De EU is en blijft één grote gevangeniskooi

Voor het neo-liberale Europa hebben de Grieken bij de laatste verkiezingen één grote fout gemaakt: ze hebben gestemd voor een linkse partij, die van premier Tsipras. Daarvoor moeten de Grieken nu massaal boeten. Het ‘politieke doel’ is nu het zwaartepunt, de geldkwestie is op zich is volkomen bijkomstig, wegens de onbeduidendheid van de Griekse economie in Europees verband.

Het is nu evenwel heel erg de zaak voor Europa om met de Griekse vaudeville een voorbeeld te stellen voor alle andere Europeanen, zoals de Spanjaarden of Italianen: wie niet stemt naar de wensen van de EU en van de internationale bankwereld, wie zich niet schikt naar hun dictaten, riskeert zware straffen. En daar mag geen alternatief voor zijn. De EU is en blijft één grote gevangeniskooi, waaruit ontsnappen niet geduld wordt. Eén grote EUSSR. Dat is het enorme democratische deficit waar we nu voor staan.

We kunnen ons beleid niet wijzigen omwille van verkiezingen, zei Jyrki Kattinnen, vice-voorzitter van de EU-commissie, in niet mis te verstane bewoordingen vlak na de Griekse verkiezingen. Dat is de echte reden waarom Europa zo halsstarrig blijft vasthouden aan een terug in het politieke gareel lopen vanwege het economisch lichtgewicht Griekenland. Er staan veel grotere belangen op het spel dan de Griekse economie en het welzijn van de Grieken in het algemeen. Alsof de EU zich daarom zou bekommeren. Het volk moet zich zonder morren neerleggen bij hun dictaten, net als alle andere leden van de unie, en lijdzaam blijven toezien en ondergaan wat Europa meent dat het beste voor hen is. Als plebs hebben de Grieken voor de in weelde en overdaad badende EU-bonzen absoluut geen andere rechten dan afzien en de crisis uitzweten.

‘Griekenland heeft brutaal onderhandeld’ volgens de verenigde Europese anti-democraten, Janker’ op kop. Daarmee wordt enkel bedoeld dat Athene zich tot nu toe nog niet gewillig heeft willen neerleggen bij de Europese dictaten, in tegenstelling tot de voorgaande Griekse regeringen, die heel wat inschikkelijker waren. Met als gevolg de huidige economische en vooral sociale ramp, zonder voorgaande in de Griekse geschiedenis. Waar zou al dat geld dat zogezegd voor Griekenland werd uitgetrokken, overigens echt naartoe zijn? Waarschijnlijk niet direct in het land zelf, maar eerder rechtstreeks naar Duitse en andere banken. Voor de EU een te verwaarlozen detail. Een tweede bankencrisis integendeel…

De regering in Griekenland houdt nu een referendum. Voor de EU-bonzen, die het woord democratie nog met moeite kunnen schrijven, een echt ‘horresco referens’. De Griekse regering stelt bovendien bij het referendum volgens de zelfbenoemde Europese democraten ook nog eens de verkeerde vraag. Het mag volgens hen, uiteraard zou ik zeggen, helemaal niet gaan over de vraag of de Grieken het voorgelegde Europese plan voor verdere verarming al dan niet aanvaarden, maar enkel en alleen over het verdere EU-lidmaatschap van Griekenland. Alsof de Griekse regering dat ooit in vraag heeft gesteld. Met alle middelen, hele leugens en halve waarheden, poogt men nu de gemiddelde Griek bang te maken voor een Grexit.

De huidige Europese hetze van politici en media tegen deze Griekse regering kadert dan ook volkomen binnen het plan om Tsipras en zijn regering ten val te brengen. Alle propagandasluizen worden nu eensgezind open gezet met dat ene doel in het vooruitzicht. Alle lakeien van de instellingen, politici, experts allerhande en mainstream media, doen nu hun uiterste best om alle schuld voor de mislukte onderhandelingen enkel en alleen in de schoenen van de volgens hen onverantwoorde Griekse leiders te schuiven. Leiders die het aangedurfd hebben, hoe bestaat het, om verdere sociale en economische afbraak in hun land te weigeren, door te vinden dat er nu eindelijk echte stappen dienen te worden gezet naar een echt economisch herstel. Griekse leiders, het weze ‘linksen’, die nu het verdomde lef hebben om het laatste woord in deze voor de Grieken levensbelangrijke kwestie aan het domme plebs te geven, in plaats van zich ruggengraatloos te onderwerpen aan de Europese dictaten en er plat op de buik voor te gaan liggen.

Varoufakis en co, net als het gekende Barbertje, zij moeten en zullen bijgevolg hangen. Is het nu niet met een val van hun regering na een afwijzend referendum, dan later bij een volgende Griekse verkiezing, verguisd door de eigen aanhangers omwille van het eventueel toch nog plooien naar de voor Griekenland desastreuze wensen van de EU-bonzen, en het daardoor te grabbel gooien van de eigen volkswelvaart ten eigen bate.

Intussen hoopt Europa vuriger dan ooit dat na de val van Tsipras, terug een nieuwe neo-liberale regering aan het roer zal komen te staan, die zich heel wat inschikkelijker zal opstellen tegenover de EU-dictaten dan Tsipras en de zijnen.

Dat is volgens mij de hoofdzaak waar het nu allemaal om draait. Beletten dat het relatief kleine Griekse scheurtje in de Europese financiële dam zou leiden tot een heuse dijkbreuk, met het ineenstorten van het gehele Europese kaartenhuisje tot gevolg. Om de macht van de EU-bonzen gaat het, en om niets anders. Houding die je in elke dictatuur terug vindt.

En Tsipras, hoewel een ‘linkse’, geniet toch alle sympathie van mijnentwege voor zoveel principiële standvastigheid. Van dergelijke politici kunnen wij bij ons alleen maar dromen. Ik zie het in ons land geen enkele, maar dan ook geen enkele, nadoen. Plooien, des te meer. Ten eigen bate, natuurlijk


15 Reacties

 1. todelidoki zei:

  deze moderne manier van opleggen van een bepaald ‘ liberaal’ systeem wordt niet altijd door de
  burgerbevolking geaccepteerd
  we moeten meer respect hebben voor de individuele rechten van de mens
  globalisering is daarom een flop geheten

 2. Ger zei:

  Het is dan zover.De Grieken gaan dan toch overstag. Wat een kinderachtig gedoe.
  De verliesrekening loopt door!

  http://blogs.ft.com/brusselsblog/files/2015/07/ESM-loan-agreement-prior-actions-amend-30.06.2015-1.pdf

  En dat de Griekse regering links is maakt niet zoveel uit; het gros van de EU-parlementariërs heeft ook een socialistische of sociaal democratische achtergrond. Het probleem zit ‘m in het non-conformisme. De spelregels en machtsverhoudingen werden ter discussie gesteld.

  Als Dijsselbloem en Juncker op deze brief ingaan, is dat ook afgelopen. Het Griekse volk is dan -nogmaals- verkocht aan de EU. Nou ja, verkocht, het kost u en mij pakweg 200 euro per jaar; maar dan heb je ook wel wat; ze blijven de de Eurozone.

 3. check zei:

  Je kan kletsen wat je wilt ik ben er van overtuigd dat alleen de Grieken schuld hebben en niemand anders. Laat ik het zo stellen, heb in mijn vroegere leven een periode meegemaakt dat ik bijna uitsluitend met Grieken te maken heb gehad en er boekdelen over zou kunnen schrijven hoe smerig en verraderlijk ze zijn. Werkte voor een cargadoor in Rotterdamse haven die voor 85 % Griekse reders als klant hadden. Om een haven binnen te kunnen kopen, moet de reder een voorschot geven op de beraamde havenkosten alvorens een cargadoor de opdracht aanneemt. Niet bij de goed bekende rederijen maar wel bij Grieken. Altijd op het nippertje geld overmaken en bij aankomst begon het gesodemieter al. De kapitein wilde geld hebben om het achterstallig salaris van de bemanning te kunnen betalen en meestal was dat al gauw een 6 maanden. Zijn kantoor had gezegd het geld over te maken, maar dat was meestal een zoethoudertje.. Ook kwamen er steevast allerlei toeleveranciers bij je aan de deur, want ze hadden een vorige reis al geleverd, maar nooit een cent gezien. Dat waren meestal argeloze bunker leveranciers , shiphandlers, wasserij en dat soort zaken. Vaak wilde die alleen nog maar leveren als de schulden waren betaald en cash werd afgerekend. Elke keer dat ik aan boord kwam vroeg de bemanning of er al geld was . Moet je aan de kapitein vragen was steevast mijn antwoord. De kapitein verschool zich achter zijn kantoor dat maar niet wilde betalen en geen geld stuurde. Vaak bleek dat de kapitein en een paar officieren mede eigenaar van het schip waren , maar dat vertelde ze wijselijk niet. Dat even heel in het kort , maar kan er een boek over schrijven wat een geboefte het is en iedereen en alles belazeren. Ben vaak daar op de kantoren geweest in Athene en Piraeus en dan weet je niet wat je zag in welke weelde ze daar leefden , terwijl je wist hoe erbarmelijk men het op de schepen had. Veel hadden een kantoor in hartje Londen op de duurste locatie die er was. Heb mening feest meegemaakt daar bij de burgemeesters van Athene of Piraeus , het duurste eten en dranken en de vrouwen behangen met juwelen en goud, Het zijn geboren oplichters en zijn veel slimmer dan het achterlijke slecht opgeleide zooitje in Brussel . Wat wil je nu als boekhandelaar of gesjeesd ambtenaar tegenover stellen Een lachertje van de eerste orde en een makkie voor die Griek.

 4. Sjors zei:

  Zodra Griekenland weer onder de knoet van Brussel is gebracht; zullen de dictators van Brussel de touwtjes voor de EU nog strakker aanhalen; er wordt nu al gedreigd met strafmaatregelen. Gaan ze dan ook zo ver om een land binnen te vallen met de nieuw opgerichte europese strijdmacht?
  Ik zie ze er wel voor aan.

 5. check zei:

  Dat die moslim Obama ofwel oom Tom uit Amerika zich met de EU bemoeid is zo langzamerhand bewezen. Zag hem laatst samen met Merkel en haar de instructies geven van de gangsters Yankee Dudes. lees dit maar eens

  Watch the bond yields
  By John Stepek
  John Stepek
  There’s a good chance that the Greek people will vote ‘yes’ on Sunday. Yes means making a deal with the people you owe money to and not deciding to go it alone.

  Think about it. Your entire banking system has been shut down. You are effectively being asked whether you want it to issue an entirely different currency when it opens back up again. It’s a heck of a leap of faith to vote in favour of that.

  Would you?

  Trouble is, even getting as far as the referendum on Sunday – let alone dealing with what further negotiations might lie beyond it – is dependent on vast reserves of patience that are currently running dry faster than your average Greek bank vault.

  Politics in Europe generally is getting ratty. That’s the only way to describe it. And the chances of someone throwing their toys out of the pram before this is all over have to be rising dramatically.

  And that could be much scarier than the markets expect. The reaction of the Americans is particularly telling. Barack Obama was on the phone to German chancellor Angela Merkel, and the US Treasury Secretary, Jack Lew, has urged debt relief for Greece.

  US policy makers have difficulty grasping the nuances of the whole European political situation. But in this case, you can see why they’re worried. They have experience of what happens when an apparently inconsequential economic cog is allowed to slide into default.

  They look at Lehman Brothers and think that they should have bailed it out and saved a lot of heartache. They can’t see why Europe won’t do the same for Greece. They wonder: why are these people even taking the risk?

  Could Greece be Europe’s Lehman Brothers? If it were to happen, the main mechanism is probably not via direct exposure to Greek debt. Instead, the fear is that if Greece goes, the market will turn to the next victim. Given that European unity is being strained already by ‘Brexit’—and in France, populist Marine le Pen is talking about ‘Frexit’—the promise to do ‘whatever it takes’ to keep things together could be tested to breaking point.

  The key?

  Keep your eyes on eurozone area bond yields. If they rise quickly, it will be the first sign that things are fracturing beyond Greece.

 6. Geronimo zei:

  Mijn beste Check, het gaat in dit artikel in essentie niet om wat voor soort volk de Grieken nu al dan niet zouden zijn, maar des te meer om waar het de EU nu in hoofdzaak om te doen is bij zoveel ijver om Griekenland toch maar te doen plooien naar hun wensen en ze in ieder geval en ten allen prijze binnen de euro-zone te houden, en dat is voorkomen dat de ‘Griekse affaire’ aanstekelijk zou kunnen gaan werken op andere lidstaten in financiële nood, zoals Spanje, Italië, Frankrijk, om er maar enkele te noemen.

  Stel immers dat Griekenland zou besluiten om weer haar eigen munt te voeren, de drachme, en na een onvermijdelijk moeilijke periode voor de bevolking van diverse jaren er financieel geleidelijk weer terug bovenop zou komen, omdat het land dan kan devalueren wat de export ten goede komt, een devaluatie die nu met de euro niet mogelijk is, alhoewel noodzakelijk, om niet te zeggen de enige remedie. Dan zou Griekenland meteen het bewijs leveren aan alle andere lidstaten dat een uit de EU treden niet per se een slechte zaak hoeft te zijn, maar integendeel een uitstekende oplossing kan bieden. Zoiets zou wel eens aanstekelijk kunnen werken voor andere lidstaten in financiële nood. Je ziet van hier dat de EU dergelijk scénario genegen is.

  Stel b.v. verder dat Rusland hulp biedt, o.m. die gasaanvoerlijn weet je wel (Turkish Stream), die Rusland niet meer over Oekraïne wil laten lopen, maar over Griekenland mits vergoeding aan dit land, zaak waarover Poetin overigens intussen al langer gesproken heeft met Tsipras, zoals we al eerder op het nieuws konden horen.

  En aan de andere kant, wat gebeurt er als de EU alsnog de Griekse schulden in hoge mate zou kwijtschelden, zoals Griekenland poogt te bekomen? Dan komen uiteraard de andere Europese landen in financiële nood binnen de kortste keren aan de zelfde EU-nooddeur kloppen. Met dezelfde desastreuse gevolgen voor de hele monetaire unie.

  Samengevat, Griekenland zou wel eens het kleine dominosteentje binnen de unie kunnen zijn dat een heuse kettingreactie op gang brengt. Dat is dé grote vrees van de EU-dictatuur, en dat is wat ze ten alle prijze wil voorkomen. Niet wie nu de schuld draagt voor dit hele sociale en economisch debacle. Dat interesseert de EU-bonzen in principe geen moer. Zowel Griekenland als de EU hebben daarin een gedeelde schuld, en dat weten beide partijen maar al te best.

  Je mag bij dit alles ook het komende referendum in de U.K. niet vergeten, de intussen weigerachtige, zeg maar onwillige houding van diverse staten, zoals o.m. Hongarije i.v.m. het dictaat van de EU m.b.t. de vluchtelingenquota voor elk land, en ik vergeet zeker nog een en ander. Dit alles alleen maar om te zeggen dat het EU-profitariaat nattigheid gewaar wordt, het gevaar voor de eigen lucratieve postjes inziet, en wil voorkomen dat er op relatief korte termijn een soort opstand zou uitbreken bij bepaalde staten tegen de EU-mastodont, die dan wel eens als een luchtbel, wat ze eigenlijk altijd al geweest, zou kunnen uiteen spatten.

  Een laatste niet onbelangrijk punt is de rol van Amerika in deze louter Europese aangelegenheid, waar dit land dus in principe geen uitstaans mee heeft, maar er zich wel mee bemoeit.

  Deze tanende grootmacht ziet immers met lede ogen hoe Poetin intussen toenadering zoekt tot Tsipras.

  Ten eerste heb je dus daar die fameuze gaspijplijn, nauw gelieerd aan de kwestie Oekraïne in het kader van een bewuste aanwakkering door Amerika van een nieuwe koude oorlog met Rusland.

  Ten tweede, en niet in het minst, het politiek en strategisch belang van het Middellandse Zeegebied voor Amerika. Je mag immers niet vergeten dat Griekenland als EU-lidstaat en deel uitmakend van de Schengenzone, ook een belangrijk lid is van de NATO, die het in dit gebied al zo lastig heeft met het tegen wringende Turkije. Zou het kunnen dat daarom al zoveel telefonisch overleg is geweest tussen Merkel en Obama, en dat dit helemaal niets te maken heeft met enige bezorgdheid van Amerika voor de euro? De vraag stellen is ze beantwoorden, dacht ik.

 7. check zei:

  Hoera eindelijk failliet , maar geen nood we gaan allemaal weer even lekker lappen . Tijd dat er eens iemand met een snorretje komt want slechter dan nu gaat het nooit worden. Zou Poetin een trek in het moerasland hebben en de hele politiek en vazallen gelijk de kwik mijnen in sturen ?

  http://beurs.com/2015/06/30/ecb-is-failliet/62165?utm_source=facebook&utm_medium=ocpm&utm_campaign=Beurs&utm_content=2015-06-30+5+%2810%216028351542617%21qwaya%210%29&utm_term=ECB+FAILLIE+desktopfeed

 8. cathy zei:

  Geronimo@

  Helder betoog!

  Griekenland is lid van de Nato en dat kost ons geld. De yanks willen daar controle houden, DUS BLIJFT GRIEKENLAND IN DE EUROZONE, DAAROM KUNNEN ZE IEDEREEN CHANTEREN EN DAT WETEN ZE !

  Zou een Prima plek zijn voor de Russen om de boel daar te beheersen en de Yanks te laten opsodemieteren.

  Oekraine wordt dagelijks met geld voorzien van de Eu(-ons- )en door de Yanks.
  Hoezo en waarom?

  DDR vazal Merkel is uitgespeeld in het spel en Distelbloem is een te verwaarlozen Nederlandse vergeetmeniet net zoals NSB Nederland, een land nog verder heen dan Griekenland, een Zimbabwe aan de Noordzee waar de zich noemende politici/onrendabelen in het zadel willen blijven, omdat ze nergens meer aan de bak komen en hun land naar de kloten hebben geholpen en dus naar Brussel willen!
  (Lekker naast die zieke narcist franszje Timmeraan me reedt, in het door ons betaalde pluche zitten waar ze overigens maar 1 dag per week zijn.)

  Ik wordt iedere dag kwader omdat ik zie, gelukkig van afstand, hoe Europa kapot gaat en…………………….ik kan niet meer uit de EU weg.

  De nieuwe generatie…………te lui om de ene poot voor de andere te zetten of ergens over na te denken en gaan morgen op vakantie

  De enige demomstratie waar ze nog voor uit hun stoel komen is om te protesteren tegen zwarte piet, daar hebben ze dan wel de tijd voor terwijl ze al 200 jaar++ op hun luie reet zitten,beetje met hun jongeheer zitten te friemelen, nog nooit iets opgebouwd hebben, en alles hebben afgebroken wat wij hebben opgebouwd.

  Dat is prima bereikt door het linkse gebroed, en nu zijn wij,de oudere generatie: ultra rechts.

  Maar neem nog een microkredietje van onze argentijnse huurling, dan ben u binnenkort alles kwijt, dankzij onze “elite verteerlingen” waar u maar naar blijft zwaaien.

  Zum Kotsen!

 9. Ger zei:

  @Check. Hoe kan de ECB nu failliet zijn? Ze zijn niemand wat verschuldigd en ze drukken anders gewoon geld bij. ECB is een bank die geld krijgt en geld creëert en daarmee zo’n beetje mag doen wat ze zelf wil. En mocht ie dan het geld van nationale overheden via een leenconstructie in Griekenland hebben gestoken: het wordt afgeschreven, het zit in de 18 miljard die Nederland dan opeens armer is. (Trouwens, de werkelijke kosten liggen veel hoger; denk aan de 50% afstempelingen, de over de balk gegooide subsidies en de gunstige afbetalingsregelingen en rentes, dat allemaal grootschalig ten koste van onze pensioenen)

  Een zelfde soort storende fout kwam ik ook al tegen op BNR alwaar Bernard Hammelburg dat dat de curatoren geld van buitenlandse banken komen halen bij een Grieks failliet. Maar, nee, de Griekse overheid heeft niets meer dan schulden en betalingsverplichtingen. Bij een hebben de buitenlandse banken alleen nog maar waardeloos staatspapier. Vroeger kon je er nog de kachel mee aanmaken; nu zal het wel digitaal zijn.

  Nog een rare kronkelredenatie is het denken dat het geld dat landen in Griekenland hebben gestoken niet bedoeld was om de Griek te helpen, maar om onze banken te redden. Het is een bijkomend motief en er was zeker eigenbelang, maar in de kern van de zaak zijn en waren schulden van de Grieken die werden overgekocht, deels afgestempeld ende Grieken zijn geholpen met extra leningen onder voorwaarden (lage rentes, uitstel van betaling, aflossingen die weer opgenomen mogen worden) die ze voor de EU nooit kende en na een Grexit of faillissement ook nooit meer zullen kennen.

  Als ik feest vier en ik maak een miljoen euro schuld bij een kleine bank die daardoor in de moeilijkheden komt, en de overheid koopt de schuld tegen gereduceerd tarief over om ervoor te zorgen dat de negatieve effecten worden beperkt, dan kunt u als belastingbetaler wel zeggen dat het zo zielig is dat ik niks van het geld heb gezien, maar de waarheid ligt natuurlijk hoegenaamd anders. Het geld is al weg en omdat ik nooit van mijn leven kan en wil afbetalen is een persoonlijk faillissement van mij het beste. Maar nee, de overheid beloont mij met extra krediet tegen een lage rente… Hoe gek kan het worden… Dit gaat ten koste van de belastingbetaler en de spaarder/investeerder bij de bank, maar er valt in ieder geval geen bank meer om.

  Tijd om vaarwel te zeggen tegen Griekenland.
  We hebben al problemen genoeg ons eigen rariteitskabinet. Deze (en andere) grappen hebben ons al meer dan genoeg gekost.

 10. Japie zei:

  Er is nog iemand die ervan overtuigd is dat we in de tweede helft van 2015 dingen zullen meemaken die we nog nooit eerder hebben gezien.

  Michael Snyder, advocaat, auteur van diverse boeken en eigenaar van The Economic Collapse Blog geeft voor het eerst van zijn leven een Red Alert uit.

  Snyder schrijft het volgende:

  Ik heb nog nooit eerder zoiets gedaan. Nog nooit heb ik sinds ik in 2009 met The Economic Collapse Blog begon, een zogenaamd Red Alert afgegeven voor een bepaalde periode. Als advocaat ben ik getraind om evenwichtig te blijven en alleen bepaalde conclusies te trekken die worden gerechtvaardigd door bewijs. Dit is dus niet iets wat ik lichtzinnig doe. Gebaseerd op informatie die ik heb ontvangen, dingen die mij verteld zijn en duizenden uren onderzoek die geresulteerd hebben in meer dan 1.300 artikelen over onze naderende financiëel economische ineenstorting, ben ik tot de conclusie gekomen dat we op de drempel staan van een grote financiële ineenstorting. Daarom geef ik een Red Alert waarschuwing af en die is geldt voor de laatste zes maanden van 2015.

  Voor alle duidelijkheid. Als ik zeg dat we op de drempel staan dan bedoel ik niet dat het binnen de eerstvolgende 48 uur zal zijn. Ik zeg ook niet dat onze problemen voorbij zullen zijn wanneer we het einde van 2015 bereikt hebben. Ik denk dat de waarheid is dat onze problemen goed zullen beginnen als we het jaar 2016 binnen gaan.

  Wat ik probeer te zeggen, is dat we op een belangrijk keerpunt verkeren. Ongeveer rond deze tijd in 2008 ging ik met mijn vrouw op bezoek bij haar ouders. Toen we daar in de zitkamer zaten, legde ik uit dat we aan de rand van een grote financiële crisis stonden en zoals bekend lieten de gebeurtenissen enkele maanden later zien dat ik het toen bij het rechte einde had.

  Ik wilde dat ik deze keer kon plaatsnemen in al de zitkamers van mijn lezers en uitleggen waarom we weer aan de rand staan van een grote financiële crisis. Helaas is dat niet mogelijk, maar hopelijk zal dit artikel voldoende zijn. Deel dit bericht met je vrienden, je familie en iedereen die je graag zou willen waarschuwen over wat er gaat komen.

  Snyder gaat in zijn uitgebreide artikel vervolgens in op waarom aandelen en dergelijke veel te hoog staan en dat deze uiteraard zullen crashen in de nabije toekomst, maar er is een veel groter probleem dan aandelen en dat zijn de derivaten.

  Het volgende schreven wij over derivaten in een eerder artikel:

  Die zeepbel wordt gevormd door wat men noemt derivaten. Financiële instrumenten die letterlijk zijn gebaseerd op gebakken lucht.
  Financiële derivaten zijn beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed, zoals aandelen en olie. Het andere goed wordt in het jargon de onderliggende waarde genoemd. De voornaamste soorten derivaten zijn opties, futures, swaps en forwards. Men gebruikt financiële derivaten om risico’s te verkleinen of juist te speculeren.
  Dit betekent in de praktijk dat derivaten op zich geen enkele waarde vertegenwoordigen zoals dat bijvoorbeeld met aandelen wel het geval is. Derivaten kunnen heel gecompliceerd zijn en het klinkt allemaal heel indrukwekkend, maar in feite zijn het niets meer of minder dan gokbriefjes op wat er in de toekomst gaat gebeuren.
  In feite is de handel in derivaten niet veel anders dan het wedden op de uitslag van een voetbalwedstrijd. Een gelegaliseerde vorm van gokken en dat liefst met geld van een ander.
  De banken die te groot zijn om om te vallen hebben Wall Street dan ook veranderd in het grootste casino ter wereld. De derivatenzeepbel zal barsten, de vraag is alleen wanneer en dan is het einde oefening voor ons volledige financiële- en banksysteem.
  Volgens Michael Snyder is de hoofdrol in de komende ineenstorting weggelegd voor derivaten. Hij adviseert dan ook in nieuwsberichten te luisteren naar het woord “derivaten” want wanneer dit regelmatig wordt genoemd dan is dat het teken dat de ineenstorting begonnen is.

  Hij zegt verder, “Deze gelegaliseerde vorm van gokken zal de banken die te groot zijn om om te vallen, vermorzelen. Alleen al de banken in Amerika hebben een blootstelling aan derivaten van 278 biljoen Dollar. Dit bedrag is slechts afgedekt door een bedrag van 9.8 biljoen Dollar aan bezittingen. Zeggen dat banken onverantwoorde risico’s nemen, is een groot understatement.

  Het is een lang artikel geworden van Michael Snyder, maar hij heeft dan ook veel te vertellen en zoals hij zegt:

  “In mijn hele leven heb ik nog nooit zo’n onheilspellend gevoel gehad over een bepaalde periode als dat ik dat heb aangaande de laatste zes maanden van 2015”.

  Bron:

  The Economic Collapse Blog

 11. check zei:

  Hetgeen me iedere keer verbaasde is dat veel mensen aan geheugenverlies lijden als je wijst op de oorspronkelijke oorzaak van de malaise waarin o.a. Griekenland zich bevinden. Om te beginnen ligt de oorsprong in het hele systeem , waarin de rijke landen arme sloebers toelaten tot hun financiële systeem om zoals ze steeds beweren een Europa te bewerkstelligen en vooral een afzetmarkt te creëren. De gedachte is immers dat als in de arme landen de levensstandaard beter wordt men gaat consumeren en wij er dus ook beter van gaan worden. Hoe kan je het verzinnen want inhoudelijk betekend dit dat je de klanten gaat kopen d.m.v. ze eerst krediet te verlenen of gewoon weg te schenken in de hoop dat ze bij je gaan bestellen. Frappant is dat veel geld dat ze hebben gekregen naar China of ergens in Azië zijn gegaan en niet naar de noordelijke industrie. Bovendien heb je ze gratis geld gegeven om je eigen land aan alle kanten te beconcurreren zeker als het over laag drempelige producten gaan van o.a. agrarische producten. Heb decennia lang geleden nooit veel koeien in zuidelijk landen zien staan , laat staan dat je daar behalve geitenmelk geen verse melk kon kopen. Hetzelfde geldt voor allerlei fruit wat alleen in het noorden werd geproduceerd.
  Maar om te beginnen , ze waren straatarm reden nog op een ezeltje en er was bijna geen infrastructuur. Dus gaven we ze geld en niet te weinig. Nu is de cultuur daar zo dat je nooit je portemonnee moet geven want die ben je voorgoed kwijt en wordt aan iedereen uitgedeeld . In heel het zuiden is het zo maar in Griekenland spannen ze de kroon dus waren ze dronken van geluk iedereen vulde zo zijn zakken en de kaffers in n.Europa bleven maar uitdelen zonder eens te kijken waar al dat geld bleef. Hier in Spanje precies hetzelfde, wegen , vliegvelden, spoorwegen , elke boerenland weg veranderen in een 4 baans weg waar alleen de boer over rijdt , totaal overbodig allemaal. Iedereen gratis geld van de bank en maar feesten en kopen. Tot de boel ontplofte en dan moet er worden terug betaald en daar hebben we nooit over nagedacht. Kom er nog verder op terug.

 12. Ger zei:

  @Japie, onverlet van je waarschijnlijke gelijk ten aanzien van het punt dat we aan de vooravond staan van tijden dat veel zaken gaan veranderen op een manier die alleen volgende generaties volstrekt logisch vinden als ze over een jaar of 100 de geschiedenisboeken raadplegen… Ik moest wel erg lachen om je artikel. Een jurist -sowieso wetenschappelijk gezien al een wat bezwaarde achtergrond- die zich ervoor haast uitgebreid zijn eruditie op economisch gebied aannemelijk te maken om vervolgens te eindigen dat hij nog nooit van zijn leven zo’n GEVOEL heeft gehad. Kostelijk!

 13. Theo Hofman zei:

  @ Japie

  Waarom het derivaten probeem zover weg zoeken?

  De grootste bank in Merkels Sprookjes Paradijs, de Deutsche Bank, alleen al voor € 56.000 miljard aan risicovolle derivaten op de balans (dus 56 biljoen euro) dat is 20 maal het Duitse BBP.

  1% renteverhoging en ze lopen op het randje van de afgrond.
  2% renteverhoging en ze ligging in het ravijn, met heel Europa er naast!

  Dan het volgende; ondanks dat de ECB (bijna) faiiliet is, is er weer een record aan spaareurotjes naar de Nedriglandse banken gebracht tegen bijna 0% rente, ik zou zeggen “gewoon braaf blijven doorsparen”.

  De bedenkers van de plannen, die driehonderd euro per dag extra ontvangen om aanwezig te zijn (in te klokken) op hun werk, geven binnenkort het sein om de ECB rekening weer te vullen ten koste van de U.

 14. Geronimo zei:

  @check
  Je spreekt daar terecht over het vele geld dat intussen al gegeven is aan Griekenland. Dat klopt, al te veel, als je het me vraagt, maar je mag niet vergeten dat dit geld de Griekse economie nooit echt ten goede is gekomen, maar na een paar rondjes grotendeels terug gevloeid is naar de banken, in hoofdzaak Franse en de Duitse. Een tweede bankencrisis diende voor de EU ten allen prijze vermeden. Dat is de voornaamste reden waarom na al die jaren besparingen Griekenland er nu veel slechter voorstaat dan voorheen, met een huidig tekort op het BNP van 180 procent. Van zo’n 120 naar 180, dat is het resultaat van 5 jaar Europese besparingsmaatregelen ! Dat kan tellen, of niet?

  Dat is meteen ook de reden waarom een verder doorgaan op dezelfde weg van tot geen herstel leidende besparingen, zoals de EU dat nu nog altijd wil, voor Griekenland geen enkele zin heeft. Daarin heeft de ultralinkse Tsipras mijns inziens volkomen gelijk. Op die manier is de kans dat Griekenland er ooit terug bovenop komt, quasi nihil, en blijft het een bodemloos vat waarin nog ettelijke miljarden Europees steungeld volkomen nutteloos zullen verdwijnen, tenzij voor de banken dan. Ons belastingsgeld, wel te verstaan !

  Een loskoppelen van Griekenland van de euro is, zoals dit land er nu financieel voorstaat, naar mijn bescheiden mening dan ook de beste, om niet te zeggen de enige oplossing tot een duurzaam herstel. Dat heeft het verleden genoegzaam bewezen. Dan kan het zijn eigen munt, de drachme, terug invoeren, de nodige devaluatie(s) doorvoeren, wat nu met de euro niet mogelijk is, met als groot pluspunt een serieuze stimulans voor de export. Dat zal zeker geen makkelijke periode zijn, maar dat is het nu ook niet. Maar dan is er tenminste nog hoop op licht aan het einde van de financiële tunnel voor de Grieken.

  En daarmee zijn we terug bij ons beginpunt. De EU wil dat niet, omdat dit wel eens een aanstekelijk voorbeeld zou kunnen zijn voor andere armlastige landen, Spanje en Italië b.v. Daarmee zou de stelling dat het verlaten van de monetaire unie nooit positief kan uitdraaien, meteen doorbroken kunnen worden, en als er één steentje valt…

  En wat de schuldvraag in deze hele onverkwikkelijke vaudeville betreft, mag je niet vergeten dat het de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs geweest is, die, via allerlei riskante financiële constructies en trucs om de schuld van het land lager te laten uitvallen dan ze in werkelijkheid was, er voor gezorgd heeft dat Griekenland boven zijn stand kon leven. Iedereen vond dat toen heel normaal, zowel deze bank, de toenmalige Griekse overheid als Eurostat, de Europese waakhond, die daarvan eveneens op de hoogte was.

  Het leverde deze investeringsbank honderden miljoenen op, maar het was wel het begin van de ondermijning van de euro, om te komen tot waar we nu staan. Om maar te zeggen dat het beantwoorden van de schuldvraag in deze onverkwikkelijke politieke kwestie verre van gemakkelijk is. De gewone Griek, zeg maar Jan met de pet, die begrijpt zelf nog altijd niet heel goed wat hem juist is overkomen, en vooral hoe het allemaal zo ver is kunnen komen.

  En om te eindigen, waarom denkt u dat de banken momenteel zo’n lage rentes uitkeren? Eenvoudig gezegd, omdat het hun bedoeling is, en ook die van de overheden, of wat had u gedacht, dat u en ik de gevolgen van hun financiële wanbeleid betalen. Niet via directe belastingen, dat ligt er te vingerdik op, maar onrechtstreeks, onder allerlei geniepige drogredenen, o.m. via drastische renteverlagingen, wordt ons het geld uit de zakken geklopt. En de meesten onder ons realiseren het zich nog niet eens dat ze op die manier serieus gepluimd worden door de verenigde bankmaffia, en dus ook door de overheden, want die profiteren uiteraard het meest van de zakkende rentes, gelet op hun massale schuldenbergen. Kassa kassa, in hoofdzaak voor hen. Het zijn dus niet alleen de Grieken die in deze heel naïef zijn.

  Zelf baden al deze arrogante bankiers van hun kant nog altijd in dezelfde financiële weelde van vroeger. Lachend in hun vuistje wellicht om zo’n hoog ‘lamzak-gehalte’ vanwege het plebs. Het onwetende kind van de rekening ! De eindbetaler.

 15. check zei:

  Geronimo

  Ik beschreef de aanzet tot de Griekse crisis m.n. hoe iedereen uit de ruif heeft gestolen zonder dat er noemenswaardig wat aan de economie veranderde. Mooi hoor investeren in publieke werken goed voor de werkgelegenheid alleen aan het eind als er alleen maar gestolen wordt dan kan iedere blinde zien dat het weggegooid geld is geweest. Je gaat immers niet investeren als je er niets aan overhoud. Maar de ECB en Brussel hebben zitten slapen vonden het allemaal wel best. Dat de boel klapt is navenant en dan moet je NIET huilen en gewoon aftikken . Dat het onmogelijk is de schulden terug te betalen is een feit, maar dan geen CENT meer uitgeven , de stekker eruit trekken. Een andere mogelijkheid is dat je havens confisqueert, want zie geen enkel verschil dat Grieken de havens aan de Russen willen verkopen of Europa haar geld op zo manier terug krijgt.
  Maar het spel is veel smeriger dan menigeen denkt. Wat te denken aan de misdadigers in USA die vanaf het begin dit op hun geweten hebben en nu Europa dwingen Griekenland levenslang te onderhouden. Kortom , tijd voor bijltjesdag , te beginnen bij alle politieke zakkenvullende en corrupte nitwits, Goldman Suck boy Draghi gewoon uit het vliegtuig flikkeren net zoals die teef Lagarde . Ze hebben allemaal een crimineel verleden en dan de baas mogen spelen ? Ongelofelijk !

Comments are closed.