De EU moet worden gedemocratiseerd, of ze zal uiteenvallen (video)

Dat is een van de zinnen die wij tegenkwamen op de site van wat zich zelf noemt een pan Europese organisatie die linkse partijen oproept zich onder de paraplu van DiEm 25 te verzamelen en te trachten de EU te democratiseren, iets dan vandaag de dag verder lijkt verwijdert dan ooit.

De organisatie is het idee van de voormalige Griekse Minister van Financiën Yanis Varoufakis en ofschoon zoals u wellicht vorige week zondag  in het VPRO programma Tegenlicht kon zien bevat het programma ongetwijfeld originele ideeën , maar ja dat ‘linkse ‘ , zeker uit de mond van een man die zich zelf wel eens heeft betiteld als Neo Marxist.

Een ding zijn wij met Varoufakis eens, de EU dictatuur moet doorbroken worden, wil er niet op afzienbare tijd een massaal protest komen tegen zich zelf verrijkende en niets presterende bonzen in Brussel. Het laatste voorbeeld is weer de EU regel dat kinderen onder de 16 niet meer hun (meestal onzinnige) verhalen kwijt mogen op de social media, waarbij Facebook en Twitter de aanvoerders zijn. Het wel of niet toestaan is de vaak verwaarloosde taak van ouders en met kinderen van 10 jaar of minder die al met een SmartPhone bewapend rondlopen  en dan moet je, je  gelijktijdig de vraag stellen hoe veel ouders tegenwoordig nog met hun kinderen omgaan.

De protesten tegen de EU bemoeienis, terwijl dit niets opbrengt, in tegendeel de situatie meestal verslechterd, terwijl niemand om de losse flodders uit Brussel heeft gevraagd, worden steeds sterker. Dat is mede koren op de molen van de nieuwe politieke partijen die vaak groeien door een ontevredenheid van de burgers, en zoals u weet zijn deze partijen niet erg geliefd in Brussel.  Daar is men bezig met een eigen agenda, die niets meer te maken heeft met de werkelijkheid, maar is het een voortdurend spelletje hofhouding spelen, met wisselende poppetjes die dan de keizers, koningen, prinsen en niet te vergeten hofnarren spelen, tezamen met een buslading hofdames ook niet gered door enige bescheidenheid of zelfkennis.

Tevens wil Varoufakis die nog een appeltje te schillen heeft met zijn vijanden Dijsselbloem en Schäuble de Europse financiële wereld gaan reformeren. Opvallend is zijn opmerking dat in de 6 maanden dat hij Griekse Minister van Financiën was en met zijn collega’s aan tafel zat, hem  door een van hen werd verteld dat zijn plannen goed waren, maar niet in het EU plaatje pasten, waarbij Schäuble en zijn adjudant Paardebloem de koers bepaalden en dat nog steeds doen!

Kijk en luister zelf eens naar de Tegenlicht reportage ( klik hier) , want ook al bent u niet ‘links’ of geen fan van Varoufakis, je kunt altijd wat opsteken van  je ‘concurrenten’ zoals dat in de echte wereld heet. En luister ook eens goed naar de in het programma aan het woord komende Duitse professor Wolfgang Streeck , een man die op een heldere wijze uitlegt wat er verkeerd gaat in de EU!


1 reactie

Comments are closed.