Vervroegde verkiezingen Groot Brittannië , een slimme zet van premier Theresa May

Voor de meesten toch wel onverwacht, kwam vandaag  het bericht uit Londen dat de huidige Britse premier Theresa May een belangrijke mededeling  wilde doen en zich om iets na 12 uur vanuit Downingstreet zich tot de media en het Britse volk zou wenden. Gelijk speculaties en wie de Britse politiek goed volgt, was het al gauw duidelijk, May zou voorstellen om vervroegde verkiezingen te houden.

De Britse wet schrijft voor dat een premier voor de periode van 5 jaar gekozen wordt en dat deze regel slechts doorbroeken kan worden indien 2/3 van het parlement daarmee akkoord gaat.  En dat laatste zal best lukken, daar de hopeloos verdeelde Labour Party van Jeremy Corbyn keer op keer May bekritiseert dat zij er niet in geslaagd zou zijn om de economie van het land op peil te houden en de levensstandaard in het land hard hollend achteruit zou gaan en er op de gezondheidszorg en het onderwijsstelsel teveel bespaart zou worden .

In feite slaat zij met deze vervroegde verkiezingen dus meerdere vliegen in een klap.

May werd het premierschap in feite in de schoot geworpen, zij erfde dit van David Cameron. Met de vervroegde verkiezingen kan zij mits gekozen, dit obstakel wegnemen. May gaf middels de artikel 50 brief de aftrap om uit de EU te stappen, maar haar critici vallen haar telkens aan, dat zij in feite geen echt mandaat hiertoe heeft.

De Labour Party van Jeremy Corbin is verdeeld en met de vervroegde verkiezingen kan May haar eigen partij ten nadeel van Labour versterkt uit de strijd laten komen, waardoor het parlement minder verdeeld zal zijn over Brexit de wijze waarop onderhandeld moet worden.

En tenslotte met de verkiezingen op 8 juni kan zij ook het mandaat krijgen van de Britse kiezer, iets dat zij tot op dit moment officieel niet heeft.

Nu is het wel zo, dat May in september aan BBC verslaggever Andrew Marr nog zei dat zij in haar regeringsperiode niet tot  tussentijdse verkiezingen zou oproepen.  Kritiek kwam eveneens van de Schotse premier Nicola Sturgeon die May er van beschuldigd door middel van deze verkiezingen die op 8 juni a.s. gehouden zouden moeten worden, tracht het Verenigd Koninkrijk een meer rechtse koers te laten varen, waardoor de kansen dat Schotland de dans van een Brexit zou kunnen ontspringen nog kleiner worden.

In het VK een gokkers land bij uitstek , werden de eerste weddenschappen al afgesloten, en de tendens is dat May, die de voortdurende kritiek op de wijze waarop zij de Brexit onderhandelingen wil voeren beu is, rekent op het feit dat zij de verkiezingen niet slechts met een kleine meerderheid, maar met een levensgrote marge zal winnen, waardoor  het kabinet een ruk naar rechts zal maken en Brexit gevoerd kan worden op de wijze die wij van de Britten gewend zijn, taai, volhardend en bovendien keihard hetgeen net als de komende mogelijk verkiezingen tot Franse president van Marine Le Pen, de koude rillingen over de rug van EU bonzen en hun bazin in Berlijn doet lopen.

Met name in Brussel wordt weliswaar geschermd met een zgn. claim die de EU op het VK zou hebben waarbij gepraat wordt over 60 miljard euro, maar gemakshalve wordt vergeten hoe het budget van de EU met de netto 7 tot 8 miljard euro per jaar door het wegvallen van de Britse contributie gecompenseerd zal gaan worden, ofschoon Duitsland en ons land als wij de politici daar inschatten die ontstane ‘gat ‘graag met wat donaties willen dichten, al is het maar door het openen van een ‘solidariteitsfonds ‘ , waarin zeker de Duitsers meesters zijn.

De Duitse werknemer betaalt nog steeds maandelijks een bijdrage aan een fonds ingericht om de kosten die ontstonden door het samenvoegen van West en Oost Duitsland te financieren. Deze ‘Soli’ bedraagt 5% van het loon en dit zou tijdelijk zijn. Maar net als het bekende kwartje van Kok bleek deze extra bron van inkomsten een welkome aanvulling op het met geld smijten van iedere regering en ofschoon er eerst werd gesproken over een periode tot 2008 liet de Duitse minister van Financiën Schäuble al weten dat het wat hem betreft 2019 kan worden met een uitloop naar 2030.

Never a dull moment , zullen wij maar zeggen, de verkiezingen in Frankrijk, wat gaat er gebeuren met en in Turkije, de ontwikkelingen rond Noord Korea, hoe lang houdt president Trump het vol ? Houdt u van wedden, dan heeft u volop kansen. Nee, een ‘wedje ‘ hoe ons eigen kabinet er uit gaat zien, dat zouden wij u niet aanraden, wat poppetjes met een zacht rode glans, maar oh zo democratisch !

 


4 Reacties

 1. andre zei:

  Hurricane is een brits bedrijf en heeft in het blok halifex wat grondgebied is van schotland 1 miljard vaten olie gevonden

  Dit is die 60 miljard die brussel van may wil hebben en als ik mag inzetten dan gok ik dat May wint En Schotland meeneemt uit de eu

  Le pen frankrijk het licht laat zien en ook 2 middelvingers naar brussel maakt

  Merkel gaat de brandstapel op door boze duitsers en nedrerland krijgt gewoon rutte 3 die z’n karwei afmaakt met jesse klaver
  Ik zet in 100 euro en als ik win doneer ik dit aan artsen zonder grenzen voor de zielige afrikaners

 2. Theo Hofman zei:

  Heel slim van May, zij was immers een groot tegenstander van een Brexit en toevallig werd zij premier!

  Om een lang verhaal kort te maken, maar hier is weer die uitspraak.

  Ze deden die plas en alles bleef hoe het was!

  Brexit wordt een Brexinn, het hier bijbehorende vreten en zuipen wordt in Brussel alvast ingekocht en maar wat zullen velen straks blij zijn met deze “nederlaag” van May en ze zal trots met blozende wangetjes haar volgende werkplek, met aanwezigheidspremie in BRUSSEL innemen!

 3. Jeremy zei:

  @Theo: bingo!
  De ‘ijzeren dame’ Theresa in de ‘slipstream’ van de ‘stalen cowboy’ Donald.

  ‘Draining the Swamp’ has become to ‘Kidding the people’!
  (Want uiteindelijk werken ze natuurlijk wel voor de agenda van hun broodheren, de global banks).

 4. Toussaint zei:

  Denk niet dat die verkiezingen op 8/6 veel uitmaken. May zal zegevieren en doorgaan met Brexit. Hoogstens zal ze sterker tov Brussel komen te staan, als ze ’n mandaat voor 5 jaar krijgt. GB heeft al afscheid genomen v/d EU; m.i. terecht: ’n achterhaalde 20 eeuwse club, ’n speeltje van D.+F. waar de rest slechts bij mag staan en ’t volle pond dokken. Enige 2 die echt profiteren zijn B.+Lux. omdat de EU instellingen zich op hun grondgebied bevinden. Had NL maar meer in BeNeLux verband gehandeld: hadden we ook ’n graantje kunnen meepikken. Nu ligt NL te noordelijk en doet alles wat D. dicteert. Toch geen porum: 3 postzegellandjes in de NW hoek van Europa.

Comments are closed.