Door EU aangestelde Michel Barnier die Brexit onderhandeling moet voeren , heeft strafblad

En weer heeft de EU weer een fop ei gelegd. Onze wandelende Gall en Gall winkel , Jean Claude Juncker vertelde  dat zijn goede vriend , de Fransman Michel Barnier namens de EU de Brexit onderhandelingen gaat voeren, zodra de Britten de officiële aanvraag hebben ingediend. En daar de geschiedenis zich steeds herhaalt, blijkt na onderzoek van onze Franse redacteur, dat Barnier een strafblad heeft.

Nu is dat niet zo schokkend , want behalve in het land waar politici geen strafblad hebben, m.u.v. Henk Krol ofschoon velen vinden dat computerhuisvredebreuk geen strafbaat feit is, zie je in veel landen om ons heen en met name Frankrijk, dat een strafblad juist een soort aanbeveling is om een leuke baan als minister of EU commissaris  of EUP lid te krijen. En let wel ‘krijgen ‘want daar echt prestaties voor leveren is er nauwelijks bij.  Dat er in ons land geen politici met een strafblad rondlopen is te verklaren door het feit dat er indien er een strafbaar delict gepleegd wordt, dat niet wordt aangegeven, dus niet vervolgd, laat staan bestraft. Dat is wat men het oude jongens krenten- brood principe noemt. je weet maar nooit wanneer je zelf aan de beurt bent, dus rustig houden, lekker in de doofpot, onder het tapijt schuiven en even in de luwte.

In Frankrijk ligt dat net iets anders. De betrokken politicus wordt wel aangeklaagd en afhankelijk van zijn of haar importantie komt er dan een strafzaak. De baas van het IMF, Christine Lagarde staat op de nominatie na veel jaren touwtrekken om nu eindelijk voor de Franse rechter te moeten verschijnen . Zij wordt er van beschuldigd de Franse zakenman Tapie een schadevergoeding van ruim 400 miljoen van de Franse staat te hebben toegespeeld.

Daarentegen liep het voor Dominique Strauss Kahn  met een sisser af. Na zijn afgekochte problemen in New York ( aanrandingszaak) werd DSK later beschuldigd van activiteiten als ‘souteneur’ , maar misschien dat de rechters  zelf klanten waren in het Carlton hotel in Lille en werd hij vrij gesproken.

Dat lukte niet voor de EU commissaris Pierre Moscovici, die in Brussel geldzaken in de gaten moet houden. Een veroordeling van 6 maanden gevangenis vanwege fraude staat op zijn C.V. maar ook in Brussel kijkt men niet zo nauw.

Ja en dan Michel Barnier, die namens de EU de Brexit besprekingen met zijn Britse tegenhanger David Davis moet gaan voeren als GB officieel de regel 50 gaat aankondigen. Handige set van de EU om juist een Fransman tegenover een Brit te zetten. In Brussel wordt al gesproken over een ‘act of war ‘, want Barnier heeft in zijn tijd als EU commissaris de Britten behoorlijk voor de voeten gelopen als het ging om belastingdeals met de City.

Barnier was ook minister van BiZa vanaf 2004 onder premier Raffarin en organiseerde mede de Olympische Winterspelen in het Franse Albertville. En laat Barnier nu juist daar een scheve schaats hebben gereden, zodat de rechtbank in Albertville hem in zijn hoedanigheid als baas van het stadsbestuur  veroordeelde wegens leugens en verdraaien van de waarheid gedurende de aanbesteding van de spelen. Hier een uittreksel van de uitspraak.

Barnier