UWV, het verschil tussen loze ambtenaren gebral en de praktijk

“Iedereen heeft kwaliteiten. De kunst is om het beste in mensen naar boven te halen. Daarbij speelt UWV een belangrijke rol. Werk en inkomen brengt mensen verder. UWV helpt je, als je werk zoekt of als je een uitkering nodig hebt.”

Nee deze woorden hebben wij niet zelf bedacht, dat zou te veel eer zijn. Ze zijn afkomstig van een voormalige trammaatschappij  ( HTM)  baas die zich in de ambtenaren of liever gezegd onrendabelen wereld omhoog wist te likken en uiteindelijk baas werd van het UWV, dat zich volgens eigen zeggen ten doel stelt  :

UWV zorgt voor landelijke uitvoering van de werknemersverzekeringen en voor arbeidsmarkt- en gegevensdienstverlening. Dat doen we als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. We voeren wettelijke en aanvullende taken uit en richten ons op 4 kerntaken. Onze visie en missie zijn hierbij leidend.

Sinds 2013 en misschien al daarvoor kampt het UWV met  problemen en zo was b.v  op 30 juli van dat jaar de UWV website al 4 dagen niet bereikbaar. Daar kunnen werkwilligen speuren naar een baan, want u weet alles moet in ons land in hapklare kleine hapjes worden voorbereid, dus zelf de mouwen opstropen en naar een baan uitkijken, nee, dat zit er niet bij. Voor alles hebben wij inmiddels de overheid of een App die het denken dat wij inmiddels verleerd hebben, voor ons opknapt. Dat laatste overigens tot vreugde van de politiek die daardoor meer speelruimte krijgt en een af en toe oplaaiend protest af kan doen als een actie van dwazen die er niets van begrijpen of uiteraard reacties van ultra rechtse xenofoben.

In 2015, om precies te zijn in juni was het weer raak, zodat zelfs de staatsomroep dat meldde. UWV voorzag problemen met de uitbetaling van de financiële hangmatten die overal in ons land zijn opgehangen en nu is het weer raak. De IT systemen crashen, de gegevens gaan verloren en de UWV treedt in de voetstappen van talloze andere door de overheid rechtstreeks of indirect geleide organisaties zoals de Nationale Politie, de Belastingdienst, NS, en ProRail , terwijl wij er beslist nog een paar over het hoofd gezien hebben. Zou dat liggen aan geld tekort, dan zou je zeggen, vooruit wat er niet is kan ook niet functioneren, maar de afgelopen 5 jaar zijn er miljarden geïnvesteerd in de IT sector van overheid organisaties van groot tot klein.

En om ons stokpaard maar weer even van stal te halen, het staat al te hinniken, geef complexe zaken aan ambtenaren en door gebrek aan kennis en verantwoordelijkheid en de daarbij behorende sancties, het geld van een ander, zal ook deze storing na de obligate kreten uit de geschokte Kamer wel weer gauw tot het verleden behoren.  Zo doen wij dat in ons land, geen minister die nu eindelijk eens linea recta de laan uit wordt geschopt, om daarna door een misschien nog meer incapabele man of vrouw die aan een nieuwe ‘uitdaging ‘ toe is wordt vervangen.

UWV stuurde een verbeterplan naar de Tweede Kamer, hetgeen ons niet echt gerust stelt, omdat zoals wij inmiddels weten ook daar niet bepaald de lichten van de natie zitten. UWV is echter optimistisch en rekent er op dat rond 2020 ze de zaken op de rit hebben!!

Stelt u zich eens voor dat het computersysteem van b.v. een grote luchtvaartmaatschappij dit soort mankementen vertoont en de directie tijdens de aandeelhoudersvergadering droogjes zegt dat het in 2020 beter zal gaan. Die directie kan gelijk de biezen pakken want de tent gaat failliet. Uit ervaring kunnen wij u vertellen dat een IT systeem, waarin alle logistieke acties, het personeelsbeleid, wins- en verlies rekeningen van 26 werkmaatschappijen in 14 landen over de hele wereld weliswaar een gecompliceerde zaak is, maar omdat je werkt met geld van aandeelhouders een kwestie van overleven is en daarom gewoon werkt !

Maar in organisaties waar slechts mannen en vrouwen hun toevlucht zoeken die wel geld willen verdienen, maar daar geen prestaties tegenover willen zetten, laat staan de verantwoordelijkheid nemen, ligt dat geheel anders. Stap een willekeurig stadhuis binnen, tracht te communiceren met de lage of hogere overheid en u zult begrijpen wat wij bedoelen.

Maar gelukkig erkent UWV dat er problemen zijn en dat moet zeker voor de Kamerleden een hele geruststelling zijn. Zij ontvingen een brief  van 42 kantjes met de titel ‘ UWV Informatieplan 2016 – 2020 Puzzelen met prioriteiten ‘

En dat stemt toch geruststellend ? Overigens keert UWV aan 1.4 miljoen Nederlanders uitkeringen uit, die worden verdeeld over wat men bij UWV 600.000 klanten noemt. Nogmaals een peulenschil bij bedrijven  of organisaties met een veelvoud aan ‘handelingen ‘ , maar dat hadden we al geschreven.

Ambtenaren= Onrendabelen ? Dit woord is er nog te netjes voor!


13 Reacties

 1. Roos de Winter zei:

  Opdoeken deze geldverslindende overheidsinstelling. Slecht functionerend- en zakkenvullende medewerkers, die zich zelf HEEEEEL goed vinden, maar blijkbaar ook nergens anders aan de “bak” kunnen. Anders ga je daar toch niet werken?

 2. Corné zei:

  Het hele probleem is de failliete werklozenindustrie zelf, geblinddoekt in stand gehouden door Lodi Asscher, zijn stokpaardje MOET immers aan de kunstmatige beademing worden gehouden om zichzelf te kunnen legitimeren én zijn leger aan onrendabele parasieten, c.q. “ambtenaren” aan de vreet te kunnen houden met nutteloze procedures om de mensen die aan de kant zijn komen te staan “aan werk”- nul, één uur en uitzendwerk in de aanbieding- te helpen:

  Maar een hoop mensen willen nog steeds niets weten over het onvoorwaardelijk basisinkomen. Ze gaan er vanzelf wel achter komen!
  Werkgelegenheid is sowieso een illusie in de huidige wereld van de opmars van digitalisering, automatisering, robotisering, monetair gefrobel en de komende “handelsverdragen” CETA etc, die alleen de multi’s op hun wenken bedienen.

 3. Silvia zei:

  Die mooie reklame ‘s… De uwv helpt met het zoeken van een baan…
  Nou niet dus…ben 50..Vanaf mijn 16e keihard gewerkt. Echt ..krijg geen uitnodiging voor sollicitatie gesprekken..
  Verplichte cursus bij UWV gehad.
  10 weken…3 uur per week leren hoe je moet solliciteren.
  Dat weet ik wel hoor.. CV is perfect. .Mijn gespeelde sollicitatie gesprek daar was ook TOP… Als ze die dure cursus nou is niet geven..En zorgen voor een persoonlijke coach… ik zit er echt helemaal doorheen. Hoe ontmoedigd het is om wel te willen werken..Maar niets te kunnen vinden. Medewerkers bij uwv maken zich ook niet druk…die zitten zelf ook na 2 jaar weer in de Ww.. wat zouden ze zich druk maken…
  Tegenwoordig vragen ze wajong ers. .stage want we moeten de bedrijven geen geld kosten…

 4. joepiejee zei:

  Roos: Je hebt een punt, dat ik al jaren geleden(20j) beweerd had?
  Antisociaal beleid dat het volk zgn een spiegel voor moet houden?

 5. attie zei:

  Corné heeft gelijk.Het onvoorwaardelijk basisinkomen moet er komen. Dan zwerven er ook geen “verwarde”mannen meer over de straat.Mensen kunnen zich een eigen plekje veroveren,al is het een 1-kamerflat.De basiszekerheid moet er zijn.Van daaruit werken voor zo ver dat mogelijk is en afhankelijk van ambitie en talenten.
  Kinderen kunnen langer bij één van de ouders zijn en niet voortijdig worden gekneed en gedrild tot de perfekte staats-slaaf.
  Door het gevoel van opluchting zal stress verdwijnen en daarmee heel veel ziektes. Er is meer tijd voor sport en buitenlucht.De vrolijkheid komt weer een beetje terug.Onthaasting is mogelijk.
  Kleine bedrijfjes (biologisch) en klein ambacht kan bloeien.Idealen gaan in vervulling.Het leeglopende platteland krijgt weer de functie waar het voor is.
  Voedsel en recreatie.Of rentenieren.

  Natuurlijk zal de verstofte hap in Den Haag er niet eens over nadenken. Ze zijn druk bezig met hun eigen loopbaan, eventueel wachtgeld en pensioen.
  Zo druk, dat ze vergeten zijn waarvoor ze daar zijn.
  Het basisinkomen maakt mogelijk dat ook idealisten een politieke werkkring
  kunnen overwegen. Het draait niet meer alleen om macht en geld.

 6. Amsterdammertje zei:

  Attie, dacht als ik je reacties las, dat je goed bij de tijd bent. de waarheid ligt anders als ik je reactie lees. Waar hebben het over ? Heel nederland heeft toch al een soort basisinkomen ? Geen vinger uitsteken en dan toch centjes ? Zal me lekker worden, stond ik daarvoor ’s morgens om 4 uur in de remise om mensen dit wel wilden werken en dat ook moesten te vervoeren.
  Het lijkt wel of je de DDR tijden na treurt.
  Amsterdammertje van lijn 24

 7. Roos de Winter zei:

  He… amsterdammetje…..de waarheid is dat veel mensen hun baan zijn kwijt geraakt. Niemand en dan ook niemand vindt dit leuk. Dat je dan in de WW komt met aansluitend de bijstand is diep triest. Hou op zeg om te zeggen dat mensen “geen vingers uitsteken en toch centjes”.
  Die regeling is hier in Nederland. Het gaat erom dat het UWV (gesubsidieerd wordt door ons belastinggeld) er een een puinzooi van maken. Dat is waar het hier omdraait.

 8. Ruud Steunassen zei:

  Slavernij krijg je voor niks.
  Voor wat, hoort wat.
  Gratis geld met niks doen? Dat kan toch niet?

 9. Corné zei:

  Ook bij Amsterdammertje en Ruud Steunassen zal de waarheid een keer gaan doordringen. Verdiep je eens een keer in de economie en hoe die er nu voorstaat en de rol van werk daarin, vooral voor de middenklasse. Hoog tijd om calvinistische dogma’s ter zijde te gooien.

 10. Theo Hofman zei:

  Even voor de duidelijkheid voor wat het basisinkomen betreft, het basisinkomen dat krijgt iedereen boven de 18 ook wie al een inkomem heeft.
  Wel verdwijnen gelijk alle uitkeringen en je zoekt het maar uit, je moet het met dat bedrag, dat basisinkomen doen als je op straat komt te staan!

  Maar waar ze dat geld vandaan halen buiten het gewoon domweg bijdrukken, ik zou het niet weten.
  Maar wel weet ik, dat dit systeem tot gevolg heeft dat de prijzen enorm zullen stijgen door de enorme inflatie die zal ontstaan.
  Voor hen die uitsluitend dat basisinkomen ontvangen, zal het leven niet meer te betalen zijn.
  Dus het lijkt leuk, maar het lost voor een uitkeringstrekker niets op het tegendeel zelfs.

  Maar het staatbedrijf, U Wordt Verneukt zal wel verdwijnen!

 11. attie zei:

  Er komen juist veel meer mogelijkheden.En natuurlijk moeten er ook betaalbare flatjes en huizen komen.Er zijn mensen die leven van het absolute minimum verkiezen boven slavernij van wieg tot graf. Of die moeite hebben met sociale kontakten. Liever kluizenaar zijn. Maar de meesten gesteund door het basisinkomen als zekerheid zullen hun vleugels gaan uitslaan.

  Het is betaalbaar,ook omdat het logge ambtenarenapparaat kan verdwijnen.En denk eens aan het besparen van massa’s papier,wat weer de bossen ten goede komt.
  De middenstand krijgt weer een kans vanwege de verruiming van geld onder de mensen.En dat levert dan weer heel veel banen,echte banen, menselijke banen.

 12. Ruud Steunassen zei:

  Ik kan me wel voorstellen dat je ook zonder ervoor te werken geld krijgt om van te leven, maar dat moet onvoorwaardelijk zijn.
  Als de voorwaarde is dat je een volkomen slaaf van het systeem wordt, wat je in feite reeds tot op zekere hoogte bent, dan zou ik er niet mee akkoord gaan.
  We zijn toch geen hoeren, die zich verkopen met vrijheid en al, voor wat levensonderhoud?
  Laat de Rothschilds en al die maniakken maar eens zelf de armen uit de mouwen gaan steken, in plaats van revoluties en oorlogen te creëren waar ze rijk van worden door geldmanipulatie met voorkennis en met de verkoop van wapentuig.
  Ik kan me niet voorstellen dat wij onvoorwaardelijk een basisinkomen krijgen.

 13. Corné zei:

  En wie gaat de Rothschilds en al die maniakken dan van het toneel verwijderen? De schuldslaven, het 99% brood- en spelen en aan smartphone verslaafde gepeupel?.Fat chance! De poliziek? Zij dienen als lakeien de maniakken van het grote geld -de ponzischeme, het grootbedrijf. Het militaire apparaat? Serving their masters, te weten diezelfde nepgeld maniakken. De straks nieuwe president Hillary Clinton? De ideale wens puppet van diezelfde maniakken en spil van de komende oorlogen. En ondertussen is door hun monetair gefrobel de echte economie totaal gesloopt ter faveure van hun eigen speculatieve, parasitaire economie, vandaar dat de werkgelegenheid op apegapen ligt, want in het door hen op te tuigen Keizerrijk Multinational vindt alleen nog maar financial engineering en fiscal arbitrage plaats, overnames, opkopen van eigen aandelen en profiteren van belastingparadijzen en daar hoort investeren in bedrijven en werkgelegenheid klaarblijkelijk niet meer bij, wie investeert er ook nog in dit door diezelfde maniakken geschapen rente op schuld sloopsysteem. Het “geld” vloeit naar de 1% rijken via de casino’s, te weten de beurzen, de poliziek is er slechts ter afleiding om de schapen de ogen dicht te smeren en toch willen ze maar graag zien dat we vooral blijven consumeren. Klaarblijkelijk zal de natuur zelf zijn werk moeten gaan doen om de raderen vast te doen lopen, de mens is daar alleen maar met oorlogen toe in staat om van cyclus tot cyclus te komen.

Comments are closed.