Nederlanders minder pensioen, Duitsers tussen 4,25 en 5.95 procent verhoging per 1 juli a.s

Ja , u weet het de dekkingsgraad, daar zit het “probleem” en zoals u in de kranten heeft kunnen lezen zal het weer spannend worden, want die dekkingsgraad van de pensioenfondsen in ons land daar zit iets fout. Het zou te ingewikkeld zijn om daar uitvoerig op in te gaan, maar in principe komt het er op neer dat de Haagse rekenmeesters, en die wereldwijd bekend  staan om hun kunde en inzicht, zijn van mening dat een pensioenfonds een bepaalde dekkingsgraad moet hebben.

En laat dat nou niet lukken ! U weet wel inflatie, greep in de kas geen rente op de belegde centjes, kortom kommer en kwel in de directiekamers van de grote pensioenfondsen, d.w.z. naar buiten toe, want de voorzitters, commissarissen enz. laten het zich goed smaken  en van enige terughoudendheid i.v.m. bij voorbeeld de dekkingsgraad om hun inkomens ook gelijk eens wat naar beneden aan te passen, nee daar is geen sprake van. Trouwens waarom zou je ook ? Die paar honderdduizend euro meer of minder, daar trek je de zaak niet mee vlot en dat een aanpassing misschien wel eens een stukje imago verbetering naar de klanten zou kunnen betekenen, dat is helemaal een lachertje.  Net zoals overigens het voorstel om Kamerleden die, zoals ons Marokkaanse schatje uitnemertje die naar Amerika ging , geen wachtgeld meer te betalen, nee dat zien wij afgezien van de PVV en SP niet zitten.

U ziet maar weer eens duidelijk dat het gepeupel niet moet zeuren.

Maar goed, niet in de laatste plaats om het door de onverantwoorde acties van Merkel gehavende imago van de CDU en haar coalitiegenoot SPD wat op te vijzelen en met de verkiezingen in zicht, krijgen  20 miljoen Duitse pensionado’s er per 1 juli in het voormalige West Duitsland 4. 25 en in de oude DDR 5.95 procent pensioen BIJ !

Kennelijk weten ze in Duitsland beter wat ‘dekken ‘is en nogmaals er zit een stukje politiek achter, maar nadat nog niet zo lang geleden de pensioenen ook al met 2 % waren verhoogd, zult u binnenkort weer meer de ster op hun motorkap achterna rijdende Oosterburen naar de stranden zien rijden. Ofschoon ? De netto verhoging is gemiddeld tussen de 38 en 54 euro per maand en dat bij een gemiddeld pensioen van 900 euro. Een groot gedeelte wordt weer gelijk opgesoupeerd doordat alles duurder wordt.

Maar voorlopig even blije gezichten in Duitsland.

 


10 Reacties

 1. sandokan zei:

  Zou Hare Graje ook gekort worden? En wat denken ze te gaan doen met de grepen in de kas van de pensioenfondsen door Ruding, Kok en hoe die oplichters ook mogen heten? Ook de wachtgeldregeling is ‘onderwerp van discussie’ en dat is vreemd want voor de gewone burger wordt alles in een Nacht und Nebel aktie ingevoerd als die wat extra geld dreigt te ontvangen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

 2. harrie zei:

  heeft lubbers al eens terugbetaald? wel met zijn smoezelige vingertjes 30 miljard uit de pot stelen maar niet teruggeven, smerige papenstreek.

  http://www.geennieuws.com/2012/05/ruud-lubbers-de-premier-van-de-verdwenen-30-miljard/

  bovendien, gebleken is dat de meeste pensioenfondsen nog een rendement behalen van ca 6% dus wat nou korten?
  Het is toch te gek voor woorden dat je je leven lang verplicht deel moet nemen aan een pensioenfonds, je eerst beloofd wordt dat je een eindloon gerelateerde uitkering krijgt en naderhand genoegen moet nemen met een middelloon uitkering, allemaal bedacht door een verzameling gesjeesde vakbondsidioten die ergens geparkeerd moesten worden.

  Noot redactie : Harrie onze complimenten voor de reactie en…. het citeren van een GeenNieuws bericht van mei 2012 !!!! Dat moeten er meer doen, BEDANKT !

 3. Marcel zei:

  @ Harrie.

  Het probleem is dat de dekkingsgraad gebaseerd is op de minimale (spaar)rente van 2% dat men denk te moeten gaan behalen, dit is door de regering als eis gesteld, echter sparen de pensioenfondsen niet maar beleggen het geld, hierop behalen ze inderdaad hoge rendementen die ze dus helaas niet mee mogen rekenen in de dekkingsgraad. Wederom een politieke falen.

 4. -vanderlinde- zei:

  @harry;
  Onlangs een gesprek gehad met enkele bevriende Bobo’s van het APB!
  Het behaalde rendement is vooralsnog voldoende en er is geen reden tot het korten van de uitkeringen.
  Ik viel steil achterover toen de man mij doodleuk mededeelde: “Wij mógen van de “staat” niet hoger uitkeren of indexeren”!

 5. Solo zei:

  Ook het Duitse pensioenstelsel zal eraan moeten geloven, zoals alle spaarders, gepensioneerden en verzekerden in Europa. Wall Street (Fed, IMF) houdt de rente laag (bijkantoor ECB volgt), om de Amerikaanse fondsen, die hoofdzakelijk via de aandelenbeurzen renderen, te bevoordelen.

  Enfant terrible Nederland maakt het helemaal bont. Terwijl de gekapitaliseerde reserves van de pensioenfondsen ruim voldoende zijn om aan alle pensioenverplichtingen (inclusief indexatie) te voldoen, wordt met een steeds lagere theoretische rekenrente aangetoond dat de dekkingsgraad niet kan worden bereikt zonder dat verzekerden en gepensioneerden steeds verder worden uitgeperst.

  Op die manier houden we dus wat extra in kas. Maar het is wel geld van de verzekerden en die zouden daarvan als eersten moeten profiteren.

 6. JooJootje zei:

  Zijn die miljarden die Lubbers eruit heeft gevist al aangevuld,Wat hebben we aan het gat gedaan die viel met die aandelen hoax in de jaren negentig is dat ook al aangevuld,hoe komt dat nou dat het geld op is?

 7. only yoU zei:

  Stel voor de pensioenen met rust te laten en de ambtenaren, de meest grote groep, waar wel degelijk een keer in gesneden mag worden?

 8. CRUSADER OF JUSTICE zei:

  Lees & huiver! Het gaat weer eens gebeuren de roeiend, graaiende witteboordencriminelen zijn bezig om de miljardenpot aan pensioengelden leeg te zuigen!

  ABP-paus parkeert verantwoordelijkheid voor verlies van €44 miljard
  http://925.nl/archief/2009/02/05/pensioenfondsen/

  Ongedoopt in zelfreflectie communiceerde ABP-paus Elco Brinkman dat hij in 2008 €44 miljard uit de oudedagsreserve van staatsbureaucraten heeft opgerookt aan allerhande risicospreiders hypotheekrommel. Tijd voor een goed gesprek, zou je zeggen. Maar, zegt Brinkman, dat de dekkingsgraad van 140% naar 90% kletterde komt vooral door de gedaalde rente. Naar goed partijgebruik slalomt het CDA-kopstuk om verantwoordelijkheden heen, zonder zijn lessen te willen leren.
  Handig parkeerde Brinkman de uitslag van zijn beleggingsseizoen door zijn wanprestatie te wijten aan de gedaalde rente. Niet heel integer. Als de rente daalt dan groeit de toekomstige reserve voor verplichtingen inderdaad minder snel, alleen is het zo jammer dat Brinkman niets zegt over de kolossale, gerealiseerde verliezen op posities bij rommelhypotheekverstoppers Fannie Mae en Freddie Mac.
  Als langetermijnbelegger lust het ABP wel wat extra risico, daarom zijn de wonderinvesteerders Fannie & Freddie-fans van het eerste uur. Miljarden werden belegd in de ‘de facto risicoloze’ omvalbanken. Een jaar later zijn ‘uitzonderlijke omstandigheden’ ook voor Brinkman het ultieme excuus, maar in het geval van het ABP is dat plat opportunisme – het ABP is in 2004 al op deze risico’s gewezen. Overtuigd van het grote gelijk werd de waarschuwing weggewuifd (word-document).
  “Onze indruk, naar aanleiding van de voorgestelde wetgeving en commentaar van functionarissen bij de overheid, de wetgevende instellingen en de Federal Reserve, is dat men streeft naar het instellen van een mechanisme voor het geval dat zich een crisis zou voordoen.”
  Juist. ‘Uitzonderlijke omstandigheden’ deden het ABP de das om, maar de omstandigheden waren ook weer niet zo uitzonderlijk dat er niet gestreefd is naar het instellen van noodmechanismes. En klaarblijkelijk zijn de lessen nog niet geleerd. Alpinvest, het hedgefundspeeltje van het ABP en de voormalige PGGM, ziet wel kansen in deze afgestrafte markt en gaat zich de komende maanden toeleggen op de kunst van het aasgieren. Want ja, Fortisbeleggers weten hoe een buitenkansje ruikt.
  Kritiek op bankiers is overtrokken ophef om niets, vergeleken met de €44 miljard die de risicohongerige pensioencipiers van het ABP wegspeculeerden. Waarom moet een pensioenfonds, dat tot een jaar geleden 140% van de door ambtenaren bij elkaar gebureaucratiseerde pensioenen kon uitkeren, beleggen in speculatieve rommel? In tegenstelling tot banken heeft het ABP nul te duchten van sprinkhanende aandeelhouders.
  Kennelijk kan Elco Brinkman nog wel een aantal potjes breken in Den Haag, dat tot dusver zeer selectief omgaat met slachtoffers van uitzonderlijke omstandigheden. Tijd dat dit verandert, uitzonderlijke omstandigheden vragen om een consequente aanpak
  Update: Een woordvoerder van het ABP wijst ons op het feit dat het ABP juist mooie rendementen op posities bij Fannie & Freddie heeft behaald. Een nieuwe update volgt later.

 9. formidabele zei:

  Met lede ogen zie ik aan bedonderd te zijn voor de gereserveerde gelden als zzp-er van mijn pensioengeld!
  Lijfrentes om in eigen beheer pensioen op te bouwen zijn onderuitgegaan(door crisis in de zakken van de bankiers en levensverzekeringen) en nu de beroepspensioenverplichtingen wordt ook zodanig aan getrokken, dat ze niet alleen omlaag door renteverlaging ook door de fiscus extra belast worden?
  Met andere woorden, daar bevorder je de economie ook niet mee als je kwartje een dubbeltje wordt achteraf?

 10. Jaap zei:

  Volgens mij is diefstal strafbaar gesteld in het wetboek van strafrecht onder artikel 310 en staat er een gevangenisstraf op van 4 jaar.
  Pikken van de pensioenfondsen zonder gevolgen betekent dus dat diefstal legaal is geworden.

Comments are closed.