Referenda, de politieke fopspenen ?

Het Hongaarse referendum ;  de Hongaren bleven dus in grote meerderheid thuis.Wég referendum. “Nee”, zegt Orban, “Een grote meerderheid van de minderheid steunt mij in mijn afwijzing van de EU vluchtelingenpolitiek”.

Heeft een ‘volksraadpleging’ eigenlijk nog wel zin? Of is het niet meer dan een volkse fopspeen, waarmee elke politieke flierefluiter de uitslag naar eigen belang voor zijn eigen toko gebruikt?

Voorbeeldje?

Rutte, natuurlijk. Maar dan met een geldige uitslag (NEE tegen het Oekraïne-verdrag). Meneer Zegt niet JA, zegt niet NEE, maar verstopt het papierje maandenlang angstvallig in zijn onderste bureaula. Braafste jongetje van de klas wil zijn ‘reputatie’ (en zijn toekomst) in Brussel niet verspelen.
Voorzichtig polsen leert hem later dat bij de EU waarschijnlijk geen steun (!!) te vinden is voor het Nederlandse referendum, dus…

Angstig smoesje. Omdat het niet om Brussel gaat, maar om Den Haag. Rutte had zélf gewoon als een kerel (volgens de Wet) JA of NEE moeten zeggen tegen de stem van het volk. Tekent hij dat verdrag of tekent hij niet? Brussel heeft daar geen fluit mee te maken! Meneer pleegt doodleuk ambtsmisbruik en komt er nog mee weg ook.

Nee, dan de Britten (zou je denken). En een kordate premier May. Speelt ‘Brexit’ fris, maar niet echt geloofwaardig.
Driekwart van de financiële City heeft verhuisplannen richting overkant. Maar nog geen enkele bank heeft de dozen gepakt. Ze hebben ruimschoots de tijd. Ook UK is natuurlijk vooral begaan met zijn ‘reputatie’, de financiële markten en de ‘beheersbaarheid’ van zijn staatsschuld.

Referenda of niet, het lijkt er op dat de wereld – Europa voorop – stil in afwachting is van 8 november, de dag waarop de nieuwe president van de VS wordt gekozen.

Solo


9 Reacties

 1. Amsterdammertje zei:

  Hongarije knapt het vuile werk op voor de EU aan de buitengrenzen van de Schengenzone. Het zijn immers landen als Hongarije, Servië en Macedonië die ervoor zorgen dat niet iedereen zomaar binnen kan. Schieten op premier Viktor Orban is hypocriet
  En wat betreft slapzak Rutte, het was te verwachten, wanneer is wel eens zijn beloften nagekomen ? Nu nog op de VVD gaan stemmen met Rutte als lijsttrekker, is NSB achtig gedrag

 2. Solo zei:

  @Amsterdammertje: neemt niet weg dat Orban best wel wat meer (officiële) steun van zijn ‘onderdanen’ kan gebruiken om zijn beleid waar te maken. Nu is het – ondanks zijn gelijk! – behelpen geblazen tegen Brussel, en dat is jammer.

 3. Ron Blauw zei:

  een signaal wat hier achtersteekt; buitenlandse media melden vandaag dat in Hongarije onbekende partijen krachtig op de massa hebben gespeeld met de oproep thuis te blijven.

  (hetgeen bepaalde partijen ook deden in ons land in hun poging het referendum tegen het asociale verdrag met Soros’ Oekraïne dictatuur onder de kiesdrempel te drukken)

  We zien ook thans ook dat de verkiezingen in de VS massaal worden gemanipuleerd. Niets duid erop dat wij volgend jaar in ons land werkelijk ongemanipuleerde verkiezingen zullen kunnen hebben.

 4. Amsterdammertje zei:

  @ Solo, dat ben ik helemaal met u eens, maar het toont weer eens en temeer aan, dat als het er echt op aankomt, de meeste burgers net als in ons land lekker thuis blijven. Je moet je dan afvragen hoe groot is de nood ? Maar nadat ik een paar keer naar aangekondigde demonstraties gegaan ben, waar in eerste instantie zo 1.000 man zeiden, wij komen en je uiteindelijk met een mannetje of 25 staat te blauwbekken, dan denk is dat eerst het licht echt uit moet gaan, voordat de mensen in actie komen, hetgeen niets te maken heeft met wat er zoal voorbij komt als Pegida enz. Let op ik ben net de 65 gepasseerd, dus mijn best gedaan

 5. Bert Bezorgd zei:

  Ik zou als Hongaar uitermate trots zijn op mijn premier. Hopelijk word dit mogelijk als men volgend jaar massaal op de PVV gaat stemmen. Ik vermoed dat net als in Nederland de media ook daar ge(buk)t gaat onder linkse invloed en EU propaganda.

  In NL kun je het duidelijk merken, de spin dokters draaien op volle toeren. Enkele voorbeelden:
  1 – er zijn minder asielzoekers in NL. Niemand weet van de luchtbrug in Duitsland?
  2 – TV serie Roots. Zo moeten we meer sympathie krijgen voor gekleurde Asielzoekers?
  3 – Pieten discussie aangejaagd door PVDA. Let op blanke Nederlanders u mag nog niet wijzen naar de allochtoon.
  4 – De wekloosheid stijgt niet door de asielzoekers. Hoezo niet? Slechts 0,2% werkt, dus de rest houd zijn hand op.
  5 – Ons leger is helemaal niet verzwakt, tanks zijn ouderwets. De werkelijkheid is anders. We hebben er nog 5 i.p.v. 200 die in Top staat zijn verkocht voor een grijpstuiver aan een moslimland gebuikt om de democratie daar te vernietigen.
  6 – Etnisch profileren. De overgrote meerderheid 89% van de criminelen is allochtoon. Dus geen discriminatie maar ervaringsleer; wat overigens het zelfde is.
  7 – Jumbo en Sinterklaas. Culturele genocide.
  8 – MH17. Niet Rusland maar de Oekraïne schoot hen uit de lucht. De VVD gebruikt dit voor politiek gewin in de trant van, kijk ons eens we houden woord en pakken de schuldige.. Onderste steen.
  9 – Debat Clinton Trump wordt handig in parallel getrokken met Wilders. Ineens heeft Clinton gewonnen i.p.v. Trump, elders zie je een heel ander beeld in de pers.
  10 – Olie wordt duurder. Paar oude filmpjes van de Opec en de belastingen op brandstof gaan omhoog. De asielzoekers moeten ergens van worden betaald.

 6. jw zei:

  Bert jij ben niet alleen bezorgt maar de meerdeheid die vrolijk verder slaapt tot ze niks meer hebben denk je dat de linkse kerk het gelag zelf betaald echt niet ze worden goed er voor betaald en dat heet dan naaste liefde.

 7. Frank zei:

  Ik denk dat wij..en dan bedoel ik de mensen die de NIET msm volgen..met een relatief klein groepje zijn.
  En terwijl je ziet dat de stroomversnelling richting afgrond steeds harder gaat ben je gewoon machteloos , alsof je staat te roepen in de woestijn(hoe toepasselijk).
  En dat zie je overal gebeuren, dan blijft iedereen voor de echte belangrijke dingen gewoon thuis , te lamlendig om van hun krent af te komen en eens een keer iets belangrijks te doen…
  We zijn zeer succesvol gehersenspoeld!!

 8. Onno zei:

  Psychopathische projecten zijn echt niet te stoppen door een referendum van de prooi (u en ik). Psychopaten zien dat zo en ze hebben een gestoord ijzeren wil om hun plannen door te drukken.

  Degene die denkt dat een referendum (of democratie überhaupt: ooit een democratische seriemoordenaar voorgesteld?) een psychopaat van ontzag doet trillen, leeft in een lieflijk en (voor zolang het duurt) prettig sprookjesland of heeft daar heel lang in geleefd.

 9. Robert-Panamá zei:

  @Frank. Inderdaad leest de overgrote meerderheid de msm en luistert de naar
  het NOS journaal. Alternatieve media zijn veelal in het Engels en de meeste mensen hebben niet de talenkennis om het goed te volgen.

Comments are closed.