De keuze van een burgemeester in Nederland = doorgestoken kaart ( 2 x Video)

Ruim de meerderheid van de Nederlanders is van mening dat een burgemeester door de burger gekozen dient te worden. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Ministerie van Binnenlandse zaken , november afgelopen jaar hield. Voorts hechten mensen er waarde aan dat de burgemeester boven de politieke partijen staat, dus m.a.w. de kandidaat zelf geen specifieke politieke voorkeursrichting heeft.

De praktijk is echter zoals vaker in ons land geheel anders. In tegenstelling tot landen als Duitsland of Frankrijk, waar de burgemeester wel door de burgers gekozen wordt , ofschoon politieke afkomst zeker wel een handje kan helpen, wordt na wat bekend politiek elite gebral, de wens van de burger daar gestopt waar wensen van burgers eigenlijk altijd verdwijnen; de vuilnisbak.

De verkiezingen, voor zover zij een dergelijke naam mochten hebben van de burgemeester van Utrecht enige jaren geleden waren daar een goed voorbeeld van. Twee PvdA kandidaten, een onafhankelijke en je mocht kiezen. Het resultaat stond bij voorbaat vast, het moest een PvdA-er worden en zo geschiedde het ook, Aleid Wolfsen kreeg de keten omgehangen.

Nu weer den Haag. Weliswaar riep de gemeente de Haagse burgers op hun voorkeur aan te geven, maar het resultaat was bedroevend. Slechts 70 inwoners van de ruim 517.000 , gaven gevolg aan die oproep, de rest waarvan 50 % allochtonen hield het bij voorbaat al voor gezien en terecht want het gevoel van de burger om uiteindelijk niet gehoord te worden, deed hen besluiten een wandeling langs het Scheveningse strand te gaan maken, murw geslagen door een politieke elite of zelfs dictatuur. Lees hier ons artikel over deze ‘keuze ‘.

Het werd uiteindelijk Pauline Krikke, VVD, opleiding tot bibliotheek medewerkster, een niet voltooide studie rechten en daarna het sompige politieke moeras ingedoken via Amsterdam naar Arnhem met als voorlopig eindpunt de functie van directeur van het Amsterdamse Scheepvaartsmuseum, waar zij opstapte vanwege een conflict met de raad van toezicht. VVD Eerste Kamerlid en nu opvolgster van Josia van Aartsen.

Gaan wij even naar het oosten van ons land, de Achterhoek. Daar gaf de inmiddels afgetreden burgemeester van Aalten,  Bert Berghoef , voormalig onderwijzer op een basisschool in het Friese dorpje Waskermeer  einde herfst 2016 aan dat hij het welletjes vond en niet voor een een verdere termijn in aanmerking wenste te komen. De gemeente Aalten wordt al geruime tijd getijsterd door semi politieke en de daarme samenhangende financiële problemen en na de bouw van een nieuw deel van het gemeentehuis dat net werd opgeleverd, zag Bertje het Boefje, de bui al hangen.

Einde herfst zijn vertrek hebben aangekondigd zou je mogen verwachten  dat een opvolger gelijk in januari klaar zou staan. Nee, dat lukte niet en kwam een waarnemend burgemeester en de commissaris van de koning, Cornielle hield pas op 6 maart een eerste vergadering met de gemeenteraad wie Berghoef zou kunnen opvolgen, wij citeren :

In deze vergadering kwam het voorstel aan de orde om de profielschets voor een nieuwe kroonbenoemde burgemeester vast te stellen. Cornielje vond het fijn dat de bevolking van Aalten betrokken is om aan te geven welke eigenschappen en kwaliteiten van belang worden geacht bij het opstellen van een profielschets voor de nieuwe burgemeester.

De gemeenteraad liet weten dat een nieuwe burgemeester ook uit het bedrijfsleven mag komen. Dit heeft echter NIET de voorkeur van de Commissaris. De vertrouwenscommissie van de gemeente Aalten neemt na de zomervakantie een beslissing over de voordracht

Nee geen kandidaat uit het bedrijfsleven, want dat zou wel eens voor een te actieve situatie kunnen leiden, waarin er echt naar resultaten gekeken wordt en niet naar het blazen van zeepbellen.

Overigens ook Cornielle heeft nauwelijks enige ervaring in de echte wereld, HAVO, lerarenopleiding wiskunde en een niet afgemaakte opleiding fysiotherapeut.

Misschien is het daarom wel leuk even te kijken hoe het toekomstig Tweede Kamerlid voor het FvD,  Theo Hiddema, bekend strafpleiter tegen politici aankijkt. Hij heeft het over het feit dat in het gewone ( juridische ) leven je beoordeelt wordt op feiten en hoe anders dat in de politiek gaat.  Vuurwerk als Hiddema de eerste maal Rutte te zijner tijd  zal tegemoet treden in de Kamer .

Een van onze lezers stuurde ons hierover een aardige video die wij u hier tonen plus aansluitend de ‘nieuwste Hiddema

 


2 Reacties

 1. GerD zei:

  Het netwerk van de Koning. Nederland kent een duaal bestuur.
  1. Een democratische met wat regenteske partijen waarbij het door het systeem en de lage kiesdrempel totaal niet uitmaakt wat u stemt: er rolt altijd een soort slap compromis-middel of the road beleid uit dat geen zoden aan de dijk zet.
  2. Het monarchische met benoemde commissarissen en burgemeesters waardoor als het zo uitkomt in wettelijk geregelde beslotenheid de pro forma democratische rechtsstaat aan de laars gelapt kan worden.

  De invoering van de gekozen burgemeester waarbij men uit twee vrijwel identieke kandidaten kan kiezen uit de baantjes carousel van de establishment is overigens een aanfluiting voor het idee van gekozen burgemeester (en voor democratie in het algemeen). Ik begrijp ook echt niet dat de Nederlander dat soort slinkse foptrucjes zich laat aanleunen om vervolgens te berusten als zelfs D66-leden mompelen “dat bewijst maar weer eens, het werkt niet”, om zelf nog maar eens goed te kijken naar een positie positie bij een gemeente groot genoeg voor de salariswensen.

 2. yvonne zei:

  http://www.boublog.nl/2007/08/05/baybasin-haalt-demmink-uit-de-doofpot-32/

  Zijn dit slechts beweringen van een boef met een dikke duim? Kleintje Muurkrant schrijft al jaren vrijwel dagelijks een stukje over boeven en hun trawanten. Zo ontstaan er series, oftewel dossiers. Het dossier Krikke-gate gaat over Arnhem, waar een groep veteranen vecht tegen de corruptie van burgemeester Pauline Krikke en haar echtgenoot Ron Miltenburg. Of moet ik zeggen Pauline K. en Ron M.? Op donderdag 21 juni 2007 (even scrollen in Krikke-gate!) hebben deze veteranen een e-mail gestuurd aan de CDA-publieksvoorlichter Marianne Fennema:

  Eerst Demmink, Krikke en Ron voor de rechter. Anders stevent dit land recht af op een burgeroorlog. Stelletje mafkezen. Ons verhaal staat vele malen sterker dan die van kinderneukers en drugshandelaren.

  De volgende aflevering van Krikke-gate (22 juni ’07) verwijst naar een mail die de veteranen schreven aan de NOS:

  …dat ons land al jarenlang wordt gechanteerd door de Turkse Mafia (drugs-en mensen handel) door de pedopraktijken van topfunctionarissen binnen Justitie en bestuurlijk Nederland.

  Krikke wordt bedankt voor bewezen diensten, zo werkt dat in Nederland!

Comments are closed.