Brexit datum wordt in Britse wet vastgelegd : 29 maart 2019 om exact 12 uur middernacht

Het hoge woord is er uit en in Brussel rinkelden de ramen. De Britse premier Theresa May maakte bekend dat de Brexit ongeacht wat Brussel daarvan denkt plaats zal vinden op 29 maart 2019 om exact 12 uur middernacht centraal Europese tijd dus 23.00 uur Britse tijd. en daarmee is de toon gezet en komt er een eind aan de reeds maanden lange speculaties of “het” nu wel of niet doorgaat en zo ja, wanneer.

De Britse pers reageerde over het algemeen positief waarbij wij u deze kop in de Britse Sun niet wilden onthouden.

Nog afgelopen donderdagavond  probeerden EU onderhandelaren het vooruitzicht op verlenging van het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië na 2019 in zicht te stellen, zodat de onderhandelingen in Brexit kunnen worden voortgezet met als doel een overgangsperiode van twee jaar. Dat had geen resultaat en zette de EU na de onderhandelingen afgelopen donder- en vrijdag zwaarder geschut in door het VK een ultimatum te stellen . Binnen de komende 14 dagen “moet” het VK een duidelijke stellingname presenteren hoe zij de voor de EU drie belangrijkste punten denkt te gaan oplossen.

De EU daarentegen zit met drie punten,

1. wat zijn de rechten van EU burgers  die na 29 maart 2019 in het VK willen verblijven en daar b.v. werken,

2.hoe zit het met de tot op dit moment open grens tussen Noord Ierland dat deel uitmaakt van het VK en de Ierse Republiek

3.tot slot een echt hoofdpijnpunt hoeveel denkt het VK aan de EU voor deze scheiding te betalen.

En met name dat laatste punt ligt de EU het zwaarst op de maag. Er doen getallen als 60 tot zelfs 100 miljard de rond , die al ofschoon niet officieel door de Britten als belachelijk werden afgewezen. De Britse Minister van Buitenlandse Zaken, bekend om zijn soms wat ondiplomatieke uitspraken kondigede reeds aan dat wat hem betreft als de onderhandelingen zo door zouden sukkelen “de EU naar haar centen kon fluiten “. Het VK zou bereid zijn over een deal van 20 miljard na te willen denken.

De Britse onderhandelaar , minister David Davis verwierp alle speculaties door een amendement bekend te maken dat aan de cruciale EU Withdrawal Bill wordt gehecht  en dat alle twijfel  moet wegnemen dat Groot-Brittannië de EU op 29 maart 2019 zal verlaten.  Hij zei dat deze “aanvulling ” Britten, bedrijven en handelspartners “glasheldere” zekerheid zal geven over onze toekomst.

De Britten schijnen ook niet erg onder de indruk te zijn van de Brusselse “dreigementen “. Het is duidelijk dat de EU graag een voor de VK slechte deal tracht te bereiken, want een goede deal voor het VK zou wel eens andere EU landen ook op de gedachte kunnen brengen het knellende EU corset te ontvluchten.

Premier May heeft zich dus aan de regels gehouden door bekend te maken dat Groot Brittannië exact 2 jaar nadat de fameuze artikel 50 brief in Brussel was afgeleverd de EU zal verlaten. Met deze mededeling wordt de druk op de EU aanzienlijk verhoogd om tegemoet te komen aan een EU – Groot Brittannië handelsovereenkomst, iets waar het VK wel iets aan gelegen is.

De bekendmaking van Theresa May toont de EU onomstotelijk dat de Britten niet bluffen, zoals velen in Brussel hadden gehoopt, waardoor e.e.a. wel met een sisser af zou lopen. Tevens toont het weer eens aan dat de Britten als het er op aankomt taaie rakkers zijn en in de onderhandelingen geen partij voor verwende in Brussel gedumpte uitgerangeerde politici, velen zoals de Franse onderhandelaar Barnier met een strafblad waarover wij reeds eerder met bewijsmateriaal schreven.

Lichte paniek in de media van villa “Wir schaffen das” te Berlijn, waar men zich  zorgen maakt wie van de EU lidstaten het door de Brexit uittreding te veroorzaken begrotingsgat gaat dempen. De EU heeft reeds aangekondigd !!  dat men 10.2 miljard euro te kort gaat komen, doordat de bijdrage van het VK stopt. Volgens EU insiders zijn er twee mogelijkheden om dit probleem op te lossen :

 1. Het ontstane tekort moet worden gecompenseerd , dus aangevuld door 3 financieel sterke EU landen, te weten Duitsland, Zweden en NEDERLAND. Ofschoon er nog geen exacte cijfers bekend zijn, zou de Brexit bijdrage van Nederland aan Brussel toch zeker 2 miljard moeten bedragen, een gelijk bedrag te betalen door Zweden en Duitsland dat de resterende 6 miljard op zou moeten hoesten.
 2. Een andere mogelijkheid zu bestaan uit  de EU belastingen van verschillende aard in te voeren en/of  te verhogen !

Hieruit kunt u  de conclusie trekken dat er in Brussel een stel volkomen van elke realiteit losgerukte psychopaten zitten. Immers als je een zaak hebt en je weet 2 jaar van te voren reeds dat er een inkomsten tekort dreigt waarbij zelfs de cijfers ook al  bekend zijn, dan zet je de tering naar de nering. Je stoot een pand af, verkleint de productie, neemt geen nieuw personeel aan, kortom je onderneemt ruimschoots op tijd actie actie.

Maar Brussel doet dat wat ieder overheid doet, namelijk niet in eigen vlees snijden, maar de problemen elders neerleggen, waarbij als wij kijken naar de gewenste uitbreiding van de EU met volledig criminele landen in het voormalig Joegoslavië of in Oost Europa of  de voortdurende stortingen in de bodemloze put van dictator Erdogan, er van een verantwoord handelen geen sprake meer is. In tegendeel , wij kunnen hier rustig spreken over mismanagement van de bovenste plank , waardoor  een nationale regering zoals in Den Haag  ernstig zou moeten  nadenken om te  besluiten het voorbeeld van het  VK te volgen en dit ordinaire rovershol te verlaten.

Maar daar bent u voor nodig, dus zien wij het somber in.

 

 

 

 


3 Reacties

 1. AllIWant zei:

  Nee. Daar zijn politieke managers met lef en ballen voor nodig, maar die hebben wij niet.
  (De beste schippers staan aan wal)

 2. Jos D. zei:

  Deal or no deal?
  ‘Brexit Bonanza’ (The Sun) veroorzaakt in Londen steeds meer onrust. Er is zelfs sprake van een politieke crisis.
  40 Partijgenoten zegden het vertrouwen in de premier op. Nog 8 rebellen en de conservatieven mogen May aan de kant zetten om een nieuwe leider te kiezen (The Times).

Comments are closed.