Een buurtwacht oprichten , hier de hand leiding.

Daar de plissie het steeds vaker af laat weten, u  vanwege eerder uitgebrande exemplaren aan uw derde auto toe bent,  uw vrouw en dochter  moeten overwegen een vaste klantenkaart bij de EHBO aan te vragen inmiddels vanwege enthousiaste begroeting van Multi culturele kansloze en onbegrepen jongeren bent u en uw buren toe aan het oprichten van een buurtwacht.

In Zuid Afrika zijn er soortgelijke problemen.  Daartoe hebben de collega’s van Maroela Media een handleiding voor het “stigten van ’n Buurtwag” op hun site geplaats, waarvan wij de inleiding graag overnemen.

Die Grondwet, wetgewing en regspraak gee jou as ’n wetsgehoorsame burger die reg om jouself en jou familie te beskerm binne die raamwerk van die wet. Wat beteken dit in die praktyk? Daar is heelwat onsekerheid oor die stig van buurtwagte en die status van hierdie strukture. Kragtens wetgewing en gevestigde praktyk is jy geregtig om ʼn buurtwag in jou gemeenskap te stig. Hierdie entiteit is nie onderhewig aan ander sekuriteitmaatskappye en/of gemeenskapspolisiëringsforums nie, maar moet verkieslik in samewerking met die SAPS gedoen word. Hierdie buurtwagte het die verpligting om te verseker dat hulle binne die raamwerk van die Grondwet en wetgewing optree.

Voor de regels waar u aan moet voldoen staat er voorts op de site een 9 stappenplan, dat u inmiddels het Zuid Afrikaans machtig hier kunt lezen.

Maar gekheid ter zijde, uit het artikel mag blijken dat het in Zuid Afrika met de daar woonachtige blanken niet goed gaat en men tot dit soort acties moet grijpen om het leven letterlijk en figuurlijk te redden.

En dat , wij herhalen het nog maar eens, is wat u ook in Europe en zeker in Nederland te wachten staat. Een goed voorbeeld zijn de huidige plunderingen op St. Maarten, want nogmaals de wat anders gekleurde mede landgenoten hebben als de kans zich daartoe voordoet een wat andere benadering over het “mijn en dijn “.


5 Reacties

 1. Wolf zei:

  Zuid Afrikaanders hebben al honderden jarenlang ervaring met moordende zwarten. gelukkig wonen wij met onze hele familie van 872 mensen allemaal bijelkaar en om ons toe nog eens over de 80.000 aanverwante bloedverwanten . Bij ons houden de Islam drammers en die paar gelukzoekers zich gedeisd. WIIJ accepteren geen overname en hebben eigenlijk al honderden jaren onze broers Ooms Neven achter neven en Oudooms als burgerwacht.Ik spreek over de Veenkoloniën van ons in Zuid-Oost en Zuid West Drenthe en de kop van Overijssel.

 2. Richard zei:

  Vanwege mijn veelvuldige verblijf in Indonesie, weet ik hoe ze het probleem van jatmozen met succes tegen gaan. Elke buurt heeft een satpam-systeem: uit eigen gelederen mannen die per toerbeurt de slagbomen bewaken. Slagbomen? Zeker. De straten worden na zes uur gesloten met slagbomen. Het satpam-personeel kent de buurt en haar bewoners. Bekenden komen erin, anderen blijven buiten. Binnen de buurten staan met cement gevulde tonnen midden op kruispunten. Wie snel porbeert weg te komen knalt geheid tegen zo’n ton aan. Merdeka!

 3. joepiejee zei:

  Dat gaat er beslist er een keer van komen, want de politie on\ze vriend, die heeft het al druk zat met zijn loonsverhoging of andere liflafjes, dan de veiligheid voor de burger te garanderen?

 4. Jommy zei:

  @Richard;
  Slagbomen én een nachtelijke patrouille. Waarschuwings- / meldingssysteem via “Tong-tong” en Angglung.

 5. Richard zei:

  @ Jommy. Het systeem van Tong-Tong en het produceren van veel lawaai met de anklung ken ik ook. Hoewel ik van het nachtelijke gerammel weinig heil verwacht. Het is meer een waarschuwingssysteem aan potentiele criminelen. Zo van: ‘Aan de kant jongens….we zijn in aantocht’. Bovendien word je door dat geklepper uit je slaap gewekt. Om met Cruijff te spreken. Elk voordeel hep z’n nadeel. Of was het andersom?

Comments are closed.