De dikke vinger van Donald Trump richting politieke elite

Alle politieke kippen en zij met haantjes gedrag en dat zijn er velen waren en zijn van de leg. Trump stapt uit het Klimaat Akkoord en nu kunnen wij daarvan denken wat wij willen, pro of contra, Trump liet weer zien, en dat is de voorlopige winst, dat het stel narcistische politieke zelfbevredigers niet de capaciteiten hebben op een gewone wijze , anders dan per decreet te kunnen functioneren.

“Een Luxemburger laat zich niet bedreigen door een Amerikaan ” kraaide  een van de haantjes, de als wij het juist in weten te schatten niet alleen aan overmatige drankgebruik maar ook de eerste symptomen van Korsakov  leidende voorzitter van de EU commissie, Jean Claude Juncker.

En Jan Klxxt , mocht een van je EU slaafjes je soms Geennieuws voorlezen, wij weten het de kans is klein, Korsakov is geen Russische componist of schrijver, maar de naam van een Russische psychiater  die ontdekte dat desoriëntatie, zelfoverschatting en geheugenverlies het gevolg kunnen zijn van chronisch alcoholisme, anders gewoon even Frans Timmermans  of je Duitse kamerheer Martin Sellmayr  vragen om het even te googelen.

Laten wij voor weg nemen dat de invloed van de VS niet weggedacht kan worden uit het mondiale stelsel. De Amerikaanse burgers kozen een president die hun taal sprak en verstond en hen een aantal zaken beloofde, waarbij voorop staat Amerika weer  uit de as te laten herrijzen. Ook daar kun je als policorrecte persoon allerhand vraagtekens bij plaatsen, maar noem ons eens een politicus die zonder valse beloften en /of leugens aan de macht is gekomen.

Het wezenlijke verschil tussen de hele politieke kliek en Trump is, dat die eerste slechts gelooft in een door hen zelf gecreëerde wereld, vol met leugens en halve beloften terwijl Trump uit de zakenwereld komt en eveneens trots haantje is, maar gelet het feit dat ondanks het feit dat zijn vader de basis legde voor het Trump imperium, Donald hier een voortzetting aan gegeven heeft.

Dat betekent dat er bij iedere ontmoeting tussen de zittende elite en Trump tweevolkomen verschillende werelden op elkaar botsen, werleden die elkaars taal niet spreken elkaars psyche niet begrijpen en dat leidt tot ( gevaarlijke kortsluitingen ).  Maar gelet de rol van de VS  zal de bestaande elite haar vaardigheden om met een man van een andere wereld te moeten praten aan moeten passen of op z’n minst moeten begrijpen dat het bewerken van een ‘anders talige’ wat aanpassingen vergt.

Waarom Trump dat in mindere mate moet doen ? Eeenvoudig, nogmaals de rol van de VS mag niet onderschat worden en voorlopig betalen de VS voor het leeuwendeel de kosten die de 3e wereldlanden moeten opbrengen om aan de Klimaat Doelstellingen te voldoen . Dan kan van de EU als voorbeeld niet gezegd worden. En nog steeds geldt, wie de centen heeft bepaalt voor een groot deel de regels, hoe zeer dit ook kan doen.

Het economische argument kan wel pijn doen: de VS hadden beloofd een deel van de kosten van het klimaatakkoord te dragen voor ontwikkelingslanden. Nu die financieringsbron wegvalt, moet blijken of de internationale solidariteit inderdaad zo groot is dat die lacune wordt opgevuld. De rest van de wereld heeft al stoer gezegd dat ze aan het akkoord vasthouden, China, India en Europa lijken zelfverzekerd. Maar blijft dat zo als de Amerikaanse dollars wegvallen?

Als dan een overmoedige blaaskaakje uit Parijs, Macron,  meent de kachel aan te moeten steken met Trump,  Mutti uit Berlijn met haar uiterst plompe Teutonen gedrag denkt de dochter van Trump tijdens een vrouwendag in te kunnen pakken, dan is dat aardig geprobeerd voor op status beluste kippetjes zoals afkomstig uit Wassenaar, maar sla je bij de Trumps hiermee geen deuk in het bekende pakje boter.

Trump wil en wilde zich niet de les laten lezen en toen het moment daar was, liet hij in de rozentuin van het Witte Huis het hele zooitje onredanbelen een dikke middelvinger zien. De elite had beter moeten weten, maar wie zou ze dat geleerd moeten hebben ? je gaat de politiek in als je niets kunt en het resultaat wordt iedere dag duidelijker zichtbaar.

Laten wij niet vergeten dat het in Parijs bereikte Klimaat Akkoord geen vaste regels dicteert hoe een land tot 2025 haar milieu uitstoot met 27% vermindert. Het is slechts een aanbeveling  en veel staten in de VS hebben dit doel al redelijk bereikt of slagen daar in ieder geval in Dat betekent, dat ook met het uitstappen, Trump over 4 jaar tegen de EU !!!!! en China kan zeggen , jongens hoe staan jullie er voor , bij ons is de situatie onder controle ook zonder jullie Parijse feestje.  Trump of de VS hebben 4 jaar de tijd alvorens zij van het Verdrag verlost zijn en mochten wij u tegen die tijd nog steeds van “geennieuws ‘mogen voorzien, zou het ons niets verbazen als de VS een van de weinige grote industrie landen is, die op schema zit.

En….. nogmaals wie neemt de door de VS te betalen rekeningen over die de wereld weer in de bodemloze put van de 3e wereld landen stoppen, zodat ook deze aan hun verplichtingen kunnen en vooral willen voldoen. Zeker in Afrika zal dat nu al weer tot een fiasco leiden, daar eigenlijk in Afrika na het vertrek van die gehate blanke man nog nooit iets positiefs tot stand is gekomen ondanks de 70 miljard in in dit bodemloze vat gestopt zijn.

Deze tragi-komedie is hiermee nog lang niet afgelopen, maar een lesje is gegeven, ofschoon de kans klein is dat Berlijn, Parijs enz. het begrepen hebben.


4 Reacties

 1. Solo zei:

  Trump heeft geen dollars, maar schulden en moet dus zijn best doen om die betaalbaar te houden.
  Met wapenhandel, proxy-oorlogen en de verkoop van minderwaardige auto’s (binnenkort desnoods weer zonder katalysator) en de bijbehorende, weer riante subprime leenmogelijkheden, doet hij het als handelaar prima (zie de beurzen).

  Met sjoemelsoftware en dieselgate moest eerst de Duitse autootjes een vernietigende slag worden toegebracht. Maar helaas zelfs Amerikanen kennen nu het verschil tussen kwaliteit en kwantiteit.

  “America first”. O ja? Waar blijft zijn geweldige impuls voor de arbeidsmarkt, het terughalen van productie uit het Verre Oosten, het vernieuwen van de verrotte infrastructuur in eigen land? Zelfs zijn status-symbool, de Mexicaanse Muur, weet hij (nota bene als project-ontwikkelaar) blijbaar niet te financieren.
  Hij heeft er wel iets nieuws aan toegevoegd (wisten zijn kiezers nog niet, maar ook prima voor de ‘markten’): een bezuiniging van $ drie biljoen, gedurende de eerstkomende 10 jaar, op…, jawel, het toch al flinterdunne sociale vangnet!

  Maar wat het ‘klimaat’ betreft heeft hij gelijk. Niet omdat ‘opwarming’ een ‘fabeltje’ zou zijn (zoals Trump en de ‘alt-market’ beweren) , maar omdat al vijftig jaar duidelijk is dat de ‘milieu-inspanningen’ en ‘klimaat-akkoorden’ een handvat zijn van de politiek en belangenclubjes en in dienst staan van industrie en economie.

  Meneer Trump mag (en zal) het kaarsje uitblazen.

 2. Sybe Boeinga zei:

  Solo, ik denk dat het artikel los van de kritiek die u in een aantal gevallen terecht uit op Trump mede of zelfs speciaal gaat over het feit dat Trump met zijn cowboy gedrag de bestaande politieke elite de broodnodige schop gegeven heeft.
  Dan off topic, ik begrijp uw opmerking ‘minderwaardige auto’s ‘niet. Moet ik aannemen dat u een ‘Europese ‘auto rijdt ? Ondergetekende gelukkig niet ! Al sinds 30 jaar een ‘Amerikaan ‘ , nooit problemen, gewoon een V8 schop er tegen en lopen, comfortabel, geruisloos en veilig.
  Beter dan een ster voor mijn neus , Adam of zogenaamd sportief in een BMW laat staan een bretels dragende sigaren rokende Audi piloot. Trek het u niet aan als u tot ene van die categoriën behoort !

 3. Solo zei:

  @Sybe Boeinga: mijn naam is eigenlijk ‘Piet Pelle’, die rijdt – zoals bekend – op een Gazelle! 🙂

 4. Sybe Boeinga zei:

  Had het niet Solex moeten zijn, toch nog een beetje op stand en slechts een Gazelle ? Harley Davidson had een speciale editie echte fietsen, Een kans gemist ? 🙂

Comments are closed.