Mijnheer de President, het Élysée bepaalt NIET wat wij tonen en schrijven

Dat is de aanhef van een open brief die een twintig tal toonaangevende Franse media vandaag hebben geschreven en geplaatst aan de afdeling persvoorlichting van de nieuwe Franse president Macron. Hiermee willen zij protesteren, dat het nieuws dat het Élysée aan de media wenst te geven niet afhankelijk en ter uitsluitende beoordeling van de presidentiële persvoorlichting mag zijn!

Net als in ons land waar de Rijksvoorlichtingsdienst de media voorziet van zorgvuldig vooraf gecontroleerd en gecensureerd nieuws, dat onze MSM dan braaf slikken en de burger als voorgekauwd en opgewarmd prakje voor zetten, had de regering Macron kennelijk soortelijke stappen beraamd. Immers wie de media beheerst heeft al een groot deel van de controle over een land en zijn burgers in handen.

In Frankrijk gaat dat echter gelukkig anders. Hoe chaotisch het Franse leven ook soms lijkt ( en is ) , kom niet aan de ‘ liberté ‘ van burgers en de media, want gelijk gaat men over tot actie.

De vereniging van Franse journalisten met de leden van de  AFP, BFM TV, Les Echos, Europe 1, Le Figaro,  de redactie van Rédaction France 3, France Info, France Inter, Libération, les JT de M6, Mediapart, Le Monde, Le Parisien, Le Point, RFI, RMC, RTL, Télérama, TF1., alsmede de directies en/of hoofdredacteuren van  RTL , France Culture , le Monde , Reporters sans frontières , L’Express , Bondy Blog ,France Inter , la Libération ,France Info , Mediapart en de Figaro tekenden deze brief, waarin zij bezwaar maken tegen deze wijze van censuur. Zij laten weten dat zij volledig het standpunt van het Élysée kunnen begrijpen waarin om reden van veiligheid niet alles met de media gedeeld kan worden, echter gaan zij  niet akkoord met de wijze waarop men dit nu vanuit het presidentiële paleis wenst te organiseren.

De aanhef tonen wij u hier :

Monsieur le President,

Vous effectuez demain votre premier déplacement de chef d’Etat au Mali. Avant votre décollage, nous souhaitons vous  transmettre nos inquiétudes quant à l’organisation de la communication présidentielle qui est en train de se mettre en place depuis votre entrée en fonction.

In de wandelgangen wordt gesuggereerd, dat zou het Élysée de poot stijf houden , men wel eens over zou kunnen gaan tot een unanieme weigering nog nieuws over Macron en zijn plannen te publiceren, hetgeen uiteraard funest zou zijn voor de president die het toch vooral moet hebben van een stukje opgebouwde populariteit, welke wederom weer te danken is aan die zelfde nu met een muilkorf bedreigde media.

Misschien eens een initiatief waarover ook onze MSM eens zouden moeten nadenken ?


3 Reacties

  1. joepiejee zei:

    Volksver(op)lichter, die brood en spelen inzet om de globalisering te vervolmaken?

  2. Wim zei:

    Onze MSM? Kijk maar eens naar hun gedrag bij de persconferentie van Keizer, waarbij FTM en Powned journalisten de toegang werd geweigerd. In plaats van solidair met hen te zijn en en masse ook te vertrekken, waardoor Keizer in zijn hemd zou staan, bleven ze braaf zitten, stel je voor dat ze een nieuwtje zouden missen! Dus reken maar niet op enig initiatief van onze corrupte MSM.

  3. Toussaint zei:

    Die dressuur foto’s met ’t KH: ook zo’n giller. NL pers is gebreideld tot in haar grote tenen. NL loopt nergens warm voor, zolang de aardappelen maar om 1/2 6 op tafel staan. Wie heeft ooit bedacht dat NL gidsland zou zijn? Heine zei al: vergaat de wereld, ga ik naar NL. Daar gebeurt alles 50 jaar later.

Comments are closed.