Waarom de Nederlandse journalistiek zich alles kan permiteren

“Ach was ik maar journalist of nieuwsprogramma presentator in Nederland ” , hoorden wij een bekende buitenlandse journalist die wel eens iets over ons land schrijft, laatst verzuchten. Nieuwsgierig geworden zochten wij contact en konden reeds na een kwartiertje praten hem volledig gelijk geven.

” Niets is gemakkelijk dan journalist of presentator te zijn in uw land. Het publiek eet uit je hand, er is praktisch niemand die een kritische vraag stelt, dus kijk je ’s morgens je chef redacteur aan, die je een willekeurige maar wel in de politiek correcte lijn van Den Haag gemaakte foto voorlegt en zegt “maak daar maar iets moois van !” De resultaten leest u dan in de MSM of ziet u terug in de “nieuwsvergaarputjes” zoals Nieuwsuur, Jinek, Pauw, DWDD en  wat zgn. onthullende programma’s van nog slechter kaliber.

U vindt het prima, want waarom zou u  in ons van het ene festival aan het andere feest of kampioenschap aan elkaar hangende landje je verder druk maken ? Trouwens, als wij een enkele keer via BVN naar Nederlandse nieuwsprogramma’s kijken of de MSM doorbladeren, dan geeft dat een goed beeld van de “interesses  en het gemiddeld ver onder NAP gedaald IQ” van uw buurman of – vrouw.

Kortom een combinatie van totale ongeïnteresseerdheid, waarom ook, het gaat toch goed en totale domheid, waar dan weer de politieke partijen met aan het hoofd onze nationale twitterkampioen dankbaar gebruik van maken. Je stuurt een tweet en de meute is weer even tevreden, want “HIJ “durft  het toch maar te benoemen !

Als eenvoudig voorbeeld de aangekondigde verhoging van de ziektekostenverzekeringspremies. Twee tweets naast elkaar, de een  die zegt dat het schandalig is, de ander die de zelfde mening is toegedaan , maar zijn mening onderbouwt met een keurige grafiek in heldere kleuren, zodat iedereen kan zien dat de verzekeringmaatschappijen weer een loopje met u nemen.  Aan u de keuze wie wat publiceerde , maar wij durven te wedden dat de tweet met de grafiek nauwelijks belangstelling kreeg, want dan moet je nadenken en dat is iets wat wij nog maar weinig tegenkomen.

In veel landen zouden de straat of het plein waar een verzekeringsmaatschappij is gevestigd volstromen vanwege het zoveelste onrecht dat de burgers wordt aangedaan.  Den Haag zou nauwelijks bereikbaar zijn. Maar bij u blijft het bij een die zucht en zachte vloek,  wat van de bekende  Twitterberichten of boze Facebook kreten, en daarna zakken wij weer gauw terug in ons dagelijks ritme.

En de politiek partijen dan ? Nogmaals twee partijen lieten wat van zich horen, waarbij de partij die zich als grote overwinnaar van de afgelopen verkiezingen zag, de partij met een zekere mevrouw  Agema die volgens haar volgers bevlogen is om de problemen van zij die hulpbehoevend zijn aan te pakken met haar 1.1 miljoen kiezers toch wel wat zou kunnen organiseren ?  Nee, niets, nada , niente  en het is weer wachten op de volgende tweet.

Een demissionair kabinet, dat gewoon met vakantie gaat, de boel de boel laat, nadat er reeds 3 maanden ++ zogenaamd wordt onderhandeld, eerst met een politieke BLAAG die nauwelijks de Pampers is ontgroeid, mooie verhalen de wereld instrooide over zijn moeilijke jeugd, maar achteraf net zo’n grote leugenaar blijkt te zijn als de vele anderen die rond het Binnenhof  rondlopen. De  andere partij,  die van zich zelf ondanks een gigantisch stemmenverlies toch beweerde de grote winnaar van de verkiezingen te zijn, maar waar slechts een doel telt, de lijsttrekker een narcistische selfkicker in het zadel te houden. Toch wel een reden om een massaal protest te laten horen ?

Dat dit ten gevolge heeft dat ons land geregeerd wordt door de PvdA, de grote verliezer op papier , maar inmiddels de grote winnaar, ach wat interesseert het u ? Dat die zelfde PvdA door geruisloos sleutelposities in te nemen en…. de begroting voor het a.s. jaar in elkaar te zetten, waardoor de socialisten  Nederland ook de komende 12 maanden, nadat een mummelende figuur in een veel te grote stoel zijn verhaal heeft voorgelezen, hun stempel drukken op uw leven, ach, wat maakt het u uit ?

En over die mummelende figuur en zijn familie gesproken. Mams hoefde maar met haar voet te stampen en wat nog nergens in Europa en zelfs niet in uw land is voorgekomen, opeens hocus pocus pas, was zij van prinses zo maar koningin. Natuurlijk moest uw premier weer even bereidwillig gebukt gaan staan , “Nee het ging niet om een echte koningin, maar slechts om een aanspreektitel, zo is dat nu eenmaal in die kringen” , waarna hij opgelucht zijn loopbaan weer even te hebben veilig gesteld met vakantie ging. Waarheen ? Nee , net als zijn Wassenaarse baas, zal dat wel in algemeen belang geheim blijven, iets dat in heel Europa ook weer niet voorkomt en iedere burger weet waar het staatshoofd en andere marionetten door de burger betaald hun vakantie doorbrengen. Voor u een probleem ? Nee hoe kom je daar nu bij, lekker verheugen op de 3e dinsdag in september als we weer kunnen gaan zwaaien.

En de pers wiens taak het is de burger te informeren, alert te houden, wakker te schudden, wat deed die ? Het wordt eentonig, zij  deden niets. Nou ja niet helemaal waar, want u kreeg wel de 3 maal voorgewarmde prak voorgezet, die elders in Europa en de wereld  reeds verteerd was, met dien verstande dat bij u juist  de belangrijke ingrediënten ontbraken.

Begrijpt u nu wat “brood en spelen “voor betekenis heeft en waarom ?

 


7 Reacties

 1. check zei:

  een goede journalist ( zijn er die er in baggerl;and wel ?) verslaat de realiteit en de waarheid . Zijn eigen mening is van absoluut van geen enkel belang , daar ben ik niet in geinteresseerd , zeker niet van een hersengespoelde rooie idioot . ofwel een vriendje van de corrupte PolPot bende in den Haag . Kan zelf bepalen wat ik ervan vind , ben ik intelligent genoeg voor

 2. check zei:

  Zal u helpen redactie. Was er eerst het excuus van deze zelfbenoemde zonnekoningen dat hun “agenda “(hahaahaahaahh) bomvol zat en ze niet naar de finale van het E.K. vrouwenvoetbal konden komen. Maar wat bloeek ? Dat de pampa mevrouw zich in haar pampaland bevond om haar zo geliefde nazi vader te bezoeken. Natuurlijk met de heloe familie en niet te vergeten op uw kosten inclusief bewaking en prive jet.
  Moet nog even melden dat ene charlatan ene Rutte er wel was en hoe bestaat het ene Timmerfrans je weet wel de grootste verrader die alsmaar dikker van uw geld wordt. Rutte was in pak en dat werd door de Oreanje vrouwen doordrenkt met champagne , hetgeen hij niet leuk vond , want dat is geen teken van respect. Gisteren bij de huldigiung zou die andere charlatan aanwezig zijn , maar die was bang geworden dat jij jurk ook drijfnat van de champagme zou worden , dus die kwam niet,

  . Maar heb je het ooit zo zout gegeven, als er eer en roem valt te behalen , komen de verraders ratten onder hun steen vandaan. Doet niet af dat het een geweldige prestaties van de Nlse vrouwen was , proficiat eindelijk weer eens normaal nieuws i.p.v. al die gore leugens

 3. check zei:

  Oja sorry wat corrupte en zakkenvullende Edith Schippers die van onze belasting centen haar echtgenoot zijn zakken laat vullen

 4. Tonnie zei:

  Ze zijn allemaal corrupt. Ook de rest van het spul wat daar zit .
  Pappie is ziek ze moeten hun nieuwe aanwinst uit proberen (vliegtuig)
  en dan komt het toch altijd goed uit dat hij ziek wordt.
  Och de derde dinsdag van September moet ook afgeschaft worden net als andere feestdagen, we geloven toch niet meer in sinterklaas en zwarte piet.
  We zijn tenslotte allemaal gelijk volgens de canel Pride.
  Geen verhoging van de zorg want dat kunnen wij oudjes niet meer missen laat Edith en haar vrinden maar betalen dat zijn onze zakkenvullers van Den-Haag.
  Naar de verzekerings. mij. gaan helpt hier niet. de potten zijn “VOL” volgens kenners ,je weet verzekeringen betalen niet, maar innen wel.

 5. Partout zei:

  “U vindt het prima”, “U aat het toe, komt er niet voor uit uw luie stoel”.

  Waarschijnlijk de meest gebruikte volzinnen van de afgelopen jaren. Helemaal waar. Maar intussen is de vraag: ‘WAT?’ bijna niet meer te beantwoorden, zelfs niet via supersnel getwitterde oneliners.

  Mocht iemand een heldhaftige poging doen om althans de grotere gemeenschappelijke wantoestanden in @check’s ‘baggerland’ op een rijtje te krijgen: hij (of zij) zal heel vlug tot de conclusie komen dat het veel makkelijker en vooraal minder tijdrovend is om een opsomming te geven van o.a. de maatschappelijke, sociale, economische en politieke ‘parameters’ die (naar zijn of haar oordeel!) wel nog min of meer in orde zijn. Maar ook daarover zullen we het nimmer helemaal eens worden.

  De ‘krant’ is een commercieel product en zal moeten worden verkocht. Voortdurend ‘doemdenken’ helpt daarbij niet. Wel het ‘contrast’ en de ‘controverse’, als bewustwording. Waarbij – naast de ‘scheefgroei’, de corruptie en het onrecht – ook oog moet zijn voor eventuele positieve ontwikkelingen. Want die zijn er ook, al zullen ze met en lampje moeten worden gezocht.

 6. Tasmanian devil zei:

  @ pic: ‘kijk Max, opa Bennie en pa hadden het mij nog voor gedaan hoe het moest! Enkel de ganzenpas vindt ik wel moeilijk.’

 7. yvonne zei:

  Wie een ander toelaat om baas te zijn over Uw bezit (is onafhankelijk) denkvermogen, is totaal van het padje, en is geen complotdenker (bedacht door de CIA) maar een slaaf!

Comments are closed.