De gulle hand ( met gat) van de overheid

U weet dat de overheid ieder jaar 3% meer geld uitgeeft dan zij ontvangt. Die 3 procent regeling, o.a. voorgeschreven door  de EU in Brussel is een van de zaken waar het kabinet Rutte erg trots op is. Maar eigenlijk zou je als eenvoudige burger zeggen, trots zijn doe je pas als je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt, want die 3 procent betekent toch altijd nog een tekort van 15 miljard.

Iedere burger of familie in ons land weet of liever gezegd hoort te weten dat je niet meer moet uitgeven dan wat je verdient, ofschoon met het stijgende aantal mensen die naar de zorgsanering moeten, kun je de vraag stellen of het oude gezegde : “De tering naar de nering zetten ” bij deze mensen is doorgedrongen. In den Haag in ieder geval niet.

Wij wachten nu dan ook met spanning af  op de dag dat de dienstdoende Minister van Financiën doodleuk komt vertellen dat de begroting zoals dat heet sluitend is, door …. eenvoudig de belastingen  te verhogen en de kosten welke aan burgers worden uitgegeven te verlagen  met … 15 miljard en klaar is Jeroentje Kapoentje of hoe zijn opvolger ook mag heten.

Nu is het om een tekort van 15 miljard te overbruggen niet eenvoudig, tenzij je eens goed gaat spitten in de uitgaven. Wij hebben daartoe vast een aanloop genomen en hier wat cijfers uit de overheidsbegroting.

Per jaar kosten b.v. asielzoekers bijna 700 miljoen, hetgeen neerkomt op een kleine 30.000 euro per asielzoeker. Daar zijn niet in meegenomen de jaarlijkse medische kosten van elke asielzoeker, wij hebben die even uitgesmeerd en dan kom je op 6.000 per asielzoeker per jaar. Kijk je dan even naar de juridische kosten , tel daar nog maar 3.000 gemiddeld per asielzoeker bovenop, nog wat vervoer enz. en zit je op 10.000 euro extra. Alleen al de kosten van het COA bedragen 1.1 miljard om her en der in het land opvangcentra neer te zetten. Vluchtelingenwerk Nederland, zo op het eerste oog een aandoenlijke hulporganisatie van bevlogen mensen, is in deze opsomming slechts een kleintje, maar  draait geheel op overheidsgeld en dat is ook weer 5.5 miljoen per jaar.

Dan gaan wij even naar het MFS II. Toegegeven ook wij moesten even zoeken en dan kom je uit bij het Medefinancieringsstelsel en dat houdt in hoe de overheid 67 !!! ontwikkelingsorganisaties aan een groot deel van hun centjes helpt. Daartoe worden met gulle hand uw belastingcenten verkwist, want wees eerlijk 1.9 miljard in 4 jaar tijd, dat is niet niks. Topontvangers zijn 2 organisaties over wie wij al vaker bericht hebben, namelijk Cordaid , een 100% katholieke hulporganisatie !!!, waar de katholieke kerk zelf niets aan  bijdraagt. Cordaid ontvangt jaarlijks bijna 90 miljoen euro uit den Haag en dat is net zo veel als Oxfam Novib die echter van een ander ministerie nog eens 55 miljoen  in de bus gestopt krijgt.

Overigens werken die 67 hulporganisaties nog eens samen met ruim 4.000 buitenlandse handophouders en u begrijpt dat ook die niet voor niets tranen verwekkende folders maken en nauwkeurig uitgezochte journalisten ontvangen om het zieligheidsplaatje compleet te maken.

Maar de overheid is een gulle uitdeler.

Veolia, de vervoerder ontvangt alleen al voor de provincie Brabant 74 miljoen om te zorgen dat Brabanders op de bus kunnen stappen. De subsidiebedragen voor alle jeugdondersteuningsprogramma’s in Nederland , dus om onbegrepen, wat trage en zich in de hoek geplaatste jongeren in ons land op het goede spoor te brengen of te houden, mag wat kosten. Dus te samen per jaar rond de 500 miljoen. Vroeger deed de vader of moeder dat gratis en voor niets. De stichting Grieppreventie Nederland ontvangt zo maar 40 miljoen en zo kunnen wij nog even doorgaan. De totale subsidieregen die op “hulpbehoevende” hoofdjes neerdaalde was vorig jaar 5 miljard.

Let op, dit is gewoon eens door wat begrotingen snuffelen en her en der prikken, maar als u nog even meerekent, gewoon op de achterkant van de sigarendoos of het bierviltje , dan zijn de eerste 7 miljard al binnen, zonder daar enige moeite voor te doen. Toegeven, kunstenaars zullen zelf moeten aantonen dat hun kunstenmakerij publiek trekt, vader en moeder zelf hun kinderen opvoeden, asielzoekers slechts binnen laten als zij voor het naar ons land komen reeds een baan met contract hebben en… niet te vergeten de overheid zelf eens wat voorzichtiger met het aan hen afgestane geld om laten gaan. Koningshuis korten, belasting laten betalen, de eerste 50 à 80 miljoen zijn binnen. Deskundige mensen in de regering toelaten, wij besparen zo een half miljard.

Gaan wij te snel ? Reken zelf nog maar eens mee, en laten wij ontwikkelingssamenwerking schrappen. Daar waar dat geld naar toe gaat is het woord  samenwerking taboe, d.w.z. over SAMEN en ook wat betreft WERK hebben wij zo onze zeer ernstige twijfels.

 


4 Reacties

 1. Hendrik Jan de Tuinman zei:

  Scenario past niet in het ‘gezelligheids-denken’. “Kom op joh, we moeten het SAMEN doen en je moet iets voor je naaste over hebben”. Helaas is dat virus onuitroeibaar in dit land. Wil je veranderen op de manier zoals in het verhaal geschetst dan ben een een kille, egoistische botterik en plaats je jezelf buiten.
  Nederland blijft altijd een calvinistisch land, waar mensen lijken te zeggen: “We hebben het vreselijk goed, een beetje aandacht voor de zwakken mag best.”

 2. jolo zei:

  Sinterklaas spelen net als Ploumen hoeft voor mij ook niet, daar sinds mij jeugd 50j geleden al veel geld naar dergelijke landen gegaan zijn en in feite er niks mee opgeschoten zijn!

  En eigen volk staan te knechten als er uberhaupt geen werrk is?

  Deze sociale partij doet mij aan der oorlog denken?-of anders veroorzaken ze het wel

 3. John zei:

  De overheid die jouw geld uitgeeft (maakt niks uit waaraan), kan jou geen welvaart, geluk, of rijkdom opleveren.
  Dat kan alleen als jij zelf je eigen geld uitgeeft, en jijzelf over de vruchten van je arbeid, en je leven mag beschikken.
  Maar nu mag jij zelf niet eens meer bepalen wat je eet, rookt, of drinkt.
  Dus van wie is jouw leven of lichaam eigenlijk?

  Wil jij de armen helpen? Doe dat dan van je eigen geld, maar dwing anderen niet daaraan mee te betalen.
  En geloof niet dat armen in de kou blijven staan hierdoor.
  We geven ten slotte ook miljoenen uit voor een aardbeving aan de andere kant van de wereld.
  Hoe zou het trouwens in Haïti gaan?

 4. Ger zei:

  @John: “Hoe zou het trouwens in Haïti gaan?”

  Er wonen na ruim 5 jaar nog 85.000 Haïtianen ‘gezellie’ met z’n allen ‘op de camping’.

  http://samenwerkendehulporganisaties.nl/newsarticle/waarom-wonen-er-in-haiti-nog-steeds-mensen-in-tentenkampen/

  Sorry, dit klinkt misschien hard,en dat is het misschien ook wel, maar ik ga pas weer doneren als ik zeker weet dat mijn/ons geld terecht komt waar het voor bedoeld is. Tot die tijd doneer ik lokaal EN onder de armen, teweten… onder mijn linker- en rechter oksel!

Comments are closed.