De Euro duikt in een neerwaartse spiraal

Mijn collega schreef het gisteren al, ondanks alle anders luidende berichten van de politiek, ECB, Brussel, is er in feite maar één keiharde indicator hoe een munt er voor staat, namelijk de handel.

En laat nu juist deze het vertrouwen in de veelgeprezen euro aan het verliezen zijn. Stond onze gelukkig makende munt nog niet zo lang gelden op een koers van 1.38 ten opzichte van de Amerikaanse dollar, afgelopen woensdag werd de laagste koers van dit jaar bereikt, namelijk 1.345 . Om het nog even te verduidelijken voor een euro wordt in het bancaire verkeer 1.345 dollar betaald een forse daling van 3.5 cent. Dat lijkt niet zo erg en ook daarin sluit ik mij aan bij hetgeen mijn collega schreef, ‘de meesten onder u zal deze daling een zorg zijn, wij hebben andere zaken aan het hoofd’.

 

 

 

De waarheid luidt echter anders en de toekomst van de euro staat er niet bepaald rooskleurig voor.  Als wij ons oor te luisteren leggen is het heel wel mogelijk dat de euro aan het einde van dit jaar nog slechts 1.20 waard is, een daling van 15%.  De magische grens die momenteel in bankkringen voor de wisselkoers wordt gehanteerd is 1.35 en mocht dit ‘plafond’ bereikt worden of zakt de euro daar onder, dan heeft dit in het valuta handelsverkeer een psychologische invloed, net als bij de handel in aandelen. Weer niets aan de hand ? Toch wel !

Zo worden alle olie en gasrekeningen nog steeds wereldwijd betaalt in Amerikaanse dollars en worden b.v. internationale leningen zoals die China onlangs gaf aan het noodlijdende Argentinië betaalt in dollars. Zakt de koers van de euro ten opzichte van de dollar, moeten wij meer betalen voor een vat ruwe olie of een kubieke meter gas, ook als deze uit Rusland komt.  15% Prijsdaling betekent niet onmiddellijk ook 15 % prijsverhoging van de benzine of dieselolie die u aan de pomp koopt, maar u weet dat oliemaatschappijen er onmiddellijk als de kippen bij zijn, als zich een gelegenheid voordoet de prijs wat op te krikken en met een koersverschil euro t.o.v. de dollar is dit een prima kans.  Dus een prijsverhoging van 15 cent per liter is niet ondenkbaar.

En het zijn niet de eerste de besten die deze sombere voorspellingen doen. De Bank of America heeft het over 1.26.  Stanley Morgan gaat een stapje verder en houdt het op 1.24 en de Duitse Landesbank van de deelstaat Hessen ziet 1.20 als reëel.  Daarmee zakt de euro terug naar zijn prijsniveau van de zomer 2012 toen hij ook al dit laagtepunt bereikte.

Overigens stellen veel experts dat de euro al lang veel de ‘duur ‘ is ten opzichte van de euro. Dit werd mede bewezen doordat buitenlandse investeerders rond de periode 2012 massaal in Europa investeerden, aangetrokken door de lage koers en deze investeringen, spreek arbeidsplaatsen terugliepen toen de euro sterker werd. De obligatie rente van staatsleningen van de zwakke EU landen rond de Middellandse Zee profiteerden van de zwakke euro, immers er stroomde kapitaal naar Europa en daarentegen zakte het rendement op de Duitse en Nederlandse staatsobligaties. Hierdoor wederom daalden de rentepercentages hetgeen u terug kon vinden in de hypotheekrente.

Mede een reden voor deze situatie is het feit dat de Amerikaanse Fed langzaam aan steeds minder staatsaandelen koopt, zelfs al over een verhoging van de rente praat en er in Europa juist nog de andere kant op gestuurd wordt. Investeerders zien inmiddels gelet het lage rendement geen uitdaging meer om in Europa spreek de euro te investeren.

Moeilijke kost ? Nee, uw vakanties worden duurder, de benzine voor uw auto, goederen die in dollars worden gefactureerd ( denk aan importen uit China ) zullen in prijs stijgen, kortom uw leven wordt gewoon duurder, terwijl uw inkomsten uit arbeid of pensioen niet mee zullen stijgen. De staat , die in haar ontembare drift om meer en nog eens meer het zelfde probleem heeft, zal de lasten moeten gaan verhogen, dus …..

bereidt u voor op een koude warme winter !

Natuurlijk is het aardig om als EU politicus je op de borst te kloppen door te zeggen dat wij het toch maar mooi voor elkaar hebben met zo’n sterke munt, maar je moet ook naar de keerzijde van de medaille kijken en dat is iets wat Brussel graag expres uit het oog verliest.

 

 

 

 


2 Reacties

  1. Ezra70 zei:

    Heb vanochtend op mijn vakantieadres het stuk gelezen over de macht van Adam Weishaupt van Pieter Stuurman die precies uit de doeken doet wat macht en geld doet en hoe we in deze misdadige wereld leven. Een “eye opener”!
    http://pieterstuurman.blogspot.nl/2009_09_01_archive.html

    Het is wel uit 2009 maar hij bouwt het goed op zodat je beseft in wat voor een tijd we nu leven.

Comments are closed.