Front National van Marine Le Pen doet goede zaken

BrignollesZoals het zich aan liet zien, zijn de Fransen voor een groot deel overstag gegaan en is ofschoon niet in aantal of procenten, het Front National van Marine Le Pen de grote overwinnaar in de eerste ronde van de Franse gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag. Net als in ons land de PVV niet meedeed in alle gemeenten, Frankrijk heeft er ruim 36.000 ! heeft het FN in een aantal gemeenten waar zij wèl meededen gelijk de eerste plaats ingenomen, zoals in Digne-les-Bains ( 27.9%) , Frejus 40.3% en Brignolles 37.7%

 

 

 

 

Maar zelfs in Marseille, scoorde het FN een 2e plaats achter de UMP van de voormalige Franse president Sarkozy. 23.16% van de kiezers in die stad kozen voor het FN, terwijl de UMP als eerste partij 37.64% van de stemmen haalde en daarmee de Socialisten van president Hollande ver achter zich latend, die slechts 20.77% van de kiezers wisten te overtuigen.

Met spanning gaan wij nu kijken naar de 2e ronde a.s. zondag waarin besloten wordt hoe de partijen er echt voor komen te staan, maar met een totaal voor “rechts” dus de UMP en FN samen goed voor 46.54 % van de stemmen tegenover de socialisten en hun aanhang 37.74%, is de kans dat de linkse partijen het voor het zeggen houden in talloze Franse gemeentes klein.

Wat echter nog veel belangrijker is, is  de groeiende invloed van het FN, en het feit wat hieruit voortvloeit dat deze cijfers ook wel eens een weerspiegeling zouden kunnen zijn hoe de Fransen in mei gaan stemmen voor het EU parlement. De verwachting in Brussel is, dat het FN wel eens de grootste anti EU partij zou kunnen worden die haar intrede in het EU parlement gaat doen, waar zij nu 3 zetels hebben.

Hiermee zou er ook wel eens een streep gezet kunnen worden door de wens van de inmiddels toch wat aangeslagen PVV van Geert Wilders, die nog niet zo lang geleden de indruk wekte het FN op sleeptouw te kunnen nemen bij de EU verkiezingen. De rollen zouden nu wel eens net andersom kunnen liggen.  Laten wij  echter niet vergeten, dat het uiteindelijke doel, namelijk een halt toe te roepen aan de EU in haar huidige vorm, datgene is wat telt. Frankrijk heeft van oudsher een zware stem in Brussel en Straatsburg en als die stem EU sceptisch gekleurd is, kan dat met de hulp van andere soortgelijke partijen slechts van voordeel zijn voor diegenen die de EU in haar huidige werkwijze en vorm slechts kunnen zien als een geldverslindende en bovendien – zie de actie Oekraïne – onverantwoordelijk acterende hobby van een aantal megalomane zelfkickers.

Nu de droom Oekraïne in duigen is gevallen en er op de achtergrond zich  al een nieuw risico aandient, namelijk Moldavië, is de vraag hoe lang de bevolking van de westelijke en noordelijke EU landen dit soort capriolen nog toestaat.

 

 

 


1 reactie

  1. marcel zei:

    Het succes van Mdm Le Pen is: De Fransen durven meer en komen eerder in verzet maar Nederlanders kletsen en de een weet het nog beter dan de ander, ook de politiek, denk maar aan D66.

Comments are closed.