Beppe Grillo , 5 Sterrenbeweging en Nigel Farage Ukip gaan scheiden

De kogel is door het Europees Parlement, de leider van de 5 Sterren Beweging, Beppe Grillo en zijn inmiddels uit het UKIP bestuur getreden collega Nigel Farage gaan scheiden. Grillo heeft zijn partijleden middels een bindend referendum !!! gevraagd om de stap te wagen om de politieke combinatie (EFDD)  die zijn beweging met o.a. de UKIP in het Europese parlement heeft, te verlaten.

En daarmee zal deze combinatie als groep uit elkaar dreigen te vallen, daar er niet langer voldaan wordt aan het minimum aantal leden. De 5 Sterrenbeweging bracht in 2014 17 zetels in en deze dreigen nu verloren te gaan, waardoor er nergens in het EU parlement een groep gevonden kan worden die dit tekort kan oplossen.

Een zucht van verlichting in de EUP gelederen, waar met name de spitse , sarcastische en cynische stem van Farage toch gemist werd als de bekende kiespijn.

Maar nog vervelender wordt het nu Grillo met zijn 17 zetels toenadering zoekt tot de groep ALDE, waarvan Guy Verhofstadt die zich ook kandidaat wil stellen als opvolger van EU parlementsvoorzitter Martin Schulz, de aanvoerder is. Hiermee zou Alde de op 2 na grootste politieke en zeer pro EU alliantie worden in het parlement.

De reden die Grillo opgeeft voor het vertrek is dat het feit dat Farage zijn doel bereikt heeft en Groot Brittannië mede door zijn toedoen de EU gaat verlaten, de drijvende kracht achter hun huidige combinatie verloren is gegaan, en… Grillo het oneens is met de voorgenomen Brexit.

Bij Alde zullen de 17 leden van de 5 Sterren beweging met open armen worden ontvangen, daar hiermee ALDE waarin o.a. namens ons land de VVD en D66 deelnemen ineens een meer belangrijke politieke stem krijgen.

Farage vindt de beslissing van Grillo onbegrijpelijk daar hij en Grillo in de EFDD ( Europe of Freedom and Direct Democrcy ) combinatie juist de zelfde doelstellig hadden, namelijk meer transparantie, democratie en minder EU bemoeienis, zaken die bij ALDE juist andersom liggen.  Met name het feit dat ALDE geen voorstander is van directe bindende referenda geeft aan dat het deze groep niet is gelegen aan de stem van de burger!

Inmiddels blijkt dat Verhofstadt geen voorstander is om Grilo c.s. op te nemen . Dit nadat zijn partijgenoten net als de Groenen in het EU parlement al te kennen hadden gegeven niets te voelen voor een opname van Grillo c.s. Verhofstadt wilde dat wel om boven omschreven reden, maar moest als wellicht toekomstig EU parlementsvoorzitter een  180 graden bocht maken om zijn partijgenoten tevreden te stellen.


13 Reacties

 1. R.K. zei:

  Vanavond wordt duidelijk of de liberale ALDE de Italianen ook daadwerkelijk opneemt.

  Dan vergadert het fractiebestuur over het verzoek. Van de Nederlandse Europarlementariërs (welk democratisch parlement?) zal Sophie in ’t Veld van de anti Democraten66, alsmede konten-likster van (anti democraat) Guy Verhofstadt, daarbij aanwezig zijn. Guy Verhofstadt die ook nog eens opteert voor de functie van EU parlementsvoorzitter! Ook Hans van Baalen van de VV(anti Democraten) zal daarbij aanwezig zijn. “zucht”…….. Erger kan haast niet

 2. check zei:

  Je ziet het zodra ze in de politiek gaan worden ze besmet en onbetrouwbaar. Trouwens Italië is allang verloren en gaat bakroet als het de EU verlaat. Dat weten de spaghetti vreters maar al te goed net zoals die andere losers de Fransen. Zolang er te halen valt blijven maar zodra ze moeten gaan betalen zijn ze gelijk weg

 3. R.K. zei:

  @ Yvonne

  Ook bij de NOS wordt er aandacht aan besteed.

  Wat ik niet rijm is dit, Beppe Grillo & Nigel Farage zouden dus m.i. niet voor deze antidemocratische EU zijn. Maar nu blijkt Beppe Grillo dus aansluiting zoekt (zocht) bij ALDE?

  @ Check,
  We hangen allemaal aan het infuus dat het virus van de EU verspreid

 4. yvonne zei:

  juist van de krant en tv …moet je het echte nieuws niet krijgen

  liegen ons een 3e wereloorlog in?
  En al vaker heeft juist de NOS dteeds berichten die of deels waar of totaal gelogen zijn
  Dat noemen ze propaganda

 5. Kees van S zei:

  De clown die zichzelf ongeloofwaardig maakt en een loopje neemt met de mensen die geloofden in zijn boodschap. Zeker nu hij met zijn beweging door de liberalen is afgewezen.
  Zoveelste staaltje van politiek bedrog, wat of wie er ook achter zit.

 6. R.K. zei:

  We weten al lang dat onze media gekleurd is, de NOS is zeker (en schandalig genoeg) geen uitzondering.
  De overstap Grillo/ALDE gaat toch niet door en de NOS heeft ook het bericht aangepast! De reden zou zijn dat het ALDE was die niet zou willen dat Grillo / de 5 Sterrenbeweging , wegens politieke verschillen over de EU, de overstap naar ALDE zou maken.

  Het wordt steeds moeilijker om iets feitelijks of objectiefs te vinden. Ook en natuurlijk vanwege de komende verkiezingen. En niet alleen in Nederland.

 7. JdeB zei:

  @R.K. (10.25): natuurlijk kun je vraagtekens zetten bij de onafhankelijkheid van de mainstream/NOS. Feit is dat de enquête op zich een goed initiatief is op een breder platform, hoe de gegevens later ook worden geïnterpreteerd. Dat is nooit echt te controleren.
  Blijven mokken in het eigen, kleine hoekje schiet ook niet op.
  Zeg er wat van, laat je mening horen, ook in de massamedia. Niet geschoten is altijd mis.

 8. R.K. zei:

  @ MareJane,

  Conclusion: Grant that Soros is doing what he can to create various kinds of polarization and agitation within both the EU and Britain, and it become clear that this chapter in European life is not going to be over any time soon. In fact, it may be that European and British chaos have just begun. Seen from this perspective, it is possible to predict that the chaos will not diminish but will continue and expand because powerful forces want it to.

  Chaos creëren is een oude en bekende overname tactiek, en die chaos binnen of over Europa is er reeds. Er kunnen meerdere partijen belang hebben, bijvoorbeeld Brussel, om te laten zien dat wij hen nodig hebben, en daarom ruzie zoeken met Rusland. Maar ook Mario Draghi, President van de ECB, met zijn schulden politiek om ons chantabel te maken, al dan niet in samenwerking met Goldman Sachs ( De financiële Elite, en oud werkgever van Draghi). Ik geloof niet dat Soros zoveel invloed heeft zonder zijn maatjes, wie deze ook zijn.

Comments are closed.