Europa moet integreren en zich aanpassen aan de ongenode gasten.

Europa moet integreren . If you can’t beat them, join them? Weer een artikel rechtstreeks vanuit het echte leven van onze Afrikaans / Arabische  deskundige Piet van Doorn.

Ik begrijp niet zo veel van die boosheid onder asielmigranten. Als je in Afrikaanse/Arabische landen een afspraak maakt, bijvoorbeeld morgen 10 uur (boekra ashara), is het bevestigende antwoord “boekra ashara inch allah”, dus 10 uur als onze god dat wil. Die wil blijkbaar niet zo vaak, want tijd is een rekbaar begrip. Kan het me ook goed voorstellen dat ie het lastig heeft met die miljoenen afspraken die er dagelijks zijn.

Hoe vaak ik al heb zitten wachten op een klusjesman, en nee, het gaat niet om minuten, zelfs dagen Het begrip ‘5 minutes’, is ook iets wat zomaar een paar uur kan worden. Na de nodige ervaringen vraag ik nu fijntjes, egyptian minutes or real minutes? Dan wordt er meestal wat schaapachtig gelachen… En dit is dus niet alleen in Egypte, dit fenomeen doet zich, in meer of mindere mate, in alle Arabische en Afrikaanse landen voor.

Een ervaring zal ik nooit vergeten.

Ieder voorjaar  moeten de airco’s worden gecontroleerd, schoongemaakt en eventueel worden bijgevuld met de koelvloeistof. Mijn aircomeneer zou om 11 uur op dinsdag komen, inch Allah. Dinsdag de hele dag gewacht, geen telefoontje dat hij later kwam, niets. Zijn telefoon stond uit. Toen ik hier pas woonde dacht ik dan dat er iets ernstigs gebeurd was, maar nee, inmiddels weet ik dat je dan gewoon geblokkeerd wordt, dat is gemakkelijker dan excuses maken. Het werd woensdag. De hele dag geen telefoontje, geen aircoman. Al die tijd durf je niet weg te gaan, want ja stel je voor. Er zijn niet zo heel veel betrouwbare vakmensen dus je kunt ook niet even iemand anders bellen.
Op donderdag had ik een afspraak en had geen zin die af te zeggen om weer mogelijk een dag vruchteloos te wachten. Ik was gearriveerd bij mijn afspraak, de koffie was net ingeschonken, telefoon. En ja hoor, de aircoman, waar ik dan wel was. Dat ik 2 dagen op hem had zitten wachten dat was blijkbaar niet relevant, hij had wat problemen gehad in de familie. Grote familie hebben ze overigens, ook vaders en moeders die meerdere keren plots naar het ziekenhuis moeten en in sommige gevallen zelfs meerdere keren overlijden.
Ik heb de aircoman verteld dat ik er aan kwam. Ik heb in alle rust mijn koffie opgedronken en ben iets van anderhalf uur later naar huis gegaan. En jawel, de aircoman zat keurig te wachten naast de poort. Ik had, zoals je misschien kunt begrijpen, enige voldoening.

Terug naar de integratie. Waarom al die demonstraties en opstand tegen het langer duren van de asielprocedure? Tijd is zoals boven omschreven voor deze volkeren een rekbaar begrip.

In eigen land worden ze bij overheidsinstanties van het kastje naar de muur gestuurd, voor nog een papier, stempeltje, of kopietje, niemand die de straat opgaat, zijn mond dichtnaait of zichzelf in brand steekt. Waarom verwachten ze dan wel dat in Europa alles meteen verloopt zoals het
ze verteld is door mensensmokkelaars, of van voorgangers die, zoals dat vaak gaat, een rooskleurig beeld schetsen om zelf in achting te stijgen?

Liegen, zoals wij dat zien, heeft hier een heel andere inhoud. Ik ben ooit in Cairo van hot naar her gestuurd, ik had de straatnaam, ik zat in de goede wijk en ben uren rondgestuurd, want als ze het niet weten sturen ze je toch ergens naar toe. Met een stalen gezicht. Ik had helaas geen telefoonnummer en had toen geen Iphone, anders had ik simpelweg even kunnen googlen.
Gewoon zeggen ‘sorry, geen idee’, neen, dat is gezichtsverlies. Uiteindelijk heb ik ergens een kaart kunnen bemachtigen en, een paar uur later, op de bestemming gearriveerd met pijnlijke voeten en een humeur om op te schieten. Gelukkig was er begrip en een goede kop koffie.
Als je bij een taxi instapt en straatnaam en wijk opgeeft en vraagt of ze de wijk/straat kennen, krijg je een bevestigend antwoord. Dat de chauffeur dan iedere keer stopt om mensen te vragen of ze weten welke richting hij op moet, dat word je dan blijkbaar geacht niet te verstaan of te begrijpen, ook al hoor je duidelijk de straatnaam. Als je dan na een aantal keren vraagt of hij echt wel weet waar het is, dan vraagt ie het alleen maar voor bevestiging, zo wordt dan uitgelegd.

Ik stond niet vooraan toen geduld werd uitgedeeld, dat heb ik hier geleerd…..

Voor mij is het dan ook niet zo goed te begrijpen waarom die asielmigranten zo ongeduldig zijn. Misschien moet Klaas Dijkhoff het begrijpelijker maken, een beetje integreren richting de nieuwkomers en in zijn uitlegbrief
schrijven “Uw asielaanvraag duurt 15 maanden, inch allah”                                            dijk

Ow, over Dijkhoff gesproken, voor zover u het vergeten was, of niet wist. Als lijsttrekker van de VVD had hij 6 jaar geleden echt een heel andere kijk op azc’s dan nu…. niets veranderlijker dan een politicus?
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/opinie/2010-02-06/opinie-vvd-tegen-nieuw-asielzoekerscentrum-breda

Piet van Doorn


5 Reacties

 1. onlyyou zei:

  Wat kan een vrouw van het ene moment in het andere als een blad aan de Boom omdraaien ?
  Heeft toch geen vrouwelijk e hormonen geslikt ?

 2. Robert-Panamá zei:

  Maakt voor de onrendabele mensen zoals Dijkhof allemaal niets uit. Liegen, zichzelf tegenspreken of uitspraken verdraaien. Het gaat om het riante inkomen, auto met chauffeur, wachtgeld en een hoog pensioen. En geen straf voor welke miskleun dan ook. Dit is de “huidige moderne” trend in NL.

 3. Flo zei:

  klaas *ik kan niks tegen kindbruidjes doen* dijkhoff, ik ben helemaal klaar met die man. walgelijk
  dat vonden er trouwens meer op facebook na zijn uitspraak.. en de man kreeg per direct beveiliging , de beveiliging die de arm brak van dat vrouwtje uit oranje (dikke bee-emwee)

  slim aangepakt faceboek vee..

  als er nou iets anders op was gereageerd ? in de zin van ontslag / afzetten / incompetentie/ wegens het accepteren van een volgens klaas > rechts geldig kind huwelijk (wtf) wat gesloten was in syrie. had misschien een beter effect gehad ?

  maarja , de zaak demmink daar ligt een steen op.. die steen die ook maar niet boven wil komen. ergens word pedofilie gedoogd of beschermt, het kan niet anders.

 4. Doe maar gewoon zei:

  Voor jachtige Hollanders (‘drukdrukdruk’) begint de onuitstaanbare traagheid al ten zuiden van de grote rivieren.

Comments are closed.