Hondsdagen

Tot 20 augustus zitten we in de warmste tijd van het jaar, in de media ook wel ‘komkommertijd’ genoemd. De tijd van de school- en bedrijfsvakanties, waarin letterlijk niets gebeurt dat het vermelden waard zou zijn.

De zwetende massa’s in bonte pakhuizen en dito bahama’s op de eindeloze stranden van de Costa’s. Het restant van onze immer klagende middenstand, met of zonder Panama Papers, op de Copa Cabana, ongeremd genietend van een driegangen menu en voorbij paraderende ‘strings’. Héérlijk!

Terwijl de wat minder bedeelden en rustzoekers lekker thuis blijven, zitten andere groepen met een probleem. De senioren, bijvoorbeeld, die al ergens onder palmen overwinterd hebben. Maar als de prijs geen probleem vormt, is er altijd wel een oplossing. Het bejaardenhuis van de westerse welvaartsmens, Florida, bijvoorbeeld. En voordat je dood gaat wil je toch zeker ook een rondje op de Queen Mary hebben gevaren? Aloha-hé . In Honolulu samen op de foto met wereldbekende TV-sterren, als Doctor Ruth of Doctor Phil en ‘soapers’ als John McCook en Patrick Duffy.

De grootste tobbers vinden we natuurlijk bij de ‘happy few’. Wat blijft er nog over voor een beetje exclusief vertier als Saint Trop en het Grand Lac zijn ingepikt door pubers in pappies Maserati of Ferrari en het sjieke vakantieverblijf op een Grieks eiland plots blijkt te zijn voorzien van een riant uitzicht op een vluchtelingenkamp?

Hooguit een vlucht naar het eigen jacht, ver buiten de territoriale wateren, dobberend op open zee.

Nee, niks te beleven. Niet in de laatste plaats omdat ook politiek en parlement met reces zijn. Niet dat het veel uitmaakt, maar het land wordt even niet bestuurd.

Waag het echter niet om twee maanden ‘reces’ aan te merken als ‘vakantie’.

In perioden van reces vergadert de Tweede Kamer niet. De Kamerleden kunnen de volgende vergaderperiodes voorbereiden en allerlei stukken en dossiers bestuderen. Ook gaan zij in die periodes vaak op werkbezoek en het land in om hun achterban te spreken.’ (site Tweede Kamer)

Zo is dat. Politiek en – vooral – het lidmaatschap van de Tweede Kamer is zwaar werk. Je bent als modaal, hardwerkend Kamerlid aan het eind van het seizoen moe, doodmoe. Hebben we meteen een afdoende verklaring voor de uitdrukking ‘Tweede Slaapkamer’.

Al wordt er niet geregeerd, er wordt natuurlijk wel gewaakt over onze veiligheid. Gaat u maar rustig slapen, sorry, op vakantie.

Ook onze premier is voortdurend ‘stand-by’, zoals altijd. Meestal onzichtbaar, maar niemand mag zich vergissen in zijn alertheid. Alle kanalen staan bij hem altijd open. Mocht het nodig zijn dan is hij een van de eersten die zich namens regering en gemeenschap ‘geschokt’ voelt. En toont hij zijn persoonlijke betrokkenheid door zijn onvermoeibare inzet om de onderste steen boven te halen. Ook tijdens reces en vakantie.

Als waardige nakomeling van Piet Hein en Karel Doorman verklaart hij onze vijanden onvervaard de oorlog en stuurt er ‘onze jongens’ op af.

Groep vergeten? Oké, dit is geen verslag over de mensen in een bejaarden- of verzorgingstehuis die 30+ zonder airco moeten zien te overleven. Daarover misschien een volgende keer meer.

Solo


2 Reacties

  1. joepiejee zei:

    En even zo makkelijk gaat het gros van het Europarlement op vakantieverlof?
    In navolging van het kabinet, leven gaat toch door met of zonder hen?

  2. Tonnie zei:

    We missen ze helemaal niet. Wat rustig is het hier.
    Blijf maar voor altijd op de Costa’s

Comments are closed.