Bankrun in Griekenland begonnen

De Grieken , inmiddels gepokt en gemazeld als het gaat om het steeds weer moeten accepteren van overheidsmaatregelen die mede ingegeven door de regels van EU keizerin Angela die Erste uiteindelijk tot niets leiden, houden het voor gezien.

De Grieken misschien inmiddels wel door een bittere praktijk echte  ervaringsdeskundigen te noemen ( bij gebrek aan de diverse talkshows zoals wij ze in ons land kennen en waar deze z.g. deskundigen inmiddels nummertjes moeten trekken om gehoord en gezien te worden ) hebben naar aanleiding van de dramatische daling van de euro een wijs besluit genomen, het geld van de bank te halen.

Niet dat je met een pak papier in de tas zoveel beter af bent, want het blijft een steeds  verder aan waarde verliezend euro vod ( mijn collega noemde het al terecht Monopoly geld en nodigde mij uit om een spelletje te komen spelen, daar het met echte euro’s toch wat authentieker aandoet). Maar je bent in ieder geval eigen baas over je zuur verdiende geld waarvan de resten door boven je zwevende politieke gieren bekeken wordt in de hoop ook nog de laatste restjes van je af te nemen.

Overdreven opgeblazen gepraat ? Wacht u maar rustig af, want u denkt toch niet, dat met een dalende olieprijs en de daardoor bij de overheid daaruit te ontstane tekorten ( tegenvallers ) u van de daling van de olieprijs lang mag profiteren?

In Griekenland is de situatie inmiddels dramatisch aan het worden, nu de verloopdatum van Griekse staatsobligaties weer eens naar voren komt en crediteuren geen verlenging meer wensen en de obligaties af willen stoten.  Die mogen dan naar meneer Draghi van de ECB en uiteindelijk wordt de rekening weer achteloos bij u op de keukentafel gelegd.

Zelfs het Europese gerechtshof, waar je enige neutraliteit van zou mogen verwachten heeft inmiddels haar indirecte zegen “moeten ” gegeven aan het door Draghi voorgestelde opkoopprogramma van “oud  papier” en ofschoon er nog wel  enige druk op de Grieken wordt uitgeoefend om zich toch maar vooral te houden aan de regels gesteld door de Troika uit Brussel, nemen wij aan dat als het er echt om gaat, iedereen inclusief de rechters even de andere kant uitkijken totdat het gevaar hopelijk geweken is.

Door het plotselinge ontkoppelen van de Zwitserse valuta van de euro is er in Griekenland een acuut te kort van 2 miljard euro en indien de ECB dat gat op zou vullen, dan kun je haast spreken van een zgn. paulianeus handelen, d.w.z. de ECB helpt bij het verdoezelen van een faillissement, hetgeen onder normale omstandigheden bij de wet verboden is!

Inmiddels gaan er in Brussel al stemmen op, wie het breed heeft laat het breed van ander man’s centen hangen, om de Grieken maar weer meer tijd te geven hun schulden af te lossen , maar met ruim 240 miljard in het rood is dat een utopie.

De Griekse bevolking doet dus het enige verstandige wat ze rest, geld van de bank halen en afwachten.

 

 


5 Reacties

 1. anoniem zei:

  Zou in Nederland ook leuk zijn
  Wel ff 3 maanden van te voren aanvragen
  En hopen op toestemming

 2. bs zei:

  ‘Mutti’ weet ook niet wat ze politiek met de schulden aan moet, maar sleutelt volgens DWN (mede namens NL) al driftig aan een derde bailout (steunpakket) voor Griekenland.

  “Ordnung muss sein”, zeggen ze bij de buren, dus vinden ze het nog steeds niks dat Sign. Draghi in het wilde weg zijn spaghetti-kanon wil leeg schieten op alles wat beweegt. Waar blijft dan, ‘Zum Kuckuck’, de ‘Gründlichkeit’ van het politieke mandaat namens de grootste sponsor, Duitsland?

  Pas op: Duitsland heeft een steun van onschatbare waarde in de persoon van de PRESIDENT van DNB, voormalig ambtenaar van Financiën Klaas Knot.

  Hoogstwaarschijnlijk vooral vanwege de laatste draagt Draghi nu (volgens ‘De Spiegel’) als variant bescheiden aan om de banken genoeg geld te geven om obligaties van hun nationale overheid op te kopen. Komt op hetzelde neer en gebeurt al zowat sinds het begin van de euro, zonder dat een nationale politicus zich daarover ooit heeft beklaagd.

  “Op die manier (het opkopen van staatsobligaties door nationale banken, red.) wordt het risico niet gedragen door de hele eurozone”, zegt meneer Knot goedkeurend in hetzelfde artikel, en: “Mocht een land zijn schuld niet kunnen aflossen dan kost het de andere landen niet automatisch en ongewild ook geld”.
  Waarbij meneer Knot voor het gemak (of zou het onwetendheid zijn?) maar even vergeet dat er sinds vorig jaar een Europese bankenunie bestaat, onder het motto: ‘Eén voor allen, allen voor één. Waarbij belangrijke beslissingen niet worden genomen door gekozen politici, maar door de beleidsmakers van de centrale bank.

  Commentaar van het weekblad bleef uit, al weten we dat Duitsers zich intussen niet meer afvragen wat er bij ons precies wordt gerookt.

  Intussen kan en wil Draghi niet meer terug. De ‘markten’ verwachten nu de beloofde daden en hebben zijn ‘kanon’ richting staatsobligaties al maanden geleden ingeprijsd.

 3. Theo Hofman zei:

  @1 anoniem.

  3 maanden van te voren aanvragen en hopen op toestemming?

  Ik zeg, vandaag beginnen met ophalen !!!
  Daar heb je geen toestemming voor nodig, alleen niet bang zijn dat je die lullige 1.2% rente misloop !!!

 4. Theo Hofman zei:

  @2 bs

  Wat Knot hiermee bedoelt is dat elke bank eerst zijn eigen baggerzooi op gaat kopen, wat ik meen alleen van toepassing is op de banken in de “rijke” landen van Utopia.
  De banken uit de baggerlanden kopen niets op.
  Dus de banken in de slechte landen komen er met deze handelswijze beter voor te staan en de banken in de rijke landen wat slechter.
  Mocht een bank in een van de rijke landen toch in de problemen komen dan worden de aandeelhouders eerst aangesproken OOK DE SPAARDER wordt gezien als aandeelhouder van een bank.
  Als een bank het dan nog niet kan houden en hij mag niet omvallen, dan pas komt europa op de proppen met steun.

  Voor wie het nog niet wil begrijpen, het volgende.
  Een spaarder die zijn eurotjes op een spaarrekening zet bij een bank, geeft zijn geld vrijwillig weg aan de bank en heeft geen zeggenschap meer over dit geld.
  Of de spaarder weer geld terug krijgt heeft te maken met de “goedheid” van de bank.
  Wie het niet gelooft moet de contracten maar eens goed nakijken die moeten worden ondertekend bij het openen van een spaarrekening.
  De spaarder moet en moet en moet alles en de bank moet HELEMAAL NIETS.
  De bank tekent voor het opstellen van de algemene voorwaarden.

  Blijf vooral verstandig en houd je geld op de bank en binnenkort word je op een maandag wakker en ben je 20 tot 25% armer door een actie van uw Utopia.

  Maar alles is sinds de stunt van de Zwitsers weer veranderd voor de wereld en zeker voor Europa.
  Zo hebben bijvoorbeeld de Grieken er weer een schuld bij van ruim 2 miljard euro, maar troost u, dat is maar een schijntje bij de schuld die ze al hebben.

  En nu op naar de Griekse verkiezingen.

 5. Bert Bezorgd zei:

  Wat nu als je zoals in mijn geval 24.000 in een hypotheek hebt vaststaan en rond 65000 euro waar je ook niets mee mag? Gut wat een vrijheid ik heb me nog nooit zo beknot en arm gevoeld als nu. Ergo de meeste mensen kunnen niets omdat hun geld, ook al weer door die onrendabelen op slot staat. Ook bij verkoop van mijn huis is het nog maar zeer de vraag of dit geld wel vrijkomt. Suggestie’s zijn meer dan welkom!

Comments are closed.