Eindsprint Franse verkiezingen

Nog een week en dan vindt de eerste ronde plaats voor de Franse presidentsverkiezingen. Het afgelopen weekeinde zetten alle kandidaten nog eens een eindsprint in met bijeenkomsten in het gehele land die in het totaal voor de 4 grootste kanshebbers om Frankrijk te komende 5 jaar te mogen gaan besturen bijna een half miljoen mensen op de been brachten, die kwamen luisteren naar wat de kandidaten te zeggen hadden.

Een half miljoen mensen, die zalen en pleinen vulden om nog eens van hun kandidaat te vernemen hoe ‘mooi ‘ het in Frankrijk kan worden, mits…. je op de betreffende kandidaat stemt. En dat zijn dan Emmanuel Macron ( En Marche) ,een soort D66 achtige semi socialist gesteund met een enorme door de banken ? verkiezingscampagne, maar nauwelijks enige bestuurlijke ervaring. Op plaats 2 de ook in ons land beter bekende Marine Le Pen van het Front National, die haar kiezers een terugdringen van de oprukkende islam belooft, de euro af wil schaffen, de EU wil verlaten en Frankrijk terug wil geven aan de Fransen. Daarna de centrum rechtse François Fillon, geplaagd door talloze frauduleuze schandaaltjes, een man die tegen het homo huwelijk is dat inmiddels in Frankrijk is toegestaan en die met name mikt op de talloze katholieken in Frankrijk en zich een tegenstander heeft verklaart om de Franse grenzen tegen migranten af te sluiten.  Dan hebben wij nog de 2 linkse kandidaten, een mijnheer Hamont, die in de voetstappen van het huidige kabinet tracht te treden en tenslotte een steeds meer oprukkende Melenchon die we eigenlijk gewoon als een uit de as herrezen onvervalste communist kunnen beschouwen, een gegarandeerd basisloon voor elke Fransman en de EU verlaten.

U begrijpt, dit even in vogelvlucht en zullen de Franse onderzoeks bureaus tot a.s. vrijdag ons blijven bestoken met polls, waarna 2 dagen voor de eerste ronde dat verboden is om Pierre en Giselle niet nog meer in verwarring te brengen. Want dat laatste staat vast, ruim 30% van de Fransen weten nog niet, als zij zouden gaan stemmen !!!!! , op wie dat zal zijn. Wat wel opvalt, maar dat is niet slechts gedurende deze campagne is de belangstelling van de Fransen door het hele land over de verkiezingen. Nogmaals, zoals Macron of Le Pen, een zaal vullen met 50.000 !! toehoorders of 20.000 voor Le Pen , die over een geringer budget beschikt dan haar naaste concurrent, wil wel wat zeggen over de belangstelling die de gemiddelde Fransman heeft voor deze verkiezingen.

Ziet u het in ons land al gebeuren dat een Heineken hal, een Ahoy gevuld wordt met aanhangers van welke partij dan ook ? Hoogstens worden de toetsenborden van de computers wat driftiger bediend, maar daar blijft het dan bij, het moet wel een lolletje blijven en dat is maar goed ook. Anders moet Merkel de Duitse oproerpolitie naar ons land sturen, omdat in het 17e Bundesland van Duitsland er opstand uit dreigt te breken en dat willen we toch niet ? Gewoon doorgaan met mopperen en roepen dat er in ons land geen democratie is omdat de eigenlijke winnaar van de afgelopen verkiezingen niet mee aan de onderhandelingstafel mag zitten.

Het worden spannende weken, want na de eerste voorronde volgt een week later de beslissende finale en mocht Le Pen winnen, hetgeen wij hopen, dan zou dat wel eens na de Brexit en de dan volgende Frexit ????? een einde kunnen betekenen van de EU in zijn huidige vorm die dan als een lek geprikte ballon schrompelt naar hetgeen het behoort te zijn, een poging van Duitsland om zonder wapens de wil op te leggen aan de rest van Europa.

Maar dan laten wij ons even leiden door wellicht te enthousiaste gedachten ?

 


6 Reacties

 1. jw zei:

  Ik geloof dat het valse hoop is, net als in NL waar voor de verkiezing al was afgesproken dat de pvv nooit aan het roer mocht komen.want dan zouden ze hun eigen baantjes kunnen vergeten.

 2. Jeremy zei:

  Hoop doet leven (al is het tegen beter weten in).
  Volgens critici ligt de toekomst van Europa en de wereld in de Gele Zee.

 3. Joost Visser zei:

  Le Pen kan niet winnen. Als Le Pen in de finale staat, zal rechts links adviseren en vice versa.

 4. Jules van Rooyen zei:

  Of de katholieke patriot Le Pen kan winnen, hangt af van de tegenkandidaat. Als dat de apparatchik en katholieke européist Fillon is, dan is haar overwinning onzeker. Tegenover de zeer belezen en cultureel onderlegde communist, vrijmetselaar en ex-leraar Franse taal, Mélenchon, of de vrijmetselaar en D666 Rothschild bankier Macron (met joodse roots), dan is de kans voor Le Pen veel groter ; want dan krijgt zij de steun van alle katholieken en niet-linkse kiezers. Niet linksen en katholieken zullen nooit op een socialist of communist stemmen.

Comments are closed.