Politieke strandjutters verzamelen het wrakhout

Met bijna alle kandidatenlijsten voor de verkiezingen in maart die nu  openbaar zijn gemaakt, alleen de PvdA tracht de spanning er nog wat in te houden, lijkt het opstellen van de lijsten veel op een soort politieke strandjutterij, ofschoon een echte strandjutter deze vergelijking terecht verontwaardigd af zou wijzen. Echte strandjutters zijn bijna uitsluitend mannen en  zeer vaak met een bepaald soort eergevoel en dat kun je van politici toch nauwelijks beweren.

Het zou gelet de ruimte op deze site te ver voeren om alle lijsten met al het aan-en ook al weer weggespoelde wrakhout met u door te nemen, in vele gevallen ziet u weer de oude vertrouwde plucheplakkers terug en ondanks alle polls zal er pas duidelijkheid zijn na 17 maart als de stembussen gesloten zijn.

Echter een paar opmerkelijke zaken of namen willen wij even onder uw aandacht brengen:

Politiek gaat over van vader op dochter en zien wij bij de SP , de dochter van SP oprichter Jan Marijnissen, Lilian op plaats 3 binnenschuiven. Lilian zal ongetwijfeld vanaf deze plaats namens haar vader een oogje in het zeil moeten houden en daarbij rapporteren of de nummers 1 en 2, Emile Roemer en Renske Leijten zich niet te veel buiten de strakke partij lijnen begeven, die Jan nog steeds bewaakt.

De VVD, daar kunnen wij kort over zijn.  Drankorgel Sjaan Hennis staat op plaats nummer 2, een soort lintje van verdienste, voor deze secretaresse, die kans zag na eindeloze hondentrouw aan Mark Rutte toch ministeresse te worden van wat ons nog aan schiettuig nog is overgebleven.

Dan de PvdA, daar wordt nog wat gesteggeld, wie op welke plaats mag staan, want met een dramatisch dalend aantal te verwachten zetels zal het dringen worden in de rode gelederen, en zit het gevoel voor status mannen als Koenders en Dijsselbloem die wij niet meer in een volgend kabinet terug zullen zien, hen in de weg.

CDA daar valt weinig op aan te merken. Het CDA is in feite de meest uitgebluste partij van ons land en dat al sinds jaren. Kleurloze leden, met uitzondering natuurlijk van aartsboefje Lubbers bekend van zijn Hollandia Kloos en Koeweit affaire, het stieren gerommel met de vrouwtjes in Kralingen en ver daarbuiten, nee dat CDA komt er wel en zou nog wel eens beter kunnen scoren dan wat de polls nu zeggen.

De partij  Geen Vlees geen Vis  in de wandelgangen ook wel D66 genoemd. Het blijft een  kleurloos gebeuren, maar het zou ons niet verbazen als wij Pechtold in een of andere kabinetscoalitie in 2017 terug zullen zien.

Een kabinetscoalitie ? Houden wij geen rekening met de PVV ? Jawel, maar niet in een kabinet, tenzij het ondenkbare zou gebeuren dat de PVV 76 zetels binnen weet te halen en zelfs dan door de politieke elite in ons land buiten spel gehouden zal worden. Nu verlost dat Wilders gelijk van het probleem wie hij als minister of staatssecretaris aan zou moeten stellen. Wat dacht u van de ministers Agema en Maeijer , je moet er toch niet aan denken. Agema van wie Wilders zelf eens twitterde dat zij dommer dan dom is en zijn wij het bij wijze van uitzondering dit keer helemaal met Geert eens.

En dan Vicky Maeijer. Geert , hoe heb je het kunnen bedenken. Maeijer die namens de PVV in het EU parlement zit en daar van alle 751 parlementsleden als nummer 654 staat genoteerd als een van de slechts presterende  leden in dat parlement, hetgeen nog een spannende race had kunnen worden tussen haar en haar fractieaanvoerder Marcel de Graaff, die nog slechter presteert namelijk plaats 695. Zie Mepranking EU.

Maar Geert is net als alle andere fractieleiders buitengewoon content met de geweldige lijsten die zij hebben samengesteld, waarmee gelijk weer eens overduidelijk het niveau van de Tweede Kamerleden op een enkele uitzondering na wordt benadrukt.

Ja en dan ontbreekt natuurlijk de partij die nog moet zien of zij het epicentrum van de vaderlandse politieke macht mogen betreden. Nee , niet GeenPeil, een kwajongensclubje, maar het Forum voor de Democratie van de zich zelf de meest belangrijkste intellectueel van Nederland noemende narcist Thierry Baudet. Laat vleugelligger Baudet zich maar vast houden aan een aantal andere leden van zijn partij, zoals  Theo Hiddema, die net als zijn oude collega Bram Moskowicz nu ook maar eens een paar passen in de politiek waagt.  Maar ook verder treffen wij op de lijst van Baudet een aantal namen aan van mensen die politiek onbevlekt zijn en juist daardoor misschien eens indien het Forum de kiesdrempel haalt een zacht fris briesje kunnen laten waaien in de Kamer. Een debat van Hiddema met wie dan ook van de andere 149 leden, vuurwerk en bij voorbaat al een gedoodverfde winnaar.

Gaat u nog stemmen ?


17 Reacties

 1. Anoniem zei:

  Nee ik ga niet stemmen maar zo snel mogelijk zo ver mogelijk weg van die beerput, welke uitslag er ook komt het loopt in Nederland uit op een burgeroorlog ik zeg vluchten zolang het nog kan.

 2. formidabele zei:

  Door streng voeling te houden net als Marijnissen en Wilders kunnen ze hun ideeen nog handhaven?

 3. R.K. zei:

  Hoewel Wilders met zijn buitenland/grenzen dicht en anti EU standpunten het grootste gelijk heeft, maak ik mij i.d.d. zorgen over de rest van zijn beleid en wie er belangrijke posten gaan innemen. De PVV heeft echter reeds en vanuit de oppositie gedurende jaren al veel voorkomen, al is dat niet aantoonbaar! En de andere partijen vrezen hem ook niet voor niets.

  De invloed van Wilders is dus groot en naar mijn mening gewenst. Laat de partij, de PVV, maar wat meer invloed krijgen, liefst vanuit de oppositie. Het is immers het enige (werkende) tegengeluid wat we hebben als we het over onze soevereiniteit en de EU hebben, en wat mogelijk ook nog eens wordt versterkt gaat worden door Thierry Baudet. Mijn ideale mandaat voor een volgend kabinet zou zijn : geen mandaat, dus niet stemmen. Want wat er nu zit, en mogelijk komen gaat is niks of mijn vertrouwen niet waard. Een enkeling daargelaten. Er is maar één onderwerp waardoor mijn vertrouwen in de politiek zal veranderen en dus ook gemotiveerd kan gaan stemmen:

  Back to 2005: Herstel van onze soevereiniteit.
  Punt 2 van mijn wensen wordt dan veranderingen in de 2e kamer zoals het verbieden van een cordon sanitaire, lijstverbindingen en partijbelangen, e.e.a. zoals reeds eerder aangegeven.

  Land Type referendum Datum referendum Uitslag
  Spanje Consultatief 20 februari 2005 Ja
  Frankrijk Beslissend 29 mei 2005 Nee
  Nederland Consultatief 1 juni 2005 Nee
  Luxemburg Consultatief 10 juli 2005 Ja
  Denemarken Beslissend Uitgesteld
  Ierland Beslissend geannuleerd
  Polen Nog niet bekend Uitgesteld
  Portugal Nog niet bekend Uitgesteld
  Tsjechië Consultatief Geannuleerd
  Verenigd Koninkrijk Consultatief Uitgesteld

  Note: De voormalige Oostbloklanden waren kort voor de uitgevoerde referenda in 2005, in 2004 toegevoegd, Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië. Later zouden dar er nog meer worden.

  Hoezo democratie?

 4. JdeB zei:

  @R.K.: “Mijn ideale mandaat voor een volgend kabinet…”
  Haha, carte blanche of blanco volmacht zult u bedoelen.
  Nee, dat niet meer a.u.b. Laat de eventuele regeringscoalitie maar voor het eerst eens het regeerakkoord ter goedkeuring aan de kiezer voorleggen. Én de garantie dat voor afwijkingen daarvan eerst publiek (en dus niiet slechts politiek) draagvlak wordt verkregen.

  Wie daarbij uiteindelijk de coalitie vormen, dus verantwoordelijk zijn voor de uitvoering, is dan van minder belang.

 5. JdeB zei:

  Er wordt weer kwistig met namen gestrooid. Dat is geen goed teken, want verkiezingen zouden geen Muppet Show mogen zijn, waarbij de verpakking belangrijker is dan de inhoud. Zoals in 2012: ‘strategisch’ gokken op het paard met de mooiste manen of het witste gebit.
  We hebben het geweten: de burger had vier jaar lang geen kuch in te brengen.

 6. check zei:

  Stemmen ??? Voor alle zekerheid heb ik me aangemeld om vanaf mijn woonplaats in Spanje via de post te gaan stemmen. Ze waren er snel bij want binnen 14 dagen had ik de bevestiging binnen en nog wel uit den Haag.

  Ik twijfel elke keer weer want no way dat ik op de regentenkliek ga stemmen en ook geen PVV. Ik ben het weliswaar op veel punten met Wilders eens , maar als ik bezie wat er rond hem heen zit dan gaat het me veel te ver. Zoals gezegd heel veel domme mensen en net zoals die andere zakkenvullers gewoon dood ordinair op de beloning van 1,5 ton afgekomen. Dat hadden ze in hun vorige miezerige baan tegen en nog nietszeggend katje van modaal of hooguit een 40 mille euries nooit kunnen bedenken. Voor het grootste deel grijze muizen , terwijl de muis nog meer intellect heeft van wat er zit. Dat is wat mij betreft ook de reden dat er en masse nieuwe gelukzoekers een partij beginnen en al zeker niet om het land en volk te gaan dienen. Wat hebben deze clowns te bieden denk ik als ik die armoedige en slecht gekleden nitwitten zie.
  De enige die mij enigszins aanspreekt is Thierry Baudet. Tenzij hij ook een voor neuspeuteren een 1,5 ton euries wilt opstrijken. Maar hij kan de problemen goed verwoorden en ik hoop van harte dat er wat meer intellect zich bij hem gaat aansluiten in ieder geval krijgt hij van mij het voordeel van de twijfel. Zo niet dan heb ik pech gehad , maar dat had ik zo wie zo al, want ik zie de PVV niet regeren , laat staan dat Wilders de MP van NL wordt.

 7. R.K. zei:

  @ JdeB,

  Geen mandaat zal niet lukken, er zal best wel een politieke “oplossing” voor zijn. Zo naïef ben ik niet. Bovendien zijn ontevreden mensen (ongeacht politieke voorkeur) slecht te mobiliseren voor een strategie, van doel naar doel, iedereen heeft zo zijn: ja, maar……. Dus het wordt nooit wat…..

  Ik heb het over een signaal afgeven, een ideaal, niet de realiteit.
  En wat zou dan mooier zijn als iedereen weg zou blijven van de stembus.
  Dan hebben ze geen mandaat van de burger om namens hen te spreken of politiek te bedrijven. Kan je ze altijd de mond snoeren…

 8. check zei:

  @ R.K.

  Ben bang dat ze zich er helemaal niets van aantrekken en gewoon onderling bekokstoven waar ze het meeste kunnen halen voor zichzelf. Dus al komt er niemand , hetgeen ik zeer betwijfel, ze gaan gewoon hun gang. de hoogste bieder krijgt zijn zin en een luizenbaan tegen een torenhoog salaris en pensioen in Brussel lokt aan de horizon. Al moeten ze hun ouwe moer als hoer verkopen maakt niets uit ………

 9. jw zei:

  obama laat zien dat het stemmen een utopia is het gewone volk heeft helemaal niks meer te vertellen kijk maar om je heen ,uw kinderen worden vast niet zo geholpen als alles wat hier binnen komt nee u betaald daar de hooft prijs voor.
  ik wens u sterkte al u in dat hokje staat.

 10. Pinokkiocratie zei:

  Het zijn maar namen, ik ken ze geen van allen en waarom zou ik iemand mijn stem moeten geven.
  Het gros zal wel weer in de leugens trappen en een naam aankruisen waarvan ze me god niet weten wat het gaat brengen.
  Stemmen op een naam, is stemmen op de kop van Jut.

  NEE, mijn stem hou ik voor mezelf en dat zou iedereen moeten doen.

 11. Benhur zei:

  De partij voor de dieren is de beste optie. Als ze van dieren houden dan zullen ze ook wel van de mensen houden. En niet zoals het zittende kabinet het volk als melkvee gebruiken dat opgedreven en minderwaardig bejegend dient te worden.
  Nee die Marianne Thieme is zo gek nog niet.

 12. religieus en politiek atheist zei:

  Als alles al van te voren bekokstoofd is.
  Als het allemaal maar namen zijn.
  Als links rechts is en rechts links.

  Dan waarom niet PVV stemmen ?
  De man krijgt al jaren persoonsbeveiliging.
  Laat hem het proberen.
  Hij zal zich niet nog eens laten naaien zoals in het Catshuis.
  De vraag is of alles van te voren bekokstoofd is.
  Pim Fortuyn was ook een rebel voor de elite.

  Verdeel en heers is het streven van de elite.
  Eendracht maakt macht moet het antwoord zijn.

  Om nu de onvrede te laten versplinteren door op Baudet te stemmen is geen optie.
  Dat is een stap terug.

 13. Bert Bezorgd zei:

  Ik stem zeker weer PVV! Tot men niet meer om deze partij heen kan. Dat men geen kandidaten heeft van goede kwaliteit heeft is in mijn optiek onwaar. Alsof andere partijen zulke toppers hebben lopen. Bovendien zijn al hun punten uit het partijprogram ook mijn mening.

 14. Pieter H zei:

  De enige voorwaarde om in de kamer/regering te komen is lid te zijn van een politieke partij EN ambtenaar te zijn,want zo ka de ambtenaar zijn eigen baas kiezen !
  Verder is het natuurlijk zo dat een ambtenaar “bestuurlijke ervaring” heeft en een opleiding niet hoger dan Mavo.
  Zolang de ambtenaren hun eigen bazen mogen kiezen kan je stemmen op wat je wilt;er zal geen verandering komen,immers het gaat er niet om wat je kan,maar wie je kent!
  Het schijnt dat niemand in de gaten heeft,dat ambtenaren die lid zijn van een politieke partij enorme belangenverstrengeling plegen!!

Comments are closed.