Wie betaalt de Brexit en waarom houdt Brussel dit geheim ?

Door het uittreden van Groot Brittannië uit de EU valt er een belangrijke bron van inkomsten voor de bodemloze Brusselse put weg. Het is misschien interessant er nog eens op te wijzen, dat de EU reeds jaren geen persconferentie meer toestaat bij de presentatie van de begroting van het afgelopen jaar. De verklaring van Brussel hiervoor is eenvoudig, men vindt het politiek gezien te gevaarlijk.

En dat kunnen wij ons voorstellen. Al jaren wordt de begroting van een afgelopen jaar niet meer goedgekeurd en dat betekent doodeenvoudig dat men zich niet aan de overeengekomen begrotingscijfers heeft gehouden, of nog duidelijker gesteld, de uitgaven weer op alle mogelijke manieren hoger waren dan afgesproken!!  In een bedrijf zou zoiets leiden tot het niet verlenen van een goedkeurende accountantsverklaring, hetgeen weer bij de Belastingdienst een belletje doet rinkelen, maar de EU maakt haar eigen wetten en regels, is dus onaantastbaar, zeg maar een soort Maffia. Veel EU medewerkers die dit hebben geprobeerd aan te kaarten zijn onmiddellijk op dood spoor gezet, zoals wij reeds schreven.

Met het verlaten van de EU door Groot Brittannië verliest de EU de op een na grootste netto betaler. Als u het draaideur systeem van EU bijdragen niet begrijpt het functioneert zo : Ieder EU land betaalt aan Brussel jaarlijks een bijdrage, een soort belasting. Maar ook ieder jaar ontvangen EU landen geld terug in de vorm van subsidies. Betaalt een land meer dan het terug ontvangt is het een netto betaler, en ontvangt een land meer subsidies dan het aan bijdrage aan de EU betaalt is het derhalve een bruto betaler. De jaarlijkse bijdrage wordt berekend aan hand van een weer door de EU bedachte en door alle leden goedgekeurde formule, die o.a. bekijkt wat het BNP van een land is, het begrotingstekort, het aantal inwoners, om maar even 3 componenten te noemen.

De grootste netto betaler is al jaren Duitsland, dat 14.3 miljard meer betaalde dan het ontving. Groot Brittannië betaalde 11.5 miljard meer dan het ontving en ons land eindigt op de 5e plaats nadat Frankrijk en Italië ook nog meer betalen dan zij ontvangen. Ons land draagt rond de 2 miljard netto bij.  En om het verhaal af te ronden, wat kost de bijdrage aan de EU dat de belastingbetalers. De Zweden betalen het meeste, rond de 130 euro per jaar, gevolgd door de Duitsers met circa 110 euro waarna ons land las braafste jongetje uit de klas  105 euro per persoon per jaar aan de EU betaalt.

Maar het kan nog beter, lees hier ons bericht uit 2014.

Maar goed, Groot Brittannië stapt uit en dat betekent voor Brussel een netto tegenvaller van 11.5 miljard. De grote vraag is wie en hoe gaat dat gat gedicht worden ? Om maar gelijk een conclusie naar voren te schuiven, u hebt toch niet de ijdele hoop, dat Brussel onmiddellijk haar uitgaven patroon gaat aanpassen aan de verminderde inkomsten, zoals dat in ieder huishouden of een bedrijf het geval is. Het wegvallen van de Britse bijdrage betekent ongeveer 7% minder netto ‘inkomsten’. Voor Duitsland zou dat betekenen dat het land ongeveer 2.5 – 3.0 miljard meer moet bijdragen om Brussel overeind te houden  en voor Nederland toch altijd nog een half miljard. En dat zult u terug vinden in uw belastingen, die verhoogd moeten worden. Hoeveel ? Nauwelijks te becijferen, maar denk toch gauw aan 2 tot 3 tientjes.

En om uw geluk compleet te maken, relateren wij de netto betaling van ons land aan het BNP, dan staat ons land en ja, u raad het al….. eenzaam maar trots op plaats nummer EEN, want met een afdracht  o.54 procent van het BNP  laten wij Zweden,( 0.48% )  Duitsland en Groot Brittannië  ( elk 0.46% )achter ons .

Dus troost u, weinig medailles in Rio  wij staan op de 15e plaats ) dan toch een gouden plak voor Jeroen Dijsselbloem  en Mark Rutte !


9 Reacties

 1. jw zei:

  Elke kiezer krijgt waar hij voor kiest dus nu niet zeuren maar nadenken in 2017 als u in het stemhokje staat.Maar geloof mij ze hebben het allang uitgekozen hoe u weer bedondert moet worden.fijne dag verder.

 2. Sé Paratist zei:

  Daar is toch een mooie oplossing voor….
  Een Nexit…!!!
  Liefst ook nog een Dexit, een Frexit en een Iexit, want dan kan die hele EU wel gelijk in pakken en wegwezen…..

 3. andre zei:

  zolang die artikel 50 procedure nog niet in gang is gezet betaald het VK dus gewoon nog zn jaarlijkse bijdrage lijkt me. en anders maar een lange termijn investering aan brussel via het nederlands pensioenstelsel

 4. Robert-Panamá zei:

  Nigel Farage 17 jaar vreten uit de ruif in Brussel met een goed pensioen en 2 jaar doorbetaald als hij uit het EU parlement vertrekt. Een notore kroegtijger, zonder enig plan na de Brexit. HANDELS BALANS IN HET V.K IS FORS NEGATIEF. Fijn voor de bijna 2 mijoen gepensioneerde ENGELSEN IN ZUID EUROPA. Er is een heleboel scheef in Brussel, maar de Engelsen zullen de pijn goed voelen. Gran Brittania ruled the waves.

 5. John47 zei:

  Brexit; goed voor Europa, goed voor en van de Britse kiezers die opkwamen voor hun land welk met 11.4 miljard Euro aan bijdrage´s voor de graaiers in Brussel zichzelf heel veel tekort deed, een NEXIT zou voor nederland een nettowinst opleveren van 6.4 miljard Euro die aan eigen volk zou kunnen worden aanbesteed en waar deze laatste regeringen enkel maar nadelen heeft opgeleverd in ruil voor stinkende banen met een Balkenellende norm die dik en dubbel werden overschreden door de naamgever zelf. overigens de man die nederland verkocht voor deze voor hem goede baan met een jaarlijks inkomen van € 400.000.- . Een NEXIT betekend voor Nederland niet alleen een netto winst maar ook de Economie zou een geweldige slinger naar boven maken en voor de Nederlander een meer inkomen betekenen van ongeveer 275 Euro NETTO per jaar in eigen beurs welke niet meer afgedragen zou moeten worden aan de geldverslindende idioterie van Brussel die enkel voor de EUtop winst brengt, en voor Robert Panama die duidelijk meevreet uit de EU-TOPPOT, reken eens uit hoeveel elke Nederlander tot nu toe kwijt was en is aan deze EU idioterie die alleen de politici rijker maakt en jan modaal laat bloeden.

 6. Sé Paratist zei:

  @Robert-Panamá
  Ik weet niet wat voor nieuws er inPanama binnen komt, maar in Europa weten wij dat het met de Engelse economie echt wel goed komt, of eigenlijk al aan het komen is….
  Veel grote bedrijven in Engeland zien nu al de voordelen om niet meer onder het fascistische juk van de EU te hoeven handelen. Er gaat “letterlijk” een wereld aan nieuwe kansen voor ze open.
  Goed, het Pond staat nog niet hoog genoeg, maar daar wordt vaak vergeten bij te zeggen dat het pond al sinds 2014 in een vrije val zit….. Dat staat dus los van de Brexit.
  Engeland, gefeliciteerd….
  Nederland, op naar een Nexit.
  Liefst Frankrijk, Italië en Duitsland er ook nog uit en Jan Kloot Juncker staat ook direct buitenspel…..

 7. guy53 zei:

  De Engelsen kunnen terugvallen op ’t Gemenebest, mn op Canada, Australië en NZ, waar ERII ’t staatshoofd is (gebleven). Hebben ’t heel wat beter voor elkaar dan die botte Hollanders, die N-Indie uitgeschopt zijn waardoor de betrekkingen sindsdien op ’n semi-permanent dieptepunt verkeren. Het VK heeft altijd met 1 been in de EU gestaan. Churchill zei: moeten we kiezen tussen (’t continent van) Europa en de zee, dan wordt ’t de laatste.De Gaulle had ook gelijk:heeft VK’s toetreding 3x geblokkeerd. Qua mentaliteit staat NL veel dichter bij ’t VK dan bij Duitsland of Frankrijk. Dus zsm NEXIT.

Comments are closed.