Politieke aardverschuiving in Polen, Brussel wordt bang.

Nee, de vlag is niet uitgegaan bij de EU paleizen waar de zelfbenoemde prinsjes en prinsesjes hof houden, toen bekend werd wie de verkiezingen in Polen had gewonnen. In tegendeel men spreekt van een aardverschuiving en ofschoon dit soort fenomenen vaak als een ongeluk moeten worden gezien, lijkt dat nu geheel anders te liggen, d.w.z. als je een EU scepticus bent.

De dochter van een Poolse mijnwerker, echtgenote en moeder, dat is in kort het profiel van Beata Szydlo, die afgelopen weekeinde tot de nieuwe Poolse premier werd gekozen en daarmee de EU sceptische koers die het land reeds had onder de leiding van Jaroslaw Kaczynski (2006-2007) , de partijgenoot  van Szydlo in de partij  van recht en rechtvaardigheid, blijft varen en versterken.

Niet dat dit in ons land voor enige beroering zorgde, want het werd gewoon weer zo veel mogelijk dood gezwegen. Geef je bij Google in ” nieuwe Poolse premier’dan zul je het qua de Nederlandse media  met oud nieuws moeten doen over b.v. haar voorganger Donald Tusk, die nu in Brussel mee mag spelen. Wil je toch iets te weten komen over de verkiezing dan blijven Belgische media de enige oplossing. Een teken aan de wand hoe er vanuit politieke kringen in ons land met openheid van zaken gehandeld wordt.

Toch is deze nieuwe premier van belang op het Europese toneel. De nieuwe premier is net als de eerder genoemde oud premier Kaczynski  op z’n minst EU sceptisch te noemen.  Zij wordt daarom ook wel de Kaczynski met rok genoemd.

In Brussel heerst dan ook de vrees dat de Polen onder haar leiding de aanvoerende macht van ‘Nee zeggers’ in de EU zullen worden. De verhoudig tussen de voormalige Poolse premier Tusk en Szydlo worden ijzig genoemd  en Adolf Merkel had met de vroegere partijgenoot van Szydlo , Kaczynski een zeer slechte verhouding vanwege diens EU kritische houding.  Nu al zijn er geluiden uit Brussel die er fijntjes op wijzen dat Polen een van de grootste netto EU subsidie ontvangers is ( Polen betaalt de EU minder dan het ontvangt) en dat toont gelijk weer het democratische gehalte aan van deze Brusselse apparatsjiks die menen dat loyaliteit gekocht kan worden.

Kapo Martin Schulz, voorzitter van het Europse parlement deed er nog een schepje boven op, door in een eerste reactie te zeggen, dat in Polen een politieke partij gewonnen had, waarvan het partij programma geen versterking betekent van de Europese dictatuur integratie. Op zich zelf al een vreemde opmerking, daar dit buiten de bevoegdheden ligt van een parlement voorzitter. Ziet u, los van het feit dat zij de situatie niet zou begrijpen onze Kamervoorzitster Anouchka van Miltenburg al een dergelijke opmerking plaatsen ? Maar ook Schulz, die zijn naam Kapo ooit door Berlusconi aan hem gegeven eer aandoet, laat wenig heel van de door Brussel gepredikte democratie.

Nog minder was er te horen van Donald Tusk de voorzitter van de Europese Raad. Hij liet al weten dat hij niet van plan was zo te doen als of hij iedere nieuwe Poolse premier even zeer weet te waarderen.

Nog interessanter wordt het als u weet, dat de machtswissel in Polen ook van invloed zal zijn op de verhoudingen in het EU parlement. De partij van Szydlo is in het EP met 17 parlementariërs  gelieerd met de Tories van premier David Cameron  in de fractie van de  EU conservatieven, die daarmee een duidelijk sterkere EU sceptische positie krijgen. Veel van de wensen en gedachten van Cameron zijn gelijk aan die van de nieuwe Poolse regering en dat zou nog wel eens tot interessante confrontaties kunnen leiden.