De val van Frankrijk

HollandeWij hadden het u beloofd en zouden het nog met u hebben over het  nieuwe Griekenland van de EU , Frankrijk. Wie zoals onze Franse correspondent aanwezig was tijdens de pers bijeenkomst , dinsdag 14.01.14 , wreef zijn ogen uit. Om te beginnen , zeker om de spanning op te voeren kwam Francois Hollande 5 minuten te laat de afgeladen zaal met journalisten binnen. Nu was de drukte en de belangstelling zeker mede te wijten aan de recente amoureuze problemen van Hollande, maar toch. DERTIG minuten lang hield Hollande een onsamenhangend verhaal over hoe hij NU WEER van plan is het totaal uit de koers geraakte land  weer in de juiste richting te sturen. Maatregelen welke hij aankondigde toen hij ruim een jaar geleden president werd en die nu voor de ZOVEELSTE keer 180 graden zijn omgedraaid, belastingverhogingen de hobby van elke socialist werden nu weer toebedeeld aan groepen die juist ontzien zouden worden, kortom een prachtige solo act van paniek voetbal, die aan het einde toen een Franse journalist de euvele moed had te vragen hoe het met zijn relatie t.a.v. de “Première Dame” ging werden afgedaan met het antwoord dat hij Hollande moeilijke tijden doorging en dat het om een zuivere privé aangelegenheid ging.

 

 

 

Het optreden van de Franse pers deed ons overigens denken aan de Nederlandse vakbroeders en zusters. Nooit eens de bevraagde het vuur aan de schenen leggen, doorvragen, wollige antwoorden niet accepteren, gewoon gehoorzaam doen wat er kennelijk van tevoren is afgesproken. Of het nu gaat om Nieuwsuur met Twan Huys of Mariëlle Tweebeeke, Pouwel en Wouwel, Knevel en v.d Brink en zo u wilt die zich altijd overdreven bescheiden opstellende overjarige tiener Mathijs van Nieuwkerk, vodden, schroot en de zendtijd niet waard. Maar het is waar u voor gekozen heeft, want ons land lijkt wel op een struisvogelfarm, lekker met de kop in het zand.

Toegegeven het is een grote sprong, maar toen in 1685 de toenmalige Franse koning Louis XIV ( de Zonnekoning) het verdrag van Nantes opzegde waarin de bescherming van de protestantse  = Hugenoten was vastgelegd, trokken 700.000 van hen weg uit Frankrijk en vluchtten o.a. naar Nederland of wat daar voor door ging.

Sinds het aantreden van Hollande zien wij weliswaar in mindere mate een soortgelijke situatie. Rijke Fransen of Franse bedrijven die het zich kunnen permitteren “vluchten” en masse de grenzen over afgeschrikt door o.a. belastingtarieven van 75%. De bedrijven betalen torenhoge sociale lasten voor hun werknemers, het ontslagrecht is nergens in Europa zo strikt geregeld als in Frankrijk, de talenkennis van Fransen is marginaal, de in Frankrijk geproduceerde producten zijn in eerste linie afgestemd om de thuismarkt en net als in ons land worden de Fransen weliswaar om andere redenen dom gehouden en weten nauwelijks wat er in de wereld om hen heen gebeurt. Vraag een Fransman waar hij op vakantie heen gaat en hij zal afgezien van Frankrijk bijna altijd kiezen voor een land waar men oorspronkelijk een tijd Frans heeft gesproken of nog spreekt, net als het meer dommere deel van de Nederlanders vertrekt naar de ABC eilanden, want dat voelt zo thuis aan, zo veilig.

Fransen zijn meesters in het uitvinden van leuke dingen, maar dat ook iemand daar mee zal moeten werken of gebruik van moet maken, dat is van ondergeschikt belang. Het product is immers Frans en dan wordt je geacht in katzwijm te vallen van bewondering. Sinds jaren tracht de Franse overheid de vliegtuigbouwer Dassault te helpen de straaljager Rafale te verkopen . Ex president Sarkozy “verkocht” in een van zijn handelsmissies ( wij kennen het succes hiervan ook in eigen land als Wim of Bea op stap gaan ) honderden aan Libië.

Tot op heden geleverd : NUL.

Hollande idem maar dan in India, resultaat NUL.

Toch stopt de Franse overheid 1 miljard euro als steun in dit heilloze project.  Het Franse product is niet slecht maar zo eigenzinnig in ontwerp, dat de aankoop uiteindelijk op weerstand bij de gebruikers stoot, net als in het verleden de Citroën ID en DS. Prachtige auto’s maar een garantie voor vroegtijdige grijze haren.

Dan de Franse pensioenleeftijd. Nog steeds gaat de Fransen vroeg met pensioen, 62 is geen uitzondering, maar in bepaalde takken van sport is 55 ook heel gewoon. Het Franse ambtenarenapparaat is verstikkend. Voor alles en iedereen is er wel een onrendabele die een paraaf, handtekening, stempel of alle drie moet zetten, waarvoor je dan ook 3 maal terug moet komen.  De 35 urige werkweek is in het Franse steen gebeiteld. De Franse industrie bestaat uit veelal kleine ambachtelijke bedrijven die nu de grenzen open zijn geen idee hebben waar al die concurrentie die bovendien  ook nog goedkoper is, vandaan komt en aan het einde failliet gaat.  Frankrijk heeft om diverse hier aangevoerde redenen of een combinatie daarvan totaal geen concurrentiekracht

Het Franse begrotingstekort bedroeg in 2012 , 4.8% en 2013 ziet er niet veel beter uit. De werkeloosheid stijgt en stijgt en bedraagt momenteel 10.8% waarbij 25.7% van de jeugdigen onder de 30 jaar geen baan heeft.

Het Franse handelstekort bedroeg in 2013  ruim 60 miljard euro ( Nederland plus  41 ) . De gemiddelde loonkosten bedragen € 34,40 per uur ( Nederland € 32.00 )  en tenslotte de Franse staatsschuld bedraag ruim 95% ( Nederland 76% ). Keiharde cijfers die de destastreuze economische toestand van Frankrijk aantonen.

Toch wil de socialist Hollande van geen wijken weten, wat heen en weer gedribbel met de traditionele lastenverzwaringen, maar het probleem echt eens bij de wortel aanpakken, dat zou tegen de Franse mentaliteit indruisen en dus gebeurd het niet.

Francois Hollande :  l’ état  c’ est Moi !