Willem Alexander : Wintersport Lech prima , maar Canada is beter

De welverdiende wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech zit er weliswaar nog niet op, maar toch weten onbevestigde bronnen rond meneer Willemsen al te melden dat hij en de familie de vakantie als zeer geslaagd ervaren.

Het weer zat mee, de verslaggevers, nou met uitzondering dan van die van de Telegraaf hielden zich keurig aan het Media Dictaat en afgezien van een enkele Nederlander die ook in Lech verbleef en van de overkant van de straat keihard,  “hèè Willempje,” riep verliep de vakantie rimpelloos. Het regeringsvliegtuig de PH -KBX bracht de familie keurig naar het vliegveld van Innsbruck, haalt ze ook weer op, want Willemsen die normaal net zoals zijn eveneens drukbezette echtgenote een hekel hebben aan wachten,  moet zijn brevet bijhouden ( = algemeen belang) dus is een uurtje zelf  sturen nooit weg.

Toch meent dit echtpaar er nog een skivakantietje aan vast te moeten knopen, even lekker er tussen uit zonder de kids en gaan ze 27 mei nog even naar Canada met een afsteker naar Washington, waar Willemsen de Amerikaanse senaat laat horen dat zijn “eeeeh” niet slechts in het Nederlands maar ook in het Engels prima overkomt en toch een imago van geleerdheid en kennis doet uitstralen. Maxima verheugt zich nu al op de hernieuwde kennismaking met Barack Obama, waar zij sinds D Day een goede herinnering aan heeft.

Wij laten deze koning even aan het woord :

“Ja de sneeuw hier in Lech was fantastisch, ik merkte dat mijn wedel capaciteiten beter zijn geworden, maar ook Maxi en de kinderen deden het natuurlijk fantastisch, echte natuurtalenten zou ik willen zeggen. Tenslotte zijn wij oranjes echte sport liefhebbers, niet alleen vanaf de zijlijn, maar ook door een grote variëteit van sporten zelf te beoefenen. Schaatsen, ik breng even in herinnering mijn deelname aan de 11 Steden Tocht, hockey en dat vooral voor de kleintjes, zwemmen in de Amsterdamse grachten meer een ding van Maxi maxima dronken4en…. knipogend innemen van een lekkere slok, zeker als dat met mijn Griekse buurman Poetin is.

Nee veel last van het slechte imago dat Nederlanders in Oostenrijk hebben, ( waar overigens niet ? ) en dat je volgens een Nederlandse ski instructrice al van verre kunt zien dat er Nederlanders de berg afkomen en zich nauwelijks om regels bekommeren, nee eerlijk gezegd heb ik daar niets van gemerkt. Maar ja daar zorgen mijn gorilla’s voor , die zorgen wel dat de baan ruim vrij is.

Tja, en toen hadden wij ook nog het geluk een kleine lawine te zien, Lawinchen noemen ze dat hier. Aardig maar niet echt indrukwekkend.  Daarom hebben wij besloten juist einde mei naar Canada te gaan. Dan is daar het seizoen van die echte kiloknallers, die lawines die alles op hun tocht naar beneden meenemen, echte joekels waar je u tegen zegt en dat willen wij wel eens meemaken.”

Tot zover wat wij uit onbevestigde bronnen vernamen.

Opvallend was echter een slotzin die wij aantroffen in een artikel van de Krant van Slapend Nederland die wij even willen citeren :

De koninklijke familie heeft een bijzondere, persoonlijke band met Canada. Prinses Juliana week in de Tweede Wereldoorlog met de prinsesjes Beatrix en Irene uit naar het land van de maple leaf. Prinses Margriet werd in Ottawa geboren.

Prinses Juliana WEEK uit ? Naast haar moeder die doodeenvoudig Nederland in de steek liet en niet zoals de Belgische koning na de inval van de Duitsers in zijn land bleef, pleegde Wilhelmina daarmee gewoon landverraad en met haar de leden van de toenmalige oranje familie. Net als een kapitein die bij een scheepsramp als laatste zijn schip verlaat, behoren vorsten dat overdrachtelijk gezien ook te doen. Het woord “uitwijken” is daarmee een gotspe. Of moet de Telegraaf  soms op haar tellen passen ?

En prinses Magriet die in 1943 in  Ottawa werd geboren , waarbij de kamers van het ziekenhuis waar ze geboren werd,  tijdelijk extraterritoriaal waren verklaard. Juridisch waren deze kamers daardoor niet-Canadees grondgebied en kreeg Margriet dientengevolge automatisch de Nederlandse nationaliteit van haar moeder zonder de Canadese nationaliteit, die volgens de Canadese wetgeving voor op Canadees grondgebied geborenen geldt.

Kennelijk waren de oranjes ook toen al een reislustig volkje, want wij mogen toch aannemen dat de biologische vader van Margriet een zekere Bernhard was, die zoals bekend regelmatig tussen Groot Brittannië en Canada op en neer pendelde. Zou dit toen ook al hebben plaats gevonden onder wat Mark Rutte “het algemeen belang ” noemt ? Wij kunnen ons er niet veel onder voorstellen.

Wie het van andermans centen breed heeft, laat het breed hangen en daar kan zeker onze Investement Banker over mee praten.

 

 


1 reactie

  1. check zei:

    Opoe Jul zat toen destijds in Canada omdat ss’er Bernie naar hartenlust lekker buiten de deur kon kezen. Wat zou het geweldig zijn als ze alle 5 een grizzly beer zouden tegenkomen die ze allemaal de ijskoude Hudson in kon jagen. Zijn ze gelijk genezen

Comments are closed.