Burgeracties helpen echt.

imagesCAPQXG2KAl gauw wordt er gezegd,  waarom zal ik mij druk maken, waarom in verzet komen tegen de meest waanzinnige maatregelen die door (semi)overheden en niet te vergeten de EU in Brussel bedacht worden, waardoor ons land en Europa steeds meer gaan lijken op de voormalige USSR of DDR en waar  centraal besloten word wat “goed” voor u is, d.w.z. in eerste instantie goed voor diegenen die met de plannen kwamen en ze invoerden. Gaat het u sinds de invoering van de spaarlamp b.v. beter ? Is uw gezin er harmonischer door geworden en zegt u aan het eind van de maand als de energierekening op de deurmat valt , “schat dank zij Brussel en de besparingen , gaan wij er gezellig een weekeindje  tussen uit ?” Misschien dat wij ons vergissen, maar dat lijkt ons niet het geval. En daar wij het nu toch over energie hebben, was het nu wel zo’n verstandig idee, b.v. de electriciteitmaatschappijen  te privatiseren ?

Toegegeven, de privatisering van een aantal instanties in het land hebben voordelen gebracht, ware het alleen maar omdat u eindelijk eens het gevoel kreeg dat u daadwerkelijk klant was. Kunt u zich de tijden van de echte PTT nog herinneren, de club die na veel maanden soebatten en smeken u eindelijk een telefoonaansluiting gaf, maar dat dan de telefoon of het aansluiten zelf nog wel een paar weken zou kunnen duren ?

Toch zijn er zaken die beter bij de overheid kunnen blijven met alle na- maar zeker ook voordelen. Liberalisme is een groot goed, maar heeft de privatisering van de elektriciteits maatschappijen u nog een extra dimensie gegeven, brandt het licht beter, is het helderder bij u thuis geworden? Groene stoom, die uiteindelijk net zo “zwart of bruin “blijkt te zijn als elke andere stroom, maar waar u door middel van gewiekste marketing verhalen wel meer voor ging betalen om achter de rug om te worden bedonderd. En wat zag u terug van de centen die mede door u werden opgebracht toen elektriciteits maatschappijen , deel van ons allen, werden verkocht. Leest u dit artikel nog maar eens er op na.

De burgers van de Duitse stad Hamburg zagen een privatisering van hun energiebedrijf niet zitten en zo werd er besloten afgelopen zomer tot een zgn. Volksentscheid “te komen, een referendum of de stad het energiebedrijf wel in handen moest laten van in dit geval Vattenfall ( 00k de eigenaar van Nuon ). “Nee”, zei een meerderheid van de Hamburgers en het stadsbestuur zou besluiten het bedrijf terug te kopen. Dat dit aanzienlijke financiële gevolgen heeft voor zowel de stad als ook de burgers mag duidelijk zijn.

Waar het ons uiteraard om gaat is aan te tonen dat eenheid, nog steeds mits goed georganiseerd, macht kan betekenen en op een democratische wijze de burger datgene kan geven wat hij en zij wensen, waarbij  en laten wij dat niet vergeten, vaak bij een wens en de beslissing, emoties hoog oplopen en de beslissing met alle gevolgen van dien niet altijd geheel door iedereen kan worden overzien. Echter, maakt u zich geen zorgen, want vertrouwen op de kennis en kunde van een stel Tweede Kamerleden , leden van de Provinciale Staten of de Gemeente zijn zoals de praktijk heeft bewezen zeker ook geen garantie voor een wijs besluit.

Nogmaals het is zo maar een voorbeeld hoe je als burger iets kunt bereiken, mits …… je even de moeite neemt uit je luie stoel te komen.

 


8 Reacties

 1. Harry zei:

  Het zou me niet verbazen als de electriciteitsmaatschappijen en de lampenproducenten , mogelijk met de overheid als giftige katalysator dergelijke plannen samen bekokstoven .
  Eerst wordt je geld uit je zak geterroriseerd door alleen nog heel dure ( onder het mom van duurzaam ) rotlampen te verkopen , dan gebruik je misschien wat minder stroom dat vervolgens door de electriciteitsmaatschappij weer gecompenseerd wordt door de kilowattuurprijs te verhogen .
  Voor alle drie partijen winst , de burger is de lul .

  Ik heb ook inmiddels zo’n pokkelamp in de badkamer . Als je de schakelaar omzet blijft het eerst nog even donker om dan na verloop van tijd heel langzaam een beetje en misselijk licht te gaan geven .
  Als je heel erg moet plassen heb je de helft al naast de pot liggen voordat je überhaupt kunt zien waar ie staat .
  Waardeloos !

  Mispunten zijn het , zowel die lui van die lampen , de faciliteerders en de lampen zelf .

 2. Pieter H zei:

  Helemaal mee eens;alleen via bindende referenda kan echte democratie plaatsvinden;niet door een paar partij afgevaardigden zonder verantwoordelijkheids besef !!

 3. Jos zei:

  Plus dat die rotlampen cadmium en kwik lekken als ze aan zijn, ruik er maar eens aan.
  Dit komt dus in je leefomgeving terecht, met kans op een kwil en cadmium vergiftiging voor de bewoners,
  Daarbij geven ze na een 1/2 jaar nog maar de helft van de lichtopbrengst en na een jaar nog zo’n 20%.
  Ik heb ca. 50 lampen in mijn huis, hetgeen ze kosten bij aanschaf, wordt dus never nooit niet terugverdient.
  Imbeciel gedoe.
  Erg duurzaam ja.

 4. Sacha zei:

  “…even de moeite neemt uit je luie stoel te komen.”
  Vergeet dat ‘even’ maar in een land waar het nog steeds niet mogelijk is om zelfs maar een burgemeester rechtstreeks te kiezen.
  Waar het eigen parlement zelfs niet bij machte is om baanbrekende douchekoppen- en spaarlampen-besluiten van de EU te accorderen of te cancelen.

  Toen hadden we de fanatieke privatisering van diverse overheidskerntaken al lang en breed achter de rug. Uiteraard ZONDER inspraak van de kant van de burgerij. ‘Marktwerking’ was het grote toverwoord van de politiek, in verband met kostenbeheersing, doelmatigheid, controle en een beter product. Energievoorziening, openbaar vervoer, PTT, de zorg en noem maar op, gingen op de schop.

  Het resultaat? (Drie)dubbel management, controle en profitdenken en -handelen laten geen spaan heel van de oorspronkelijke doelstellingen. Het product werd duurder, maar niet beter. Wat ook geldt voor het krampachtige gedoe rond gemeentelijke herindelingen.

  Alleen al via de zorgindustrie verdwijnen jaarlijks miljarden door verspilling, creatief handelen, onderzoeken, behandelen, declareren en fraude. En wat doen provincies met de miljarden verkregen uit de verkoop van energiebedrijven? Komt dat gemeenschapsgeld terug bij de eigenaar, de burger, voordat het door de centrale overheid wordt opgeëist?

  Door een gebrek aan elementaire democratische mogelijkheden heeft de burger geen poot om op te staan. Als consument, klant, patiënt, verzekerde en belastingbetaler mag hij als betalende sluitpost zonder keuze- of inspraakmogelijkheid steeds opdraaien voor het in stand houden van een bankroet (totalitair) systeem.

 5. Pieter H zei:

  @ Sacha

  Helemaal met je eens behalve met de gekozen burgemeester.
  Het heeft totaal geen zin een door de partij naar voren geschoven persoon te kiezen die je toch niet kent,datzelfde geldt voor een premier,bovendien komen ze allemaal uit de ambtenarij voort.
  Het is in Nederigland mode en volksverlakkerij om dat soort verkiezingen als de ultieme democratie te bestempelen,niets is minder waar.
  Géén dure en in feite ondemocratische verkiezingen voor die lieden;laat de gemeenteraad hun eigen voorzitter maar kiezen,zij moeten tenslotte met hem door de bocht en NIET de kiezer !
  De enig maximaal haalbare democratie is die zoals in Zwitserland met BINDENDE referenda,dan kan je megalomane idioten tegenhouden hun plannetjes uit te voeren.

 6. Jos zei:

  Geen illusies, ook Zwitserland wordt door de Jezuiten bestierd, tis niet voor niets dat ze tijdens de oorlogen neutraal bleven. Immers zowat al het goud ligt daar opgeslagen.
  De enige maximaal haalbare ‘democratie’ is in een samenleving waar eenieder capabel genoeg is zijn eigen verantwoordelijkheid te dragen, iets waar de meesten onder ons helaas nog steeds ver van verwijderd zijn.
  Zolang men de macht nog buiten zichzelf legt, zal er weinig tot niets veranderen.
  Want het gevolg is dat onze levens bepaald worden door zwakzinnigen.
  Vandaar dat onze samenleving steeds meer weg heeft van een openbare inrichting waarin alles op zijn kop staat.
  Punt is dat we het zelf in stand houden.
  Niet stemmen dus, maar staken, eens kijken hoe snel de dingen dan veranderen, als wij stoppen om nog langer mee te doen.

 7. kanon0503 zei:

  @Jos:
  Jammer genoeg is de Nederlandse overheid een ster in het dom houden van de burger. En niet alleen de Nederlandse overheid overigens…

  Je wordt zo murw geslagen met nieuwe regels die geen normaal mens snapt, met totaal omslachtige en niet te begrijpen wetten, allemaal omschreven in een zo’n vaag mogelijke taal wat dan Nederlands moet voorstellen. En van al die regels/wetten e.d. is een groot deel nog eens achter je rug om geregeld ook, zonder dat je dat van tevoren had kunnen weten.

  En dan moet je als burger pro-actiever worden? Nu doe ik m’n best de nieuwsberichten e.d. te volgen m.b.t. alle nieuwe wetten die men bijna wekelijks lijkt te verzinnen, maar ik zit af en toe stijl achterover met een tabletje omdat ’t én het tempo niet bij te houden is, én de omschrijving van wetten vaak nauwelijks te begrijpen is. En dat leger aan commissies en ministers stoomtreint vrolijk door.

  Wat me wel op valt is dat men in o.a. Zwitserland en IJsland veel openlijker lijkt te zijn. Waar men in Nederland vaak heel achterdochtig en schijnheilig doet bij de overheid, die overigens zelf nauwelijks kunnen volgen waar ze mee bezig zijn, lijkt het in o.a. deze 2 landen veel transparanter geregeld te zijn. Volgens mij haal je met niet stemmen, wel stemmen, staken, je geld van de rekening halen e.d. zelfs nauwelijks meer wat uit. Het kán wel, als je genoeg mensen duidelijk kunt maken wat er allemaal gebeurt, maar dat duidelijk maken van de problemen is onmogelijk.

  Zelfs bij Burgerforum-EU.nl, die een heel goede en moedige poging doet, zie je dat het stemmen op net geen 60.000 bijna is stilgevallen. En dat vind ik één van de duidelijkste sites tot nu toe! Ik hoop dat we in Nederland een Nigel Farage-achtig persoon kunnen vinden die in de politiek op zo’n goed niveau dingen duidelijk maakt, dat ik hoop dat zulke personen in zowel de nationale overheid als in Brussel aan de macht komen. Dan kunnen we hopelijk éíndelijk eens wat meer transparantie, duidelijkheid én eerlijkheid verwachten in de politiek, en kunnen we misschien een keer begrijpen wat er gebeurt en ook veel duidelijker kunnen zien wat we er zelf nog op in kunnen brengen.

 8. Robert zei:

  @Jos. Klopt als een bus. Daarom ben ik een Libertarian. Ludwig von Mises Institute en heb 10 jaar geleden afscheid van Nederland en de EU genomen. Ben er ook nooit meer geweest. Vanaf mijn 26e jaar woon ik nu 25 jaar buiten de EU. I am divorced from it, zoals George Carlin in een van zijn laaste interviews zei.

 9. jos zei:

  @kanon0503

  Als ik mensen uitleg wat er aan de hand is krijg ik termen als “negatief, cynisch, sarcastisch, zwart kijken etc. ” naar mijn hoofd geslingerd.
  Men is tegenwoordig zo ver afgezakt dat het men geeneens meer interesseerd om uit de luie stoel te komen en hun eigen leven te gaan veranderen.
  Men verwacht nog steeds dat de ellende vanzelf weer ophoudt
  Vergeet het maar.
  Men is zelf verantwoordelijk voor wat er gebeurd in het leven, dus ook voor de huidige chaos.
  Namelijk, we zijn er allemaal bij, maar niemand doet iets.
  Praten ja, forums vol kalken ja, maar doen? Waar? Wie? Hoe?
  Ik denk dat de politiek transparant genoeg is, maar hoeveel mensen zien werkelijk wat er aan de hand is?
  Giro 555 voor de pechvogels op de Fillipijnen, 90 miljoen voor de opiumteelt in Afghanistan om er nog wat pechvogels bij te creëren. En dan nog wat overgebleven miljoenen om een paar vliegtuigen te kopen zodat Bea & Co. door kunnen gaan met hun rooftochten, en ondertussen maar weer met oranje vlaggetjes gaan staan zwaaien.
  Tsja, transparant genoeg.
  Maar om te kunnen zien, moet je wel je ogen openen……

Comments are closed.