Tweede Kamer slachtoffer van niet functioneren ambtelijk apparaat

Je wrijft even je ogen uit, klopt dit wel, want ondanks het feit dat ons land wordt overspoeld door “slachtoffers” die zich dan gelijk verenigen in een stichting om hun leed te klagen, kun je je toch geen voorstelling maken dat de groep onrendabelen die iedere ochtend weer het gebouw van de Tweede Kamer betreden ( nou ja niet allemaal, maar die doen dan nuttig werk elders  in het land ) een slachtofferrol hebben. Uiteindelijk hebben kinderen die door hun ouders even alleen gelaten worden in de ballenbak bij IKEA dat ook niet en het verschil tussen beide groepen is nauwelijks aantoonbaar.

Toch is het zo, de  600 ambtenaren die de 150 Tweede Kamerleden moeten ondersteunen, ieder Kamerlid heeft zijn/haar eigen VIER “ondersteuners” hetgeen niet echt pleit voor wat de leden zelf nog tot stand trachten te brengen, voldoen qua werkwijze niet meer aan de eisen van de huidige tijd. Daar komt bij dat zij vergrijzen, jonge lui een functie bij het apparaat niet aantrekkelijk vinden, omdat er haast geen sprake is van doorstroming, dus het tempo er bij de steun ambtenaren behoorlijk uit ligt. Binnenkort slechts zich met rollators  en blinde geleidestokken voortbewegende senioren, die trachten de weg naar de Tweede Kamer te vinden.

Dus wat gebeurt er naar goed vaderlands d.w.z. ambtelijk gebruik ? Er worden eerst oriënterende gesprekken gehouden, ruim 50 om in kaart te brengen wat er  allemaal fout gaat, waarna het traditionele rapport wordt geschreven door …. ja, ja, u leest het goed…..  het A Team  van de overheid dat de naam ADBTopconsult draagt en een verslag uitbrengt van 31 bladzijden met de titel :

Externe validatie van het functioneren van de ambtelijke ondersteuning van de Tweede Kamer.

En denkt u nu niet te licht over dit A Team want volgens eigen zeggen/ schrijven zijn  De consultants van ABDTOPConsuIt  lid van de topmanagementgroep (TMG) van de Algemene Bestuursdienst. Zij zijn rijksbreed en interbestuurlijk inzetbaar voor interim-opdrachten, projecten en ONAFHANKELIJK ( u leest het goed ) in advisering bij complexe en (politiek) gevoelige zaken.

Wat blijkt namelijk, alle leden van ABDTopconsult zijn gewoon rijk’s ambtenaren en even hun ervaring en loopbanen bekijkend komen  ze allen uit de ambtenarij, dus worden wij weer geconfronteerd met nu een heel team van slagers die het eigen vlees hebben gecontroleerd.

Geen van de consultants heeft ook maar enige ervaring in de normale maatschappij !

Ambtenaren die ambtenaren controleren, zou het niet hilarisch zijn  , als het in feite niet zo in en in triest is, dat de bevolking het bekende rad voor de ogen wordt gedraaid of in feite in gewoon Nederlands wordt bedonderd ? Even vlak voor de verkiezingen de politiek weer trachten positief onder de aandacht van de burger te brengen.

Zou het niet eens tijd worden dat een commissie zich buigt over de vraag waarom politici inmiddels het laagste scoren op een populariteitslijst van beroepen. Daar is geen ABDTopcosult voor nodig, Vraag het gewoon aan iedere passerende man of vrouw in de straat en je hebt het antwoord.

Lukt het niet, dan willen wij het rapport wel maken, kost een regenachtige middag !

Maar troostende woorden van een falende Tweede Kamer voorzitter, Anouchka van Miltenburg. Onze Tweede Kamer kost ondanks de toename in werk niet meer dan vergelijkbare instituten in het buitenland en het is knap dat van Miltenburg die toch niet echt het imago van het slimste meisje uit de klas heeft, dit nog even heeft gecontroleerd en dit zinnetje uit haar hoofd heeft geleerd.

Hoe bedenk je het!

 

 

 

 


1 reactie

  1. Joost Visser zei:

    Als de kosten van de tweede kamer vergeleken kunnen worden met die van Griekenland dan weten we het wel.

Comments are closed.