Hoe maak je in de politiek of als ambtenaar carrière ?

160.000 Gemeenteambtenaren krijgen een loonsverhoging van 3.4% ! CNV voorzitter Patrick Frey vindt dat een fatsoenlijke verhoging . In oktober afgelopen jaar kregen 100.000 rijksambtenaren (en dus ook weer onze arme Willemsen) ook al een verhoging van 4.25% plus een eenmalig bedrag van € 500, dit bovenop de 0.8% die reeds in juni 2015 werd uitbetaald. Kortom , wil je een comfortabele loopbaan, geen verantwoording nemen, slechts rustig meezwemmen met de stroom, dan is er slechts èèn werkgever, de nationale of lokale overheid.

Toch gebeurt het een enkele keer, dat zelfs een ambtenaar zijn gemaakte fouten, knoeierijen niet meer kan verbergen en dan moet er wel actie volgen. Niet te streng, zeker geen aangifte, laat staan een veroordeling, want ons land moet zijn zuurverdiende plaats als een van de minst corrupte landen op de Transparency Index lijst zien te bewaren, Nederland dat maagdelijke brandschone gelukkige landje aan de Noordzee waar het voor iedereen goed toeven is, terwijl de rot die als een splijtzwam in  het vaderlandse bestuur doorwoekert zelfs voor een blinde op afstand te zien is.

Het enige wat je als ambtenaar moet doen, is zorgen voor de juiste relaties. En daar geven wij u een voorbeeld van. In Zutphen zocht B en W naar een nieuwe burgemeester. De commissaris van de koning, Clemens Cornielje zorgt daar dan voor. Hij rommelt wat in zijn kaartjesbak en komt altijd wel een vriendje tegen die hij aan een baantje moet helpen. Daarbij hoeft hij gelukkig niet op capaciteiten van de desbetreffende te letten, dat weet u inmiddels al, maar gewoon wie er net even wat ‘krapjes bij zit’.

Zoals Harry de Vries (CDA)  die een aanstelling kreeg als waarnemend burgemeester in Neerrijnen.  Harry had wat zitten rommelen met zijn reisdeclaraties en moest in 2013 opstappen als burgemeester van Lingewaard.  Maar ondanks dat Cornielje en de Vries geen partijgenoten zijn, werd Harry uit het asiel gehaald en mocht weer meedoen.

Dan was daar ook nog Rob Metz, wel een VVD vriendje die ook een leuke baan kreeg toegeschoven als waarnemend burgervader in Overbetuwe. Metz was als wethouder mede verantwoordelijke voor de investering van  ruim over de 100 miljoen verkeerd aangekochte bouwgrond in Apeldoorn. Metz trachtte de gemeenteraad verkeerd te informeren over de gepleegde transacties en moest gaan, net als zijn baas burgemeester Fred de Graaf, die inmiddels ook al weer onder de pannen was door eerst voorzitter te worden van de Eerste Kamer en daarna via wat omzwervingen in Amstelveen ( u weet wel de man die de hand op de derriere van Latijnse afmetingen van Maxima legde )  in Enschede terecht kwam.

En zo kunnen wij nog wel even doorgaan. je begaat een blunder, nou vooruit, dat kan iedereen overkomen, maar je bedonderd de kluit en…. niets aan de hand, even rustig in het riet blijven liggen, niet bewegen en er komt vanzelf iemand  van je politieke vriendjes langs die je verder helpt.

Nu kunt u natuurlijk zeggen, maar dat gebeurt ook in de zakelijke wereld. Zeker, ook daar is het gehalte vitamine R ( relaties) van belang, maar er wordt niet gegokt met geld van de burger, waarbij als er tekorten ontstaan deze eenvoudig ook weer op de burger worden afgewenteld.

Politicus, ambtenaar, je zou er nog geen 10e hands auto van willen kopen.

 

 

 

 

 


10 Reacties

 1. Pieter H zei:

  Weet iemand voor hoeveel procent de politieke partijen uit ambtenaren en/of trendvolgers bestaan?
  Wordt het niet de HOOGSTE tijd dat eens uit te zoeken,temeer er maar een minimum stemmers lid is van een politieke partij ????
  Vermoed dat de leden voor 95% ambtenaren zijn,zo is de cirkel rond,ze benoemen elkaar,wie o wie weet er meer van ????
  Wedden dat de ambtenaren van het CBS het wel weten,maar dat het VERBODEN is dat openbaar te maken!!

 2. Robert-Panamá zei:

  We hebben al bijna een systeem gelijk aan de voormalige DDR. Niet vreemd voor NL als aanhangsel van BRD, aangezien Adolfa Merkel een gedegen opleiding genoten heeft in haar geboorteland de DDR. De middenstand wordt steeds kleiner voor de autochtonen door moordende regels, wetten en balastingen. Marokkaanse en Turkse winkeliers hebben daar schijt aan en worden door angstige ambtenaren met rust gelaten. Nepotisme, corruptie , een falende justitie en corruptie leiden een natie naar de sociaal economische afgrond. Door de instroom van handophouders zal dit nog worden versneld.

 3. Solo zei:

  @Pieter H: “Slechts 2,4 procent van de kiezers is aangesloten bij een politieke partij. Daarbij komt nog eens dat hooguit zo’n 20 procent van de leden daadwerkelijk betrokken is bij activiteiten van hun partij. Dat is enorm laag. Zeker als je weet dat politieke partijen al hun bestuurders en volksvertegenwoordigers uit die groep moeten werven.” (RD.nl)

  Misschien is dit al voldoende om je vraag naar de kwaliteit van onze ‘democratie’ te beantwoorden. Een (verwaarloosbare!) piepkleine minderheid regeert over de grote meerderheid. Motto sinds Napoleon Bonaparte: ‘Bij u, over u, zonder u”.

 4. Koos zei:

  Vanzelfsprekend kunnen ze in Den Haag geen onrust onder de ambtenaren gebruiken. Als de salarisverhogingen zouden zijn afgeketst (hoe vraag ik mij overigens af), dan zou de pleuris uit kunnen breken. Dat kan de huidige nomenklatoera er absoluut niet meer bij hebben. Wie controleert trouwens de controleurs?

 5. Pieter H zei:

  @Markus

  Heb het verhaal van de KVP gelezen,wat een schooiers,maar bij de katholieken hadden de joden tenslotte op bevel van de Romeinen Jesu,een joodse rabbi opgehangen !
  Zo zie je maar dat de genadige god,met medewerking van de trouwe gelovigen, altijd aan het langste eind trekt !!

  Overigens de enige manier om de ambtenaren-dictatuur enigszins in te bannen is om ambtenaren en trendvolgers te verbieden lid te zijn van een politieke partij,wegens een ongeoorloofde mate van belangenverstrengeling!!!

  Zou interessant zijn om deze ongeoorloofde belangenverstrengeling aan te kaarten bij Justitie,maar kan de uitslag al raden,onontvankelijk.
  Overheids belangenverstrengeling,is geen belangenverstrengeling,als het niet zo bedoeld is!

  De enige manier om de nomaklatura terug te dringen is via bindende referenda op alle niveau’s,echter dat zullen ze NOOIT doen,kijk maar naar de reacties op het Geenpeil referendum.
  Buitengewoon interessant wordt het als er nee wordt gezegd,wellicht wordt
  er dan voor de ambtenaren een ongewenste grens overschreden!
  Het is te gek voor woorden dat die onbetrouwbare kliek al eeuwen referenda tegenhoud,terwijl dit al 1000 jaar in Zwitserland prima werkt!!

 6. Doe maar gewoon zei:

  @Pieter H (15.44): ook maar gelijk politici verbieden om lid te zijn van een politieke partij? Komen we een eind in de goede richting 🙂

 7. Markus zei:

  @Pieter H, m.i. is het een beter idee om een ambtenaar maximaal 4 of 8 jaar ambtenaar laten zijn, daarvoor en daarna de maatschappij in, blijven ze in ieder geval met beide benen op de grond staan en heeft elke hardwerkende nederlander kans op 4 tot 8 jaar tijdens zijn/haar werkzame leven even “de benen te kunnen strekken” .

 8. Pieter H zei:

  @ Markus

  Is in principe wel een goed idee,maar ambtenaren worden ambtenaar omdat ze het in het normale bedrijfsleven niet redden,daar zijn talloze voorbeelden van.
  Er zijn ca. 1 miljoen ambtenaren die véél te veel geld kosten;het bedrijfsleven kan 1 miljoen lozers niet trekken!
  Alle ambtenaren dezelfde voorwaarden geven als in het bedrijfsleven zou al iets helpen;dan kan je ze tenminste ontslaan en in de ww stoppen,geen wachtgeld en normale pensioenen.
  Als je de vampiers dan ook uit de politieke partijen schopt,zou het misschien mogelijk zijn een efficiënte overheid te krijgen,met een kwart van de huidige opvreters.
  Vergeet niet,iedere ambtenaar heeft een luxe kantoor nodig en bedenkt kostbare plannetjes om iets om handen te hebben.
  Ik ken trouwens iemand,niet al te snugger(Mulo niveau),die is begonnen in het bedrijfsleven,na ca. één jaar ontslagen,daarna ambtenaar geworden.
  Uiteraard lid geworden van een politieke partij en eindigde in de overbodige éérste kamer.
  Voor mij is dat een schoolvoorbeeld van hoe het in de praktijk gaat!
  Ik ken ook een iemand die is afgestudeerd als Ir.,eerst in het bedrijfsleven,daarna ambtenaar,maar verdomde het lid te worden van een politieke partij(is hem wel vaak aangeraden!),hij is nooit verder gekomen.

  Voor mij staat het honderd procent vast dat de particratie-dictatuur alleen kan worden gestopt als ambtenaren niet de regering en hun eigen bazen benoemen;overigens is dit onderwerp nog nooit aan de orde gesteld .

Comments are closed.