Woonwagencultuur nu Immaterieel Erfgoed Nederland

Zo, het wordt hoog tijd dat u eens wat minder argwanend naar woonwagenbewoners kijkt die als u in een leuke wijk woont er voor zorgen dat niet opgeborgen tuingereedschap of toevallig rondslingerende fietsen keurig worden opgeruimd. En zeg nou niet, ja met die kampbewoners is het altijd wat, de M.E. moest met 300 man sterk zoals laatst bij Eindhoven een kamp binnenvallen om koffie te komen drinken, want kampbewoners zijn gewoon aardige, nette mensen, die nooit begrepen worden door de boze buitenwereld.

 

 

En daar heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ( O.C.W.)  nu voor eens en altijd een streep door gezet. Een afdeling van OCW, de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland plaatst op 15 augustus a.s. het fenomeen woonwagen cultuur op hun lijst, waarmee ‘de kampers’ en hun zeden en gebruiken op gelijke voet komen te staan met Sinterklaas en Zwarte Piet of Koningsdag. En dat werd hoog tijd.

De voorzitter van de Vereniging Behoud Woonwagencultuur Nederland, Piet van Assendorp zal uit handen van de voorzitter van de Nationale Inventaris enz. enz. Ineke Strouken een schildje en bijbehorend certificaat ontvangen en daarmee is ons land weer een gekte cultureel monument rijker.

Kampbewoners zijn gewoon nette inwoners van ons land en zij willen slechts hun tradities bewaren, zodat deze doorgegeven kunnen worden aan de volgende generaties. Het zijn onschuldige groepjes echte Nederlanders, niet te verwarren met Roma of Sinti, die met paard en wagen door het land trokken om hun gestolen handelswaar elders te verkopen.

Nee, dat doen de echte woonwagen kampbewoners niet. Tegenwoordig bedrijven de kampbewoners vanuit luxe zonder enige bouwvergunning neergezette chalets, andere takken van huisvlijt. Voor een lekker snufje of snuifje bent u altijd  aan het juiste adres en laten wij wel zijn, ook dat laatste behoort inmiddels tot de culturele verworvenheden, waarmee ons land naast tulpen en klompen faam geniet over de hele wereld.

En Piet, de voorzitter die nodigt u natuurlijk van harte uit, als u bij de uitreiking op het woonwagenkamp aan de Bleiswijkseweg in Zoetermeer aanwezig wilt aanwezig zijn. Bel hem even op 06 48 xxxxxx voor de laatste cijfers raadpleeg het ANP.

Piet is een man die geen blad voor de mond neemt .Toen er een discussie op het www ontstond over de uitzetting van de Amsterdamse Roma familie Dimitrov en een reageerder op de website http://fposts.com/fbpost/155216844489337_10151650772494372 , opmerkte dat Roma geen ras zijn maar een volk , antwoorde Piet ‘  Hey amerfoortse kankerboer stoer achter je pc he ‘ dus u weet een beetje voorzichtig met uw opmerkingen. Woonwagen bewoners hebben nu eenmaal een zacht karakter en wensen als zodanig behandeld te worden.

Als je iemand enthousiast wil horen vertellen over immaterieel erfgoed in Nederland dan moet je Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed uit Utrecht uitnodigen. Tijdens de Raad van Aangeslotenen vertelde ze over de manier waarop immaterieel erfgoed aangemeld kan worden voor de nationale lijst of zelfs de wereldlijst van UNESCO.

En wilt u Ineke beter leren kennen, wat is er dan beter dan een bezoekje aan haar Facebook pagina. Al DERTIG jaar is Strouken directeur van de zoveelste geld verslindende farce afdeling van een ministerie, waarbij het geen mysterie meer is waar uw belastingcenten blijven, zolang het mogelijk blijft dat de overheid dit soort uitspattingen toestaat. Niet dat Strouken daarvoor veel heeft gedaan, nou ja vooruit een studie vrouwenrechten aan de wat toen de Hoge School van Tilburg heette, maar wat nu uiteraard Universiteit heet.

Wij zijn benieuwd wat wij nu weer gaan tegen komen in een land vol dwazen.

 

 


4 Reacties

 1. John zei:

  Kijk in Frankrijk of Italie eens naar de gasten.
  Ze leven als beesten tussen het vuilnis wat ze zelf produceren.
  Kleding, en zichzelf, wassen ze nooit. En ze vreten nog waar een hond van zou kotsen.
  Verder zijn het sluwe gauwdieven, waar de politie en politiek wederom niks aan doet.

 2. Bert Bezorgd zei:

  Woonwagencultuur is iets wat NIET op de Unesco lijst thuishoort. Echt belachelijk! We kunnen beter onze Nederlandse cultuur op die lijst plaatsen, die aan alle kanten belaagd en kapot gemaakt wordt onder regie van de PVDA de partij van de afbraak!

 3. Elisabeth Zegeling zei:

  Goh, nu ben ik immaterieel-erfgoed geworden. Whahahahahaha, dat is geinig, hoe verzinnen ze het. Zou er ook een prijs aan vast zitten? Lijkt mij wel wat, ben al aan het sparen voor een camperbusje en caravan. Maar als ze mij nu een mooi geld bedrag geven, vertrek ik deze maand nog, lekker rondtrekken door europa, zoals wij gepland hebben.

Comments are closed.