De schandalige geldsmijterij van de overheid

Het haalde maar een paar uur de voorpagina’s, terwijl er toch geen beter voor iedereen begrijpelijk voorbeeld is van de idiote en zeer kwalijke geldsmijterij van de overheid. De overheid en alle met haar samenhangende instanties tot op mini lokaal formaat hebben geen concurrentie, hoeven geen verantwoording af te leggen die er toe doet, hoogstens wat “verbaasde of geschrokken gezichten van Kamerleden “, waarna het feestje gewoon weer doorgaat.

Maar ergens in een onbewaakt moment moet er een ambtenaar of onrendabele geweest zijn die op een door de burger betaalde hap en snap tegen een van zijn collega’s zei , “wij moeten ons gaan  onderscheiden, wij moeten aan een herkenbare uitstraling doen, dat doen ze in het bedrijfsleven ook en zie wat het oplevert.

Nu hoeft de overheid zich niet te “onderscheiden”, de enige uiting van onderscheid die iedere Nederlander kent is de “blauwe enveloppe ” en voor de rest zal het iedereen een zorg zijn over welke zoveelste onduidelijke organisatie er gesproken wordt, welk kantoor u langs rijdt of van wie u post ontvangt.

De overheid zal ongetwijfeld tot de grootste opdrachtgever behoren van de ontwerpbranche in ons land. Als wij alleen al kijken naar de kapitalen die de VVD aan “image branding ” jaarlijks uitgeeft, wij schreven daar al over, dan is het een open deur intrappen om te stellen dat talloze ontwerpers, PR bureaus, coach en influister bedrijven qua omzet volledig van overheidsinstanties afhankelijk zijn.

Vandaar dat er ook even een kleine hoera geroep op ging toen bleek dat het land niet alleen extra ministeries met bemanning zou krijgen, maar  een bestaande ministerie zelf van naam ging veranderen omdat , was de redenering er eerst Justitie diende te zijn alvorens te spreken over Veiligheid. Hoe bedenk je het, zeker als het gaat om een ministerie waar alles wat los en vast zit aan alle kanten rammelt en het enige wat een burger graag zou willen is dat kleine stukje veiligheid, dat zijn auto niet in de fik gaat,  en hij niet buiten of thuis wordt overvallen. Maar een nieuwe hoop mag gaan gloren, met het woord Justitie voorop, gaat het ongetwijfeld stukken beter worden.

En wat denkt u van alle folders en brochures die de overheid voor u en nog meer voor diegenen die onze taal niet beheersen klaar heeft liggen? Alle folders moeten aangepast worden in het Arabisch, Turks en nog wat onduidelijke talen, naast uiteraard in Nederlands en de gangbare moderne talen.

Er zal weer een ware run ontstaan op de ontwerpbureaus, welke organisatie het eerst zijn nieuwe imago kan presenteren en van enige standaardisatie is nauwelijks sprake. Nee, het gaat om een eigen duidelijk ( voor wie eigenlijk ? ) herkenbare identiteit, waarbij ook een steeds aan de tijd aangepast logo niet mag ontbreken.

En als “ervaringsdeskundige “om dit goed in Nederland ingeburgerde woord maar eens te gebruiken, een complete “herbezinning ” voor een organisatie die ruim 1 miljoen “werk”nemers  kent, reken echt maar op een ruim 30 miljoen .

En dat mag u betalen , want zou elk willekeurig huishouden in Nederland zo omgaan met de aan het einde van de maand ontvangen centen als de overheid, dan was u gauw failliet. Echter bij elke overheidsorganisatie wordt niet in eerste instantie naar de eigen te maken kosten gekeken, kan het wel of niet ? , nee waarom zou je dat doen ? Gewoon de  lasten en daarmee de inkomsten verhogen en aan het einde van het jaar is er geen vuiltje aan de lucht.

 


5 Reacties

 1. Barbara Marquart Scholtz zei:

  Is er nou echt niemand in het kabinet die zegt: “Jongens, dit kunnen we niet
  maken”?
  En wat te denken van het feit dat de nieuwe brug over de Merwede maar even 56 miljoen euro meer kost dan was begroot! Een laatste stunt van
  Schultz van Haegen. Enfin, vanaf morgen is zij verleden tijd met haar feestpakket, maar ik ben bang dat ze volgend jaar de kans krijgt om zich
  op Schiphol te storten.

 2. check zei:

  stuk voor stuk incompetente hufters , afval van de maatschappij. Snap nog steeds niet dat ik de Nlse kranten elke dag lees, want je wordt er ziek en knettergek van als je de sukkels elke dag weer miljoenen ziet verkwisten.

  Las vanmorgen dat de beoogde nieuwe president directeur van SHITHOL ene mevrouw Schulz kans heeft gezien om een half miljard euro tekort achter te laten. Moet je dat eens in het bedrijfsleven proberen, kan je de rest van je leven papier gaan prikken.

  Dan nog eens Amsterdam , die een D6666666 wethouder voor een paar maanden wilt aanstellen. Volgens jaar gemeente verkiezingen en die kan dan gelijk wachtgeld gaan vangen.

  Dat zijn slechts een paar zaken , maar bevestigd iedere keer weer dat Nederland een grote open inrichting is , waar ook nog eens de ratten welig tieren. In elk normaal wel nadenkend land had men deze corrupte kliek ter plekke opgehangen , maar niet in baggerland waar men of te laf en te dom is of gewoon net zo gek wat er zit in den Haag. Afijn, de genadeslag zal door Rutte 3 worden gegeven , want met een flikker en corrupte oplichter als een Rutte en Pechold zal het binnen een jaar zijn afgelopen met baggerland. Een volgende bankcrisis is al in de maak en dat overleven ze niet in het derde Reich van Merkel en de Vichy regering van de Franse Macron.

  Prijs me elke dag weer gelukkig het gekkenhuis tiental jaren geleden verlaten te hebben. Je zal er nog moeten wonen , arme mensen ……..

 3. AllIWant zei:

  Bij een inkomsten-/uitgavenverhaal hoort natuurlijk ook een schuldenverhaal. Omdat de inkomsten van de schatkist jarenlang onvoldoende waren om de uitgaven te dekken (begrotingstekort) moest veel geld op de kapitaalmarkt worden geleend om de gaten te dichten.

  De achilleshiel wordt in dit land desondanks niet door de staatsschuld gevormd, maar door de recordhoge particuliere (gezins-)schulden, door – vooral – hypotheekschulden, als gevolg van het weergaloze stimuleringsbeleid van de overheid op de particuliere woningmarkt.

 4. Jos zei:

  @check: echt happy zijn natuurlijk pas degenen die met een lekker Hollands pensioentje als pensionado in het buitenland leven, bijvoorbeeld in Spanje. Alhoewel Spanje?! 🙁

 5. AllIWant zei:

  *Naschrift bij eerdere reactie:

  Vandaag zal de ECB naar verwachting aankondigen dat (heel, heel voorzichtig) het stimuleringsbeleid zal worden afgeremd. Alles en iedereen houdt de reactie va n ‘de markten’ in de gaten, waarbij het vooral gaat om de bewegingen van de rente.
  Ofschoo de ECB de rentevoet op nul zal houden, geeft de centrale bank wel stukje bij beetje de grip op de ontwikkelingen uit handen om (zo mogelijk!) terug te keren naar meer normale marktverhoudingen.

  Schulden maken en hebben zal daardoor duurder worden, dat staat vast.
  Nederland als schuldenland zou wel eens een zware dobber kunnen krijgen aan de ‘tapering’ (afbouwen) in dubbele zin: 1) afremmen stimulering ECB en 2) afremmen van de eigen stimulering van de woning- en hypotheekmarkt.

  Ook anderszins zou de jarenlang gecamoufleerde crisis (beurzen, banken, bedrijven) hierdoor plots weer duidelijk zichtbaar kunen worden.

Comments are closed.