KLM ‘ers worden wakker uit roze droom

Het heeft een aantal jaren geduurd, maar naar aanleiding van de pilotenstaking bij zusterbedrijf Air France, hetgeen de groep Air France KLM zeker een € 300 miljoen kost, worden eindelijk de KLM ‘ers zuchtend wakker. Het vertrouwen en de geloofwaardigheid in de directie en dan met name in Slemiel Eurlings is snel tanend en opeens begint men zich bij het KLM personeel zorgen te maken. Tel daarbij op, dat Eurlings ook weer volgens anonieme bronnen de belangen van de KLM in de feitelijk door Fransen beheerste groep slecht zou verdedigen en weinig zichtbaar is en wij  daar reeds uitvoerig voor hebben gewaarschuwd toen de KLM met medewerking van de overheids commissarissen door toenmalig algemeen directeur Leo van Wijk aan de Fransen verkwanseld werd.

Bij de KLM’ers heerst vrees voor een grote “uitverkoop ” en deze vrees wordt gedeeld door vakbonden. Dit, lezers toont overduidelijk de in ons land heersende mentaliteit van luiheid en verwend zijn aan. Pas nu het water naar de lippen dreigt te stijgen , begint zich iets te bewegen en deze situatie is gelijk aan die welke in ons hele land heerst als het gaat om een op haast alle fronten falend overheidsbeleid.

Van Wijk , gespeend van elke wijze van slim onderhandelen, was van mening dat de KLM alleen niet zou kunnen overleven. Daar kun je over filosoferen,  maar de aandelen in feite verkwanselen van de Fransen, was wel een van zijn meest domme zetten, net als het willen kopen van een aandeel in de al sinds na de oorlog aankwakkelende Alitalia. Maar van Wijk, had verder weinig andere “heldendaden” in zijn C.V. te vermelden, afgezien van het te pas en te onpas vertellen dat hij ooit met Johan Cruyff had gevoetbald.  Leo en Johan kenden elkaar uit het Amsterdams Betondorp, hetgeen ook gelijk aangeeft dat je met een bepaalde achtergrond wel tot op zekere hoogte kunt slagen, maar vaak toch net die paar extra ingrediënten mist, die je echt succesvol maken.

Van Wijk werd dan ook gelijk door de Fransen ingepakt, was een outsider in de hechte Franse club en daarmee was het lot van de KLM als melkkoe bij voorbaat bestempeld. Tel daarbij op dat de deal in feite vanwege de kaspositie van de KLM en het daarbij behorende pensioenfonds zelf financierend was en u ziet dat deze zaak bij voorbaar al verloren was voor de KLM en haar personeel.

Maar niemand reageerde, ook de vliegers niet, toen nog met voorzitter Benno Baksteen, een man die vanwege zijn vier gouden banden op de mouw net als veel vliegers meende ook overal verstand van te hebben, naast het vliegen zelf , wat  door de meeste vliegers zelf als een verheven kunst wordt gezien. “Je kunt een aap leren vliegen, als je maar genoeg bananen voorop het dashboard legt. ” was de uitspraak van een van Nederland’s meest befaamde oorlogsvliegers ( nee, wij hebben het niet over Benrhard )  en wij kunnen dit slechts beamen.

Binnen de kortste keren na de overname begonnen de Fransen onder het voorwendsel van synergie de KLM leeg te zuigen. Leo van Wijk werd vervangen door een brave techneut , Peter Hartman,  was in de handen van de Fransen en daarna kwam er een soort assistent bankfiliaal manager, Slemiel Eurlings,  aan het bewind die de zaak alleen maar verslechterde. De aanstelling van Eurlings was een zuiver door de Haagse politiek ingegeven beslissing. Had men Eurlings nu maar kunnen omringen met managers die wel door de wol geverfd waren, dan had dit het lot van de KLM nog wat kunnen verbeteren. Maar ook dat is niet het geval. Ook zijn mede directeuren zijn van een uiterst matig kaliber en daarmee is het sombere beeld geschetst.

Nu zal de Air France en daarmee de KLM niet snel geheel ter ziele gaan, uiteindelijk is de Franse staat nog steeds voor ruim 17% aandeelhouder en beschikt over prioriteitsaandelen. maar juist dit laatste maakt het voor de KLM nog moeilijker. Een veelgehoorde optie, dan maar uitstappen en weer als zelfstandige KLM verdergaan is hiermee bij voorbaat al een verloren zaak, daar het laten lopen van de melkkoe in de Franse optiek uiterst dom zou zijn.

Ja en dan Transavia, waar de staking van de Air France vliegers uiteindelijk mee te maken had. Transavia werd gezien als een mogelijk antwoord van met name de Fransen op de steeds belangrijker worden Low Cost maatschappijen die Frankrijk als een belangrijke markt zien. Air France had al een paar maal getracht een aandeel te verkrijgen in deze markt, maar gelet het feit dat Fransen per definitie vooral aan zakelijke durf en inzicht ontbreekt lukte dit telkens niet. Dus werd Transavia hiervoor als breekijzer ingezet, maar … weer uiteindelijk onder Franse leiding. Toen daar nog overheen kwam, dat Air France vliegers zouden worden overgeheveld naar Transavia met alle salaris gevolgen van dien, was de maat vol en gooiden de Franse goudhaantjes de kont tegen de krib.

Wij zullen niet ver ingaan op het salarisniveau van vliegers, dat zeker bij de grote gerenomeerde maatschappijen behoorlijk uit zijn verband is gerukt. Het argument dat een vlieger verantwoordelijk is voor x honderd passagiers is gewoon lariekoek, want een machinist op een TGV trein heeft alleen in zijn “cockpit “zittend een even grote verantwoordelijkheid.  Het feit dat er bij de Low Cost maatschappijen honderden vliegers zijn die dezelfde job hebben als die van Air France of KLM, maar voor de helft van het inkomen, toont aan, dat de vliegers op een slimme wijze misbruik hebben gemaakt van hun positie.  Maar gedane concessies terugdraaien is zoals uit de staking blijkt haast onbegonnen werk. Een luchtvaartmaatschappij met stakende vliegers is net zo onrendabel als een bakkerswinkel zonder bakker en daar vliegers toch zeer vaak het gevoel hebben, dat zij onmisbaar zijn, wordt deze situatie niet beter op en geeft een directie ter wille van de vrede toe aan chantage.

Maar ook de KLM zelf werd wel eens geteisterd door een vliegers staking, zoals in 1995 en de eerste sinds 1958, klik hier   De “vakbond” ( VNV) van de vliegers met een aansluitingspercentage van rond de 98 % is oppermachtig. Toen  Ad Segers (56), die na 26 jaar in de cockpit bij Martinair nog een paar jaar wil ‘bijbeunen’ als 777-vlieger bij Qatar Airways. samen met andere dissidenten in 2002 de Onafhankelijke Vliegersvereniging Nederland (OVN) oprichtte  om het VNV-monopolie te doorbreken werd hij door de   toenmalige VNV-voorzitter woedend opgebeld en werden gedreigd  met een rechtszaak.” Ik heb me er toen maar uit teruggetrokken. We kregen te weinig collega’s achter ons. De Martinair-directie durfde de VNV niet te schofferen en ons niet te helpen”.

Uiteraard zorgwekkend, een falende Franse en niet aanwezige Nederlandse directie, stakende vliegers en Leo van Wijk lachend aan het zwembad  gebouwd met  de bonus vanwege het verkwanselen van de KLM.

En nóg ernstiger,  dat de KLM’ers nu pas wakker worden.

 

 


4 Reacties

 1. Wolverine zei:

  Goedenavond,

  Als ze weer gaan staken, gewoon failliet laten gaan en dan een low cost maatschappij opzetten en de nu werkloze piloten inzetten tegen normale piloten salarissen.

  moet je kijken hoe snel ze de staking breken….. en akkoord gaan met verslechtering.

  Alleen duidelijkheid en transparantie is in grote organisatie ver te zoeken.. allemaal politieke correctheid. en daaraan gaan we failliet.

 2. check zei:

  Waar het bij KLM zeker de laatste decennia aan ontbroken heeft is een goed management dat NIET heeft zitten te slapen zoals nu. Schaalvergroting is een hedendaagse tendens want met massa en bulk omzet kan je nog winst maken. Maar dan moet je een goede organisatie hebben en dat ontbrak bij KLM. Geen notie hoe de wereld veranderde men zat gewoon uit de neus te peuren en vulde uitgebreid de zakken zonder zich te bekommeren hoe de boze wereld aan het veranderen was.

  Het vliegen met een KLM is geen geweldige ervaring meer en dat was het ook niet meer de laatste 20 jaar. Business as usual in de lucht niets bijzonders. Ben tig jaren daar doodziek van geworden en overgestapt naar een Lufthansa of Swiss die wel oog voor de klant hadden in Europa.
  Wat er nu zit die opgeblazen Eurlings dankzij zijn corruptie is gewoon lachwekkend net zo als samengaan met een nog waardelozer maatschappij AirFrance. Alle kansen zich aan te sluiten bij een Lufthansa of British airways die veel meer aansluiten bij een Nlse cultuur. Nu een melkkoe van die Fransen. trouwens laatst weer eens geprobeerd in de cabine niks bijzonders maar hoeft ook niet voor mij voor een kleine vlucht, maar de afhandeling op de grond PUUR SJIT en dat geldt ook voor Transvertragia waardeloos je wordt er als een hond behandelt en niks goedkoop. Bij een Easy Jet en Ryanair weet je wat je te wachten staat maar die zijn zelfs nog 100 % beter in service !

 3. Peter Selie zei:

  Zoals u al schrijft worden die arrogante KLM-ers wakker, het is wel te laat en het avontuur heeft al die jaren van de “overname” geld gekost voor de KLM.

  Inderdaad de vakbonden hebben allemaal groen licht gegeven en niet die alleen van de vliegers, maar ook het FNV. Ik herinner mij nog dat ik hen toen een brief heb geschreven met niet minder dan een waarschuwing, maar ja zij wisten het beter en wie was ik dan wel. Nou, niet iemand die te stom is om Fransen op een afstand te houden bij zakelijke, dus financiële affaires. Frankrijk mag dan mooi zijn, politici , evenals bij ons overigens,en zakenlieden zijn achterbakse oplichters. Maar op antwoord , zoals gebruikelijk bij het FNV, wacht ik nog altijd.

  Overigens, snap ik niet, dat de overheid die zich overal en alles bemoeit, niet heeft ingegrepen. Maar ja wat voor overheid hebben we nog gehad de laatste veertig jaar? Alleen op baantjes en macht uit zijnde niemendallen!

  Nu het einde in zicht komt worden ze wakker. Laat het een goeie les niet alleen voor de KLM wezen. Zo is het ook gegaan met Fokker, volop werk en toch geen steun van de staat. Bij Boeing in Seatle lachen ze.

Comments are closed.