Hulp aan het getroffen St. Maarten, Den Haag trekt nog een blik ambtenaren open

Ons land zou niet ons land zijn, als wij niet in het geval van een calamiteit , groot of klein, gelijk een blik ambtenaren dat ergens stof stond te vergaren op een plank in een of ander ministerie, open trekken om daarmee met daadkracht het onheil te bestrijden.

Vreemde zaak, want in de meeste gevallen veroorzaken de ambtenaren, door ons zoals u weet onrendabelen genoemd, het onheil zelf door regels of maatregelen te bedenken waardoor de zaak in het honderd loopt. Dat kan ook niet anders, want om het nu maar eens in militaire termen te zeggen, een onrendabele kent de loopgraaf waar het gevecht plaats vindt slechts uit eveneens stoffige handboeken.

St. Maarten is van ouds her een  eiland waar de criminaliteit hoogtij viert. Toen het eiland een buitengewone Nederlandse gemeente werd samen  met Saba, St. Eustatius en Bonaire, werd het slechts erger, want ongewtijfeld zal men op het eiland gekeken hebben hoe het in Nederland  met de criminaliteit en de integriteit van onrendabelen zit, en daarna gedacht hebben, wij doen er nog een schepje boven op, moet lukken. En zo geschiedde het.

Totdat een strenge bovenmeester ten tonele kwam, Ronald Plasterk en er in 2015 werd voorgesteld een “Integriteitskamer”op te richten op St. Maarten, een onduidelijke organisatie, waarvan juristen zelfs betwijfelen of die een juridische uitvoeringsbevoegdheid hebben, en deze zoveelste club van ambtelijk falen  zou er voor moeten gaan zorgen dat de rust zou wederkeren op St. Maarten en alle bewoners brave en nette inwoners van deze Nederlandse gemeente zouden worden. Prachtig idee nietwaar?

Dus kwam er een oprichtingscommissie, die gelukkig o.a. een plekje aanbood aan onze oud minister van Justitie,  Winnie Sorgdrager. Alleen de naam al “Sorg-drager ” , toch iets wat een onrendabelen niet kennen. Of zou het aan de “S” in plaats van aan de “Z” liggen ?

Oeverloos lang heen en weer gepraat, want de standpunten wat deze Integriteitskamer mag doen ( en wat liever niet ) daar verschilden de meningen op St. Maarten en Den Haag mijlenver over. Een paar onder- en haast afbrekingen van de onderhandelingen, maar gelukkig werd men het in juli dit jaar eens , dus 2 jaar later en kan er gedacht worden aan het echt opzetten van de Kamer. En… welke juridische basis is er voor de Kamer ?

Even een kleine alinea over de problemen opgetekend uit lokale bronnen :

In the meanwhile, two coordinators have been appointed under the Protocol (one of whom was already appointed by St. Maarten in 2015, and one was appointed by the Netherlands in January this year 2017 ), who would be involved in the implementation of the Integrity Chamber until a national ordnance enters into force. It is somewhat unclear whether these coordinators have already begun preparatory work. Probably, the political disagreements and discussion between St. Maarten and the Netherlands did not contribute much to this.

En  voor dat opzetten heb je weer een andere commissie nodig die dat gaat doen en die noemen ze in den Haag  ‘de kwartiermaker”, dus een persoon die de bedden vast opmaakt, de potloden slijpt, gummetjes neer legt, kort, er voor zorgt dat de 5 leden die in de Kamer hun rustplek zullen vinden van alle gemak voorzien zijn.

Waar haal je dan 1,2.3  zo’n figuur vandaan, kwartier maken, klinkt militair, dus ?

Het geluk was met de dommen, want toevallig was er nog een oud militair, Hans Leijtens, de voormalige commandant van de Koninklijke Marechaussee, die het eiland “kent” , omdat er ook wat van zijn mensen zijn gestationeerd.  Hans was zoals dat bij de militairen gaat vroegtijdig afgezwaaid  ( 52)  en wilde nog wat  bijklussen.  Dat kwam goed uit, want ook weer toevallig was er  bij de Belastingdienst nog een directeur-generaal. Hans verdiepte zich dus in het dichtplakken en  versturen van de bekende blauwe enveloppen, maar dat duurde zeer kort. Nadat hij in dienst was getreden op 1.11.2015, hield hij er op 13.01.2017 al weer mee op, omdat  de baan mede door het schandaal van vroegtijdig uittredende oude belastingambtenaren niet voldeed aan zijn verwachtingen. Lees ook ons eerdere artikel.

En werd Leijtens dus gelijk na zijn vertrek de kwartiermaker voor de Integriteitskamer op St. Maarten. Zo gaat dat bij de overheid , waar je eenmaal opgenomen in de gelederen van deze nijverige mannen en vrouwen nooit om een bezigheid verlegen zit.

 

 

 


4 Reacties

 1. GerD zei:

  Mensen in nood helpen, als het kan en je zelf het zelf kan lijden, daar ben ik altijd een voorstander van.
  Edoch, gezien de aparte status van het voormalige Nederlandse deel van St. Maarten vind ik dat we niet moeten overdrijven. Het is een apart land met toevallig dezelfde koning (die mag natuurlijk best uit eigen zak wat geven -geen probleem, het is toch maar belastinggeld).

  Het Franse deel van St. Maarten is overigens gewoon collectief verzekerd voor dit soort zaken en krijgt ook nog eens hulp van de EU (wie was daar alweer de grootste netto betaler per hoofd van de bevolking van?).

  Zelf apart land willen zijn? Zelf dingen regelen!

 2. only you zei:

  Terwijl die andere ambtenaren de boel muiten, moeten er vanuit Nederland nog meer muiters gestuurd worden?

Comments are closed.