Mark Rutte gedraagt zich als Jean Claude Juncker

Ofschoon wij betwijfelen dat Mark Rutte Carnaval viert en zich uitdost als een vreemd figuur, wie zou trouwens het verschil merken, beging de Nederlandse “wonderboy “een diplomatieke misstap door te wijzen op de economische woestijn ten zuiden van ons land , België. Door als de bekende Juncker olifant door de porseleinkast te stampen hetgeen wij normaliter van Juncker zijn gewend , gaf de premier een voorproefje hoe hij denkt politiek te bedrijven, indien hij niet voortijdig aan banden wordt gelegd.  

Dat hem dit door zijn Belgische collega’s niet in dank is afgenomen, mag duidelijk zijn. De inmiddels grotendeels verdwenen misplaatste arrogantie die veel Nederlanders koesteren ten opzichte van de Belgen, werd door Rutte weer eens duidelijk in beeld gebracht.  Deze premier voerde ter verdediging van ZIJN plan de dividendbelasting af te schaffen, het volgende aan :

 ” We zien in België wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet’, klonk het op zijn wekelijkse persconferentie. ‘België heeft nog maar één internationaal opererend bedrijf over: InBev. De rest is weg. En ze hadden er heel veel.”.

Het plan de dividend belasting af te schaffen gaat de schatkist in eerste instantie 1.4 miljard kosten, die zonder dat men de baten weet, zoals gewoonlijk door de belastingbetalers zullen moeten worden opgehoest.

Rutte wilde geen namen noemen van grote bedrijven die Nederland zouden willen verlaten, maar zou het o.a. gaan  om oliereus Shell en Unilever. Een brief van 13 kantjes die werkgeversvereniging VNO-NCW al eind maart in een brief aan Zalm’s voorganger Edith Schippers had geschreven kwam niet in het vragenuurtje naar voren. dat de premier met de aanwezige journalisten had . De voornaamste lobbyclub van grote bedrijven, samen met de gelieerde organisaties MKB Nederland en LTO Nederland,  stelt daarin  een breed pakket aan lastenverlaging voor het bedrijfsleven voor.  O.a. luidde het in de brief dat het  voor ondernemers is gewenst te komen tot substantiële verlaging van het vennootschapsbelasting tarief en (uiteindelijk afschaffing van) dividendbelasting.

De soms scherpe vragen van de aanwezige journalisten brachten Rutte duidelijk in onbalans, daar en hem het vuur eindelijk eens aan de schenen legde met de vraag  wie nu precies in de coalitie het door de premier voorgestelde plan ter afschaffing van de dividendbelasting had ïngebracht ” Rutte bleef na de bekende ontwijkingen  en draaierijen het antwoord schuldig door zich te verschuilen achter het feit dat hij  niet van plan was naar buiten te brengen met wie hij contact had gehad.

De uitspraken van Rutte zorgen in België terecht voor veel irritatie en in de regering van premier Charles Michel is men dan ook van mening dat Rutte  ‘heel slecht geïnformeerd is . Dit is een zeer onhandige reactie in een moeilijk debat in Nederland. Maar ook niet verwonderlijk gezien zijn zeer krappe meerderheid. van slechts een zetel in het parlement.


4 Reacties

 1. Tonnie zei:

  Het is beter om alle belastingen af te schaffen en wel meteen. Zodat de gewone man en vrouw en genderneutrale ook wat profijt hebben.
  Dan zou er met sint en piet meer verkocht worden en met kerst….. dus beter voor de schatkist als we die dan nog hebben….
  Prettig voor Willemse en Max kunnen ze naar hun vakantiehuisje uithuilen en geld gaan tellen.

 2. Tommy Verkest zei:

  Wanneer gaat Rutte nu eens beginnen met de onderste steen boven te halen met de MH17. Daar blijkt het wel oorverdovend stil. Is waarschijnlijk uit op een plaatsje bij een of ander ander zionistisch postje.

 3. AllIWant zei:

  Het verlagen van de winstbelasting hoort bij de ‘dive to the bottom’ van het globalisme.
  Laat Rutte gewoon eerlijk toegeven dat hij geen ‘eigen beleid’ voert, maar handelt naar het dictaat van bankiers en multinationals.
  Alle ‘ontwikkelde’ landen doen dat, ook Trump, omdat ze wel moeten, gezien hun afhankelijkheid van de globale economische ontwikkelingen.
  Afzetten tegen een buurland is dom en ongepast.

 4. gerda zei:

  Rutje is een kritiekloze trouwe lakei van de banken en het grote geld en internationale bedrijven. Daarom mag hij deze funktie bekleden.

Comments are closed.