Brexit, het startschot is gegeven

Woensdagmiddag was het dan zo ver. De Britste ambassadeur bij de EU, Tim Barrow overhandigde de inmiddels als Artikel 50 brief van de Britse regering aan EU voorzitter Donald Tusk. Terwijl Barrow tevreden glimlachend de ruimte waarin de overhandiging plaats vond , verliet, kan dat niet van Tusk gezegd worden, die wat bedremmeld met de brief in de handen achterbleef, zie foto.

Of was Tusk al aan het bedenken wat hij donderdag in Malta moet gaan zeggen als circa 3.000 afgevaardigden van de EU christen democratische partijen in de EU verzameld onder de naam EPP ( European People’s Party ) elkaar ontmoeten en zij o.a. gaan luisteren naar wat onze CDA lijsstrekker Buma gaat vertellen.  De EPP die overigens van zich zelf beweert een centrum rechtse democratische groepering te zijn en de grootste politieke familie in de EU is.

Artikel 50, in feite een kort artikel circa 270 woorden, en overigens door een Britste politicus ontworpen, nadat zowel de Fransen als ook toen nog de flinke Nederlanders middels een referendum  tegen de Europese grondwet hadden gestemd. Een referendum waarvan de uitslag door de CDA-er Jan Peter Balkenende in de prullenbak belande en waarna haastig het Verdrag van Lissabon werd gepresenteerd, in feite de zelfde grondwet met wat aanpassingen, die de wurggreep van de EU alleen maar groter maakte.

Het gesteggel over wie wat aan wie moet betalen, de EU denkt aan € 60 miljard kan beginnen, maar de Britse premier Theresa May liet al weten dat ‘  no deal is better than a bad deal

De EU heeft zoals wij reeds eerder een keer schreven een ‘zware onderhandelaar’ in gezet, de Fransman  Michel Barnier, die in Frankrijk ‘le cretin des Alpes ‘ ( de gek van de Alpen ) wordt genoemd, o.a. vanwege het feit dat deze mensen uit de Franse Savoie mensen  door de rest van de Fransen, als gek worden beschouwd. Daarnaast heeft Barnier die een aantal keren minister was in diverse Franse kabinetten een veroordeling wegens malversaties. ( lees hier )  Maar laten wij wel zijn , een Franse politicus die geen veroordeling aan zijn al dan niet door hem zelf betaalde pantalon heeft, is geen Franse politicus.  Barnier staat er op dat de onderhandelingen in het Frans gevoerd zullen worden, dus kunnen wij een live herhaling mee gaan maken van de Britse serie “Allo, Allo ” en beslist geen vriend van de Britten is , hetgeen overigens algemeen bekend is.

Maar wij denken dat men zich bij de EU wel eens danig zou kunnen vergissen in de komende strijd. Bij de Britten hangt veel van de uitslag af, en zoals de geschiedenis blijkt zijn het taaie rakkers daar op dat eiland en dat kan van de gemakzuchtige en op hun onverdiende lauweren rustende EU apparatsjiks niet gezegd worden.

Het VK bereidt inmiddels een tegenclaim tegen de EU voor en dan zal het spel beginnen, wie en wie niet punten kan scoren. Mocht na de periode van 2 jaar er geen overeenkomst zijn, dan is het VK weliswaar uit de EU, maar zullen de rechtszaken die door een of beide partijen worden aangespannen ons nog lange tijd vervolgen.

Wanneer er geen akkoord gevonden wordt over de brexit, dan zal de samenwerking in de strijd tegen misdaad en terrorisme verzwakken. Dat schreef Brits premier Theresa May in haar Brexit-brief gisteren. “Een flagrante bedreiging”, klinkt het vanuit Brussel en zei de EU parlement onderhandelaar Guy Verhofstad ” geen enkele poging te accepteren van het VK om haar krachtige militaire positie te laten gelden tijdens de onderhandelingen”.


14 Reacties

 1. check zei:

  Hetgeen ik raar vind dat de gemiddelde boerenlul niet in de gaten heeft dat die hele grote bek van nietsnutten in Brussel op helemaal niets is gebaseerd. Want stel je voor dat het , na vertrek en wat ik denk en hoop super goed gaat in de UK dan hebben de nutteloze in Brussel in de hoofdsteden een heel groot probleem. Want hoe moet je dat dan uitleggen aan het domme klootjesvolk ? De UK zijn wat mij betreft de slimste en dapperste van het zooitje armoedzaaiers , dat zich Europa noemt. Weet uit ervaring dat de UK voor het grootste deel een IMPORTLAND is en de landen die voor honderden miljarden aan de UK leveren zijn allereerst de armste in de EU m.n.l de zuidelijke landen Portugal, Spanje, Italië, Griekenland en dan komen Frankrijk, Duitsland, Denemarken en baggerland. Dus mijn conclusie dat ze de grote bek gauw zullen houden en stiekem als ze zijn via een omweg ( b.v. Cyprus, Malta )nieuwe contracten afsluiten. Het gaat immers om de poen en de rest is gewoon lariekoek en dom gelul in de ruimte. Maar wie kent niet het gezegde “WIE BETAALD, BEPAALD “dus laat me niet zo lachen om deze domme EU met de 10.000zenden corrupte incapable zakkenvullers daar in Brussel . IDIOTEN

 2. attie zei:

  Ja Check,daar ben ik het helemaal mee eens.Hadden wij maar zo’n Theresa May ! Ze weet van wanten. Ik denk ook dat het heel goed gaat uitpakken voor de Britten.En wat moeten ze dan in Brussel met zulke onnozelaars als Verhofstad c.s.
  Ook de zelfgenoegzame Dijsselbloem zal raar staan kijken.

 3. Toussaint zei:

  Zal NL nog bezuren: zal dieper in de buidel moeten tasten om ’t verlies v/d grote VK bijdrage aan EU te compenseren. Probleem van NL is, dat we ’t met de Engelsen eens zijn, maar (moeten) doen wat de Duitsers willen. Wordt vaak als laf beschouwd. Feit is dat NL ’n bijkantoor v/d BV Merkel is. Op 15/3 heeft ’t stemvee voor continuering van dit beleid en voor open grenzen gekozen. We zitten bij Merkel op schoot en zijn de 17de Duitse deelstaat, ca even groot als NRW. We hadden beter de BeNeLux kunnen uitbouwen.Waren we met 30 miljoen geweest aan de mondingen van Rijn, Maas en Schelde. Hadden we meer tegenwicht kunnen vormen. Nu schiet ’t allemaal niets op!

 4. check zei:

  @ Kees,

  Tis niet te hopen dat de Navo of beter gezegd de cowboys daadwerkelijk Rusland zullen aanvallen. Anders gebeurt er nul,nul want na een kernoorlog valt er op deze aardbol voor niemand meer te leven dus komt die er gewoon niet. waar het om te doen is de wapenindustrie die voor de cowboys de enige industrie is die floreert . Het lullisge is dat de mafzakken in Europa er achter aan lopen want het vult zo lekker de zakkennnnnnnnnnnnnnn dus pure bangmakerij alleen pure business en kassssssssssaaaaaaaaaa

 5. Gradus zei:

  Och beste @Attie; wij hebben immers Marietje Rutte, Truuske Dijsselbloem en Francientje Timmermans.
  En wat dacht je van moedertje Lilly Ploumen (spreek: PLOEMEN) , je weet wel, die de regeringen in de Hoorn van Afrika nu opeens “klootzakken” noemt, terwijl ze zich tot dusver de benen haar totaal onvormige kont liep om de heren aldaar te bedienen uit de NL-fooienpot.
  Een Treeske Mei hebben wij toch niet nodig?
  Met onze eigen coryfeeën gaan we tenminste met zekerheid naar de knoppen. Uit eigen kracht, zo gezegd.
  Laat ons daarom nog één keer het feestlied inzetten!
  …en hoeperdepoep zat op de stoep…!

  (Oei; ik zou bijna Fatima Klaver vergeten)

 6. Gradus zei:

  GELEZEN OP XANDERNIEUWS: Callimero gaat óók meedoen.
  Nieuwe provocatie: Montenegro wordt NAVO lid.

  En dus nog maar eens:
  …en hoeperdepo………….

 7. politiek en religieus atheist zei:

  En nu gaan de Europese vrije marktaanhangers de UK aan alle kanten boycotten en dwarsliggen zodat geen enkel ander EU land op het idee komt om net als de UK op zoek te gaan naar een ECHTE vrije markt.

  of anders:
  willst du nicht mein bruder sein, so schlag ich dir dein schaedel ein.

  was getekend:
  de vereniging van volksverlakkers te Brussel en haar politieke lakeien in de EU landen

 8. John zei:

  Alles goed en aardig, maar waarom moet het 2 jaar duren eer ze eruit zijn?
  In 2 jaar kan er veel gebeuren waardoor alles een heel ander beloop krijgt dan gepland.
  het is eigenlijk heel makkelijk: Je kunt afspreken dat vanaf volgende maand Brusselse wetten niet meer gelden in Engeland, en er geen geld meer naar Brussel gaat. Daar heb je geen 2 jaar voor nodig.

 9. R.K. zei:

  @ politiek en religieus atheist,

  Yep, dit is, zal de bekende strategie van de EU & consorten worden. Maar dat was te verwachten, want kl’eu’terniveau.. Ik hoop dat de Britten zich er kranig doorheen slaan en de sympathie van andere soevereine landen gaan winnen.

 10. andre zei:

  het startschot van de ondergang bedoelen jullie? Het probleem van brussel is dat ze niets te bieden hebben en de leiders hun eigen arrogantie boven de gemeenschappelijke belangen stellen, dan ben je psychopaat en ongeschikt. rijp om met een vogel op je kop door het leven te gaan en roepen ik ben niet gek ik heet frans timmermans

  bij het VK hoort schotland en hier liggen de kaarten op het moment alweer anders zodat de kans groot is dat ook schotland brussel de rug toe keert. Van catalonie verwacht ik nog wel wat en frankrijk wordt via een soort rutte revolutie wel weer binnen boord gehouden. hongarije? tsjechie? polen?

 11. fauth zei:

  Nu moeten wij ook uit de EU dan zijn wij die klaplopers kwijt!
  Het zijn toch maar graaiers en hebben alleen maar eigen Konjngkrijkjes’
  Blijf niet slapen domme Nederlanders maar ga eens iets belangrijks doen,.

 12. Solo zei:

  Een beetje ironisch blijft het natuurlijk wel dat premier May, die het stokje – zonder verkiezingen, dus zonder eigen mandaat – heeft overgenomen van haar voorganger Cameron, als tegenstandster van ‘Brexit’ de Britten, zonder al te veel schade moet zien los te weken uit de EU.

  De door de ‘Brexiteers’ gehoopte hulp van de Nederlandse kiezers bleef uit. Over een eventuele winst van Le Pen in Frankrijk maakt men zich geen illusies meer. Dus staan de Britten er alleen voor.

  ‘Betaal je openstaande rekeningen en verdwijn!’ raadt ‘The Guardian’ het eigen land aan, maar zo simpel is het niet. Niet voor de Britten en niet voor de EU.

  Het is geen ‘spel’; ‘Brexit’ zal járen van invloed zijn op het (vooral economische) leven van miljoenen mensen, eilandbewoners én vastelanders.
  Bij de toch al grote problemen, waarmee zowel de een als de ander te kampen heeft, zullen onrust en verdeeldheid de Unie en het VK verder dan ooit verwijderen van een oplossing.

Comments are closed.