , ware het niet, dat de overname indien deze doorgaat, geschiedt door de holding AirFrance KLM, en daarmee de holding zwaar zal belasten, hetgeen weer een onevenredige druk zal leggen op de cijfers en werkgelegenheid van de KLM, die in feite als je door het cijfer oerwoud heen kijkt sinds de samenwerking met Air France de combinatie nog wat laat fladderen.

Echter de overheidscommissarissen vielen voor de woorden van Leo van Wijk, toenmalige CEO van de KLM, die op weg naar hogere “luchtlagen” geen probleem zag de KLM te verkwanselen, waarbij ook de rijk gevulde pot van het KLM pensioenfonds werd meeverkocht, waardoor deze deal voor de Fransen in feite zelf financierend werd. Echter Leo had beter moeten weten, want de Fransen hadden hem na de uitverkoop niet langer nodig en werd hij middels wat nietszeggende posities aan de kant gezet, overigens  net als zijn opvolgers Peter Hartman en zeker de Camiel Eurlings van wie een nabije kennis ooit eens zei dat Camiel zelfs als plaatsvervangend filiaalhouder van een bank het nog slecht zou doen.

Onder de streep hebben de Nederlanders dus nauwelijks iets in te brengen, wordt de schijn van democratie toch door de Fransen opgehouden en dreigt AirFrance / KLM in de zelfde hoogmoedsval te stappen zoals al eerder Leo van Wijk alleen die ook pogingen ondernam om Alitalia over te nemen. Deze poging mislukte, waarbij van Wijk elke vorm van lokale deskundige kennis van o.a. KPMG Italië terzijde wees, want hij zou die Pizza verkopers wel eens leren hoe een luchtvaartbedrijf moest worden geleid. De pogingen kostte bakken met geld, want vooruitlopend op een overname werden talloze KLM-ers ontslagen, vervangen door Alitalia staf, stationeerde de KLM Boeings 747 op het vliegveld Malpensa van Milaan en moesten de Nederlanders na enige maanden weer bakzeill halen. Noch de veelal uit Nederlandse politici  samengestelde Raad van Toezicht, noch de aandeelhouders tikten van Wijk op de vingers, veelal ingegeven door onkunde.

Nu dreigt het drama zich ter herhalen met dien verstande dat door de KLM verdiende centen zonder tegenspraak aan de Fransen moeten worden afgedragen, die om motieven van “la grande Nation” zullen trachten hun zin door te zetten.  Dit soort Franse hoogmoedswaanzin is geen onbekend fenomeen. Fransen zullen trachten tegen beter weten in ( van niet Fransen wel te verstaan ) hun superioriteitsgevoel te koesteren.

Wij zijn benieuwd hoe de Chinezen dat zullen ervaren nu de Chinese autofabrikant DongHeng een groot deel van de aandelen van de PSA ( Peugeot-Citroën) groep over denkt te nemen. Recente informele informatie van de zijde van General Motors die 7% van het aandelenkapitaal hebben lijkt er op te wijzen, dat de Yanks hiermee het lampje nooduitgang  hebben zien branden en opgelucht adem zullen halen als zij la douce France achter zich kunnen laten.