Politieke satire ( film)

politieke satireWij waarschuwen u, het wordt als u althans de bijgevoegde film wilt bekijken toch een beetje een verhaal voor gevorderden qua taal en kennis van in dit geval de Duitse politiek. Maar gaat u er maar eens voor zitten, want iedere week krijgen de Duitsers een half uur de “Heute Show “ te zien, waarin op een ongenadige wijze de Duitse politiek en haar spelers worden bekritiseerd en belachelijk gemaakt. En of het nu om rechts, links of het midden gaat, niemand ontsnapt er aan.

 

 

 

 

Nu heeft Duitsland ondanks de soms wat lomp ogende humor al sinds ver voor de 2e wereldoorlog een traditie op te houden als het gaat om het bekritiseren van de op dat moment aan de leiding zijnde politici. Of het nu gaat om de schilder uit Oostenrijk die in de jaren ’30 met name in de Berlijnse cabaretgelegenheden er van langs kreeg, of ten tijde van de DDR waar soms met het risico van aanzienlijke straffen de socialistische “Genossen ” op de hak genomen werden.

 

Spijtig genoeg kent ons land deze traditie al lang niet meer. Het zou goed zijn als net als de Heute Show de politiek regelmatig eens gewoon ontleed wordt in al haar domheden, leugens en nepotisme, maar verder dan misschien een of twee maal per jaar als randverschijnsel in b.v. de Youp van ’t Hek conference komen wij niet.

Los van het eens even lachen zou een dergelijk programma verfrissend zijn en afwijken van het praktisch altijd maar slaafs achter de voorgekauwde  verhalen van de RVD en de politieke persvoorlichters aanlopen.  Maar dat zal ( voorlopig ) wel een utopie blijven, daar je als programmamaker nooit in de hand moet bijten van diegene die je voert = Den Haag.

Probeert u het maar eens en kunt u Duitsland ontvangen, dan ieder vrijdagavond op ZDF :

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/2023192/heute-show-vom-8.11.2013#/beitrag/video/2023192/heute-show-vom-8.11.2013