Kritiek niet gewenst

kritiekIk lees het volgende: “Ik kan me het niet voorstellen”….

En dus zal het wel niet zo zijn.

Het is reactie die je van de goegemeente krijgt als je je kritisch uitlaat over de ontwikkelingen in dit land en op het continent dat Europa heet.

Ik zou me er ook niet meer druk over moeten maken. “Pick your battles”, dat is efficiënter. Na ons de zondvloed, ieder voor zich en [HET GROTE MYSTERIE (om te voorkomen dat we op een paar lange tenen trappen)] voor ons allen.

 

 

 

 

 

Toch blijft het irriteren. Wake up and smell the coffee (uitroepteken). Doe je ogen open en kijk naar wat er zich voor je neus voltrekt aan uitvoering van waanzinnige besluiten: sluizen open voor gelukszoekers, bewust teruggeschroefde werkgelegenheid, bevolkingsgroepen die tegen elkaar worden uitgespeeld, het onttakelen van grondrechten zoals recht op vrijheid van meningsuiting (stickertje geplakt, toevallig?), voedsel (GMO, E-nummers een glucosetroep behoren daar niet toe), water (schaliegas is exit drinkwater uit de kraan tenzij je als vuurspuwer door het leven wenst te gaan), onderwijs (pretpakketten en onbetaalbare universiteiten die uitsluitend links georiënteerd onderwijs bieden met afgeknepen theoretische curricula is geen onderwijs) en subtiel ingevoerde newspeak (“pattiesiepaasiemaatschappei”, “innovaaszie”, “aanbestedingsplichtig”, “mondzorg”, need we say more?) door politiek en ambtenarij. Zó onlogisch, zo niet te verklaren dat er wel een of andere kromme ideologie achter MOET zitten. (Ik gok Agenda 21 en Aalborg Charter, zogenaamd vrijblijvend maar wie kritisch leest ziet een grote wolf in schaapskleren opdoemen – anyway: correct me if I am wrong).

Helaas, de oogkleppen en zelfvoldaanheid van het immer morele gelijk van de – voornamelijk – linksche mensch overwoekeren alles.

Zojuist weer een discussie gevoerd met zo’n dromer annex malloot. Academisch geschoold, om het nog wat kanslozer te maken.

Je zegt dat je twijfelt of het in dit land wel zo goed gaat. Je brengt het nog wat voorzichtig, want je wil niet uit de toon vallen in het gezelschap van bevlogen, gebrainwashte, groen minnende doch rood denkende gutmenschen.

Oké. Ik had er niet aan moeten beginnen… maar af en toe wil je iets melden. Over je zorgen. Om mensen een beetje bewust te maken van de shit die langzaam maar zeker richting ventilator drijft…… Dom, dom, dom.

Meteen krijg je als antwoord de vraag terug, of je ook concrete voorbeelden kan geven. Het heeft natuurlijk niet zoveel zin heeft om in abstractheden, algemeenheden en ‘complottheorieën’ te praten.

Pardon????? Vat u hem? Ik heb uitsluitend mijn twijfels geuit en er wordt er direct op (s)linksche wijze van beschuldigd in complotten te denken. De linksche indoctrinatie van hogeschool en universiteit doet duidelijk uitstekend zijn werk.

Maar, goed, ik ben niet onwelwillend. Ik geef een concreet voorbeeld: het opslaan van alle gegevens over onze persoon, ‘omwille van onze veiligheid’. Op subtiele wijze wordt het er in gemasseerd: Dat we onze privacy maar moeten opgeven voor “onze eigen veiligheid”. Zo wordt de aanslag in Brussel inmiddels aangegrepen voor de oproep om nieuwe wetgeving in te voeren waarbij alle passagiersgegevens maar weer ff mogen worden vastgelegd. Veiligheid is belangrijker dan privacy wordt er geroepen door de zoveelste verdwaalde politicus. Bent u er nog? En voelt u zich nog veilig als uw privacy u is afgenomen “voor uw eigen veiligheid”? Of heeft u echt niets te verbergen?

Wel… ik overdrijf. Het is volgens mijn gesprekspartner toch helemaal niet zo erg, als ik ‘beweer’. Hij kent ‘namelijk’ een he-le-boel mensen die inmiddels hun smartphone de deur uit hebben gedaan, dus, ja ‘dus’, zijn mensen zich heus wel bewust van hun privacy (wat ze achter hun laptop doen is uiteraard 100% beveiligd en op straat worden zíj niet door camera’s vastgelegd, dat geldt alleen voor crimineulen, right?). Volgens deze persoon is het bovendien nog nooit zo goed gegaan in dit land. Hij kijkt naar de positieve dingen. Zo’n vaart loopt het niet. Hij wordt daar rustiger en gelukkiger van.

Wederom: Pardon????? Nu wordt mij dus ook op (s)linksche wijze toebedacht dat ik op bewuste wijze aan mijn eigen depressie werk….. Deze persoon heeft kennelijk heeeeeel goed opgelet tijdens linkschmenschcollege. Zijn pupillen draaien er nóg rondjes van.

De realiteit is kennelijk te hard om te bevatten: als je op het Centraal Station je ogen open houdt (ook erg handig bij het in de tram stappen, overigens) zie je het leger van moderne slaven voor je. Inmiddels stevig getraind in nederig naar beneden kijken. Glurend op de smartphone, waarbij – en maakt u zich alstublieft geen illusies – elke handeling, elke ingetoetste opmerking kan en wordt geregistreerd en ergens wordt vastgelegd (om van de camera’s op de stations, in trein, tram en bus nog maar te zwijgen). Maar goed: Volgens mijn gesprekspartner valt ook dat laatste wel erg mee, want het gaat maar om een ‘brij’ van informatie waar je toch niets zinnigs meer uit weet te halen… (Yup… en de aarde is plat, kernafval verwerken we wel in de tandpasta voor een stralende glimlach en de EN ES EEJ werkt nog met batterijtje aan ZX81 computers).

Waarna een ander (eveneens afgebakken op een universiteit) zich met het gesprek bemoeit en er fijntjes aan toevoegt dat het hier nog echt wel goed gaat, tenzij “je een jood bent”, natuurlijk (quoi???? Het werd mij zo recht in het gezicht gezegd, ja). In het enge buitenbos is het natuurlijk veeeeeel erger (syntax error….. heeft niet in de gaten dat wij dat niveau aan het afglijden zijn). Hij is bovendien lid van Amnietsie voor de mensuhrechten. In zijn woorden: “een prima club”. Ik bijt op mijn tong. Het ligt voor de hand om deze ‘dromert’ er op te wijzen dat de directeur van Amnietsie dat zelf ook vindt, en zich er vorstelijk voor laat belonen (en ook om ff te vragen of hij wel beseft wat ‘ie zegt met zijn opmerking over de Joodse bevolking).

Onbegonnen werk dit. Ik had er niet aan moeten beginnen en ondergronds moeten blijven.

Maar even voor de goede orde: Ik mag dan lijden aan complot denken, dingen zien die er kennelijk niet zijn, van harte meewerken aan mijn eigen depressie en zeer zwaar op de hand zijn, één ding heb ik wel onder controle: mijn perceptuele verdediging, ook al doet dat een beetje pijn en moet je er even aan wennen.

Bij mijn gesprekspartners staat deze psychische verdedigingsapparatuur nog steeds luid brommend aan. En waarom? Omdat ze het leven eigenlijk helemaal niet aankunnen…..

*houdt op met grommen en blaffen en gaat verder met het in elkaar klussen van een noodpakket*


14 Reacties

 1. JooJootje zei:

  En als het fout gaat in dit land en dat zal het komen ze naar je toe want ze zijn bang.
  Het gaat best goed toch in dit land zoek het maar lekker zelf uit de groeten.
  Uiteindelijk zullen zij de prijs voor hun domheid zelf moeten betalen.

 2. kernreactor zei:

  En ik maar steeds denken dat het aan mij ligt dat ik het niet zo ervaar als mijn Amsterdamse stadsgenoten. En het gekke is, als zij met elkaar praten schijnen zij een bepaald soort ingebouwd modem (figuurlijk) te hebben, zodat zij elkaar precies begrijpen, en ik de plank volledig mis sla…

 3. check zei:

  Ik heb het allang opgegeven dit soort discussie aan te gaan, tenzij ik een bekende tegenover me heb die geheel onafhankelijk ook deze mening deelt. In aanvang ben je voorzichtig, maar als de de sceptische en cynische opmerking hoort, weet je dat je een gelijkgestemde hebt gevonden. Is natuurlijk van de zotte dat je zo moet opereren , ben het van nature niet gewoon , maar als je zakelijk nog mee wilt doen , beter op je tellen passen. Overigens heeft niets met HBO of academische opleiding te maken , zeker niet als je het over een tig jaar geleden hebt, toen big brother er nog niet zat en zeker niet dat de Goebbels propaganda in zo’n grote mate op de scholen als hersenspoeling van de jeugd werd ingezet. Valt me op dat het veel juppen zijn die een VVD66 of steevast de rooie partijen stemmen zijn. De jeugd heeft de toekomst is het slogan , maar dan vraag ik me ernstig af welk deel van de jeugd, want het merendeel is slechts geïnteresseerd
  in veel vakanties, veel lol, leven voor de malle moer zijn kont weg en iedereen die ouder dan 40 jaar is een ouwe loel te noemen. Dat alles zonder een enkele tegenprestatie want werken en vooral keihard werken is voor de dommen. Je neemt een vriendin , stopt het met jong en ach voor de rest bekommer je er niet om want de opvoeding moet door anderen worden gedaan. Nergens tijd voor alleen voor zichzelf ,, vast avondje stappen met de maten , zondag naar de hockey of andere club en dan lekker bieren met de maten. Moe doet hetzelfde , zaterdag steevast met de vriendinnen lekker koffie leuten en sjoppen met de meiden. Allebei een auto , oppas en als dat te duur wordt gewoon bij moe parkeren. Ik ken ze , de grootouders die het ooozzooooo leuk vinden ,. zeker in het begin zooo schatigggg allemaal. Maar voor ze het weten beginnen ze opnieuw en kunnen ze het jong van de kinderen opnieuw gaan opvoeden. Natuurlijk gaan de kinderen vanaf maand 6 of eerder naar de crasj , verpakt in een mandje al blèrend s’morgens vroeg daar gestald want om de torenhoge hypotheek en dure levensstijl te kunnen betalen moeten ze beiden aan de bak. Na een aantal jaren loopt het spaak , heeft de men een ander en gezien de torenhoge schulden niks meer te makken. Dan komen wij, die er helemaal geen moer mee te maken hebben, weer in beeld, Aftikken voor een ander, ach we zijn immers solidair nou ja dat wordt zo onder die noemer gebracht en dus pakken ze je nog meer van je zuurverdiende pensioen af.

  Hoe anders was het vroeger , iedereen moest zijn eigen broek ophouden , was verantwoordelijk voor het jong. Je kon nergens aankloppen want het bestond gewoon niet en als het erg spaak liep en het naar buiten kwam ook nog eens dik onderuit de zak. van je ouders of je vrienden.

  Maar je kwam er weer bovenop , werkte je tig slagen in de rondte en kwam door ervaring er veel sterker weer uit. Je had ook geleerd van je fouten en paste wel op.
  Moet je er nu eens komen, voor alles een vangnet en dat op onze kosten. Maar als je daar wat van durft te zeggen, ben je een aso en egoïstische ouwe loel.

  Natuurlijk is de wereld verandert, maar dat wil nog niet zeggen dat ik mijn zwaar bevochte vrijheid en door nijver ploeteren en vooral op de kassa te letten dat voor dit soort volk moet opgeven.

 4. Robert zei:

  @Check. Je laatste zin omschrijft de mentaliteit volledig. De jeugd heeft veel te veel speeltjes en
  leeft erop los totdat de schulden niet meer kunnen worden betaald. Dan gaan ze jatten net zoals de Mocro’s en ander geïmporteerd tuig.

 5. Toine zei:

  Geen kritiek!

  Mooi staaltje mooischrijverij.
  Pijpje letterbrij.
  (Waarvan alleen ‘slinksch’ is blijven hangen)

  Wedstrijdje dictee als stunt.
  Wáár – verdulleme – is je púnt?!
  (Jan Wolkers zou zeggen: “Jongen, je bent er bijna. Alleen ’n bietje korter”.)

 6. Arie Kanarie zei:

  @Check,

  uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat je een geleerd zakenman bent. Hoe vaak heb jij niet met directeuren of leidinggevenden om tafel gezeten die te stom zijn om de dag aan te zien.

  @Auteur,

  Snaarstrak stuk, dagelijks moet ik mij ook omgeven met dit soort volslagen randdebielen die denken dat de bomen tot in de hemel blijven groeien, dit soort linksgeindoctrineerde vol overgave gelovende in hun eigen gelijk, en van boven bont van onder stront mensen, heb ik zolangzamerhand echt mijn zakken vol,………….. ik ga er ook plankgas tegenin en zorgen dat zij over de zeik gaan, niet ik.

 7. check zei:

  @ Arie Kanarie,
  Moet altijd even glimlachen als ik je commentaar lees m.n. als je de “ervaringen”over je business schrijft. Valt niet mee om in deze tijd ondernemer te zijn , zeker niet als je noodgedwongen met zombies moet werken, die behalve het maandelijks katje geen moer geven hoe het met de toko waar ze voor werken gaat.In het verleden heb ik o.a. leiding gegeven aan bedrijven met > 8000 man zo ook later heel veel bedrijven georganiseerd. Er bestaan twee soorten bedrijven m.n. familie bedrijven die geleid worden door de nazaten van de oprichter en op de beursgenoteerde bedrijven waar men
  zet bazen heeft neergezet. Uit ervaring kan ik zeggen dat de eerste groep , de familie bedrijven , het beter doen, mits de opvolgende generaties , niet alleen het vak hebben geleerd maar daarbuiten ook nog wat hebben gestudeerd. De boer van tegenwoordig is al lang niet meer de dommert die van pa heeft geleerd , maar ook een een behoorlijke schoolopleiding heeft gehad waar hij heeft leren rekenen en zeker als ze een de hogere landbouwschool in Wageningen hebben gevolgd. Hetgeen me is opgevallen is dat b.v. opa een bedrijf heeft opgericht , zich helemaal uit de naad heeft gewerkt en nooit thuis was , waarna de zoon /dochter hem heeft opgevolgd en verder uitgebouwd to een groot en florerend bedrijf. Maar dan komt het want de derde generatie , vaak in luxe opgegroeid , neem teh dan over en dan gaat het (vaak) mis. Die mist de drive m.n. het harde werken, het overzicht van de markten en ach in naam is hij directeur
  dus kan hij zich het een en ander veroorloven denkt hij. Veel vakanties, luxe reizen, in weelde leven en het besturen van zijn bedrijf door zijn medewerkers laten doen. Meestal einde bericht met een beetje geluk worden overgenomen door de concurrent of de deur gewoon dicht.

  Met de het beursgenoteerde bedrijf ligt het anders m.n. men zoekt een aantal directeuren en zet die aan het hoofd van het bedrijf. Die moeten elk jaar winst maken , maakt niet uit hoe ze het doen, maar wel elk jaar weer meer. Doen ze dat niet dan vliegen ze eruit of het nu crisis of geen crisis is.

  Dan gaan ze rare toeren uithalen , bij bossen mensen ontslaan en wat overblijft zijn nu juist de mensen die weliswaar goedkoop zijn , maar de minste ervaring hebben. Resultaat bekend , alle goede onderdelen verkocht, de beste mensen met ervaring ontslagen , het overgebleven personeel dat onervaren is heel veel uren laten draaien waardoor er veel uitval komt.

  Bij veel onderzoeken ben ik vaak tot de ontstellende conclusie gekomen dat het merendeel niet weet waar ze mee bezig zijn en geen notie hebben van de branche waar ze in zitten. Geen enkele visie hebben en leven met de waan van de dag, Ook niet weten dat gezien de nieuwe ontwikkelingen hun tak (schakel) op een dag ophoudt te bestaan , aangezien deze door een andere schakel in hun keten wordt overgenomen en dus overbodig zijn.
  Ook bij onderzoeken waarbij wij medewerkers vroegen wat hun taken waren en wat ze elke dag deden. Het merendeel wist het bij god niet, deden hun werk op routine en op de vraag waarom doe je dat , wisten ze slechts een ding te melden : omdat we het altijd zo doen “!
  Hetzelfde geldt voor het middenkader ergo voor de directie die geen notie hadden wat hun mensen “op de vloer ” aan het doen zijn. Let wel dat is juist het kapitaal van je bedrijf, zij hebben dagelijks contact met je klanten , zijn je oren en ogen van je bedrijf en weten wat er in je markt speelt en wie je concurrenten zijn.

  Gezien mijn ervaringen heb ik weinig respect voor de huidige generaties tenzij er ergens een witte raaf zit, die niet alleen de kennis heeft maar ook bereid in de frontlinie van zijn bedrijf te staan,
  Die vind je nog maar zelden zeker onder de jonge generaties.

 8. Amsterdammertje zei:

  @ Arie en Check

  Het is niets voor niets, inhakend op jouw bovenstaande reactie Check, dat het gezegde is :

  de 1e generatie dat zijn de zakkendragers
  de 2e de zakkenvullers
  en ten slotte de
  de 3e de zakken

  en ik las net : Die Welt verändern? Erfolg im Job und ein hohes Gehalt? Das war einmal. Für deutsche Studierende sind heute Familie, Freunde und Spaß das Wichtigste. Und das können sie sich leisten – glauben sie

  dus ook in Moffrika is dat al het zelfde

  en zoals ik bij de auteur van het artikel over kritiek las, de hoofden zijn gebogen over de I Phone, I pas etc want daar schijnt het te gebeuren

  Ben bang dat mannen zoals Arie, jij, Harrie en nog wat soortgenoten ooit te bezichtigen zijn op sterk water als ” oude verzuurde gekken ” in een museum dat ” over vroeger ging ”

  En nu toch maar even aan de slag

 9. hans zei:

  Goed artikel met herkenbare gevoelens. Ik bestudeer als 30 jaar boeken, geschriften, materiaal rondom complottheorieën. Man, man, man, wat werd ik er doorgehaald. Je voelde als enige tussen miljoenen dromers. Inmiddels zijn veel ontwikkelingen gelopen zoals ik deze 30 jaar geleden verkondigde. Mensen beginnen nu toch wat meer naar je te luisteren en zich open te stellen. Dus wanhoop niet, we zijn inmiddels met velen ontwaakt en het worden er nog veel meer…

 10. check zei:

  @ Amsterdammertje

  Ben bang dat mannen zoals Arie, jij, Harrie en nog wat soortgenoten ooit te bezichtigen zijn op sterk water als ” oude verzuurde gekken ” in een museum dat ” over vroeger ging ”

  Heb aardig wat soortgenoten die op dezelfde golflengte zitten en net zoals ik nog elke dag aan de gang zijn om niet achter de bekende geraniums te verkommeren of gewoon seniel te worden.

  Zal dus een heel groot museum moeten worden en dat niet alleen men zal sterk water tekort komen en hoogstwaarschijnlijk een jaar lang “droog”moeten zetten !

  Nog een werkzame en succesvolle dag toegewenst.

 11. Arie Kanarie zei:

  Tja,……. de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten,,,,,,, vraag me overigens af wat die schouders van de huidige I-phone en I-pad genaratie dan moeten dragen. Contactgestoord, starend naar hun i-phone opdat men maar iets niet mist, en zodoende onder een tram fietsen. Bij de huidige genaratie is de luiheid erin geslopen, nu is luiheid soms een slimme manier om je technische talent te onderdrukken. Ik speel het spel lui ook mee, waarom? Omdat ik al die debieltjes er uitloop op basis van ervaring kennis en kunde. Waar zij 4 uur over doen doe ik een half uur over,……… die overige 3.5 uur kijk ik wel hoe de anderen aan het modderen zijn ( of met hun I-phone bezig zijn) en lach me soms een kruik. Het is niet zo dat het mij zint om het spelletje “lui” te spelen, maar als ik op mijn tempo en manier het werk doe val IK uit de toon,……… niet de I-phone mongooltjes. De omgekeerde wereld dus? Ja,…. en het zint me voor geen meter. Waar is de generatie bootwerker met eelt op z’n knuisten? Het enige wat we zo langzamerhand over hebben zijn kerels van spaanplaat die bij het eerste buitje regen als opzwellen,….

 12. check zei:

  Bekende gezegde ijzeren mannen en houten schepen en nu andersom. Tenminste zelfs zoals je zegt de kwaliteit inferieur niet eens spaanplaat maar los zand dat bij het minste briesje gewoon wegwaait.

  Maar is geen baggerlandse primeur net zoals Amsterdammertje schreef ook in Duitsland maar door heel Europa. In Spanje geen haar beter die ze ni- ni generatie noemen dus niet willen studeren en ook niet willen werken. Ik heb er een stel in de schoon familie zitten , die alleen maar in beweging komen als ze er zelf beter van worden en van je poen gaan stappen. Bekende hand ophouden bij pa of moe ergo bij de grootouders waar ze nooit langs gaan tenzij ze weer poen nodig hebben. Zijn zulke aardige kinderen zooo aaardig en lieluuuuf , ja die crisis is een ramp voor iedereen.
  Met mij boeren Ollandse directheid kan ik weer de bek niet houden en zeg Crisis ? Getgetgetgetverrrr voor die crisis waren ze gegegetever ook te lui dat ze uit de ogen keken en elke dag als een zoutzak op de bank onderuit gezakt zaten. Tenminste als ze niet tussen de vette lappen op hun vlooienbunker lagen. Stil , ijzig stil wordt het dan en tijd om te moven dus fluitend weg lopen. In het begin nog druk gemaakt en ze van alles aangedragen ook aangeboden de studie te gaan betalen hetgeen ze ineens wakker maakte om enthousiast te roepen dat ze dat wel wilde. Prima dan gaan we dat doen, maar heb nog een aantal aanvullende voorwaarden m.n. IK bepaal want ik betaal en aangezien ik weet wat voor vlees ik in de kuip heb, wil ik pure controle houden , dus controleren desnoods elke dag wat je uitvreet en of je studeert. Bovendien bij slechte prestaties , kap ik ermee en ga je me terug betalen met rente en denk maar niet dat hje daar onderuit komt want desnoods verhuur ik je als voetveeg , als straat zwabber maar betalen zal je. Kort maar krachtig met een poef en pufffff maken ze dat ze wegkomen, want dachten van mijn zwaar bevochten duiten lekker te gaan lanterfanten en feesten. Het merendeel van die jonge snuiters ten voeten uit . Bah wegwezen word je naar van.

Comments are closed.