Transparency International:Nederland,is maar een “beetje” corrupt

Dat is nou nog eens een goed nieuwtje. Het overzicht van Transparency International 2014 waaruit wij kunnen zien welke de minst en meest corrupte landen ter wereld zijn is verschenen en kon den Haag weer opgelucht adem halen. Nederland blijft onveranderd ten opzichte van 2013 op een veilige plaats 8, met boven ons op plek 7 Zwitserland en net onder ons op 9, Luxemburg. ( ongeveer 1170  landen werden in het onderzoek betrokken , 1 ( Denemarken)  is het minst en 174 ( Somalië )  het meest corrupte land

De hekkensluiters in Europa zijn Griekenland, Italië en Roemenië op plaatsen rond de 40, terwijl het EU knuffelland Oekraïne  samen met de beoogde nieuwe bruid van de EU, Moldavië respectievelijk op plaats 142 en 103 eindigen, van de rond 160 landen die werden onderzocht.

Terug naar eigen land, nog steeds op een plaats die ons uiterst verbaast net als overigens Luxemburg. Dat laatste land ligt volop onder vuur vanwege de LuxLeak affaire en ofschoon het artistieke geknutsel met belastingroutes niet rechtstreeks tot corruptie gerekend mag worden , speelt het toch een rol in de wijze waarop T.I . haar onderzoek doet. Nog vreemder dus de achtste plaats van ons land , want je kunt toch nauwelijks beweren dat de afgelopen 12 maanden ons land  iedere dag wel werd geraakt door een aantal ernstige corruptie schandalen zowel in het bedrijfsleven maar zeker niet in de laatste plaats bij de (semi)overheid.  T.I. moet echter bij de beoordeling mede van de aangiften en vervolgingen ten aanzien van corruptie uitgaan en dit verklaart veel. Daar er zekers als het gaat om (semi)overheid corruptie in ons land daar maar zelden tegen wordt opgetreden, kunnen wij rustig op zondag met de knietjes op de bank de heer voor wat kleine misstapjes om vergiffenis smeken, en op maandag weer daar beginnen waar wij vrijdag eindigden.

Wij moeten dan nog steeds terug denken aan de woorden van een collega, die na ruim 30 jaar werken en leven in het Midden Oosten en Afrika terugkwam naar Nederland en zich verbaasde over de huichelachtige mentaliteit van de gemiddelde Nederlander als het gaat om de (vermeende) corruptie in ons land.  “Nee, dat gebeurt bij ons niet of nauwelijks “, was steevast het devies als onze collega toch wat moeite had met zijn integratie. “Nee, het is hier niet de Maffia, het is hier geen Midden Oosten”, kreeg hij te horen, als hij collega’ s deelgenoot maakte van zijn verbazing.

En zouden wij slechts een klein lijstje maken van zeg vijf  zeer bekende Nederlandse politici die de hand ophielden alvorens hun handtekening of goedkeuring te verlenen aan een “project ” , waarvan wij in onze carrière van dichtbij deelgenoot waren, dan beste lezers kunnen wij morgen ophouden met GeenNieuws, daar een legertje advocaten hun kamp zouden opslaan voor ons redactiekantoor. Maar met een beetje fantasie, kunt u zelf ook wel een paar namen bedenken van mannen of vrouwen die opeens op de voorgrond traden door in het nieuws gekomen investeringen, die nauwelijks of beter gezegd niet betaald konden worden uit het door hen genoten inkomen.

Proberen wij roomser te zijn dan mijnheer Bergoglio, die ons overigens zelf ook niet bepaald loepzuiver schijn te zijn ? Nee, dat is niet de bedoeling, maar als wij zien met wat voor voortvarendheid een kleine ondernemer wordt aangepakt als hij bij u b.v. het buitenwerk komt schilderen, de tuin opknapt , of uw interieurverzorgster die trouw de zaak wekelijks komt afstoffen, dan is hier sprake van een groot stuk onrechtvaardigheid.

Quod licet Jovi non licet bovi , google maar eens en u begrijpt wat wij bedoelen. thm_09%20-%20iKkmm


1 reactie

  1. Pieter H zei:

    Als de slager “altijd” zijn ei!gen vlees keurt,met een afhankelijke rechtsmacht,dan is er natuurlijk nauwelijks sprake van corruptie!
    Als vrijwel alle ambtenaren en regerings-bobo’s uit het onrendabelen circuit komen,wat verwacht je dan?
    Dat ze hun vriendjes werkelijk gaan aanpakken?
    Gelooft iemand nu echt dat ze OOK de toezichthouders bij de woningcorporaties,werkelijk gaan aanpakken,geen rechter die dat durft !!

Comments are closed.