Kabinetsformatie in Zimbabwe volgt Nederlands voorbeeld

En niet slechts met het formeren van een nieuwe regering in Harare volgt de nieuwe Zimbabwaanse president het Nederlandse voorbeeld, ook het feit dat een en de zelfde man, Robert Mugabe onafgebroken het land met ijzeren hand gedurende 37 jaar bestuurde en liet verarmen, doet veel denken aan Nederland, ofschoon de daar heersende familie reeds op ruim 200 jaar dictatuur kan terugkijken en nog steeds aan het bewind is.

De nieuwe president van Zimbabwe , de man met de bijnaam de krokodil , Emmerson Mnangagwa, dan ligggen de namen W.A., Bea of zelfs Rutte toch wat gemakkelijker in de mond, heeft zijn nieuwe ministers aangewezen. Nu zal de keuze in Zimbabwe om capabele figuren te vinden wel net zo onmogelijk zijn als in Nederland, je moet er uiteraard wat voor kunnen relativeren, maar de inmiddels voormalige legerchef die Mugabe tot aftreden bewoog ,  Generaal Majoor Sibussiso te benoemen tot Minister van Buitenlandse zaken, doet toch wel erg denken aan Schoevers meisje Sjaan Hennis, die ook graag nog wat had willen gaan rondreizen.

En in Zimbabwe hebben ze zelfs een echte Luchtmaarschalk , Perrance Shin, die nu Minister van Financiën wordt. Hij was de baas van de Airforce of Zimbabwe, een bonte verzameling van toestellen die in het rariteiten kabinet thuis behoren, maar met 84 toestellen toch een aanzienlijk aantal voor een land waar de burger geen cent meer heeft om rond te komen.

Opvallend is de benoeming van de leider van de Bond van Oudstrijders , Patrick Chinamassa , die samen met de huidige president en Mugabe betrokken was bij het verjagen en onteigenen van de blanken die in het voormalige Rhodesië woonden en het land tot zijn welstand verhielpen, waarna toen het land zijn zelfstandigheid en de naam Zimbabwe kreeg, de club van Mugabe in ruim 30 jaar het land naar het bankroet heeft geleid, een goed voorbeeld voor Zuid Afrika, waar zich soortgelijke gebeurtenissen in steeds meer verhevigde mate aftekenen.

Wie  overigens net als uw redacteur, die jaren lang in Rhodesië heeft gewoond de inwijding van de nieuwe president volgde en de talloze vol met medailles behangen uniformen bekeek van de talloze bevelhebbers, opper bevelhebbers en nog hoger geplaatsten, kan zich niet ontrekken aan een beeld dat u in Nederland regelmatig ziet, als de opperbevelhebber der strijdkrachten  weer eens een ronde doet om zijn manschappen te inspecteren.

Opvallend is dat in praktisch de meeste landen ter wereld met name mannen die zich zelf belangrijk vinden dat tot uitdrukking brengen van het dragen van uniformen die vaak topzwaar zijn door het aantal vrijelijk op marktplaats te kopen onderscheidingen. Ook dat geldt zowel voor Zimbabwe als ook Nederland en wij hebben om dat te illustreren twee screenshots geplaatst van de metaalwinkel die deze figuren dragen om daarmee een voortdurend gevoel van minderwaardigheid te kunnen camoufleren.  Wie  de drager van de getoonde oud metaal winkelinhoud is, zal niet zo moeilijk zijn, zoek de Melkbrigade medaille of het 11 Stedentocht kruisje of de Ere medaille voor de snelste bananenplukker van het jaar.

 

 


1 reactie

  1. Jan Willen pietersche en zoon van zei:

    Je kan veel zeggen maar Robert Mugabe had wel alles te vertellen in Zimbabwe tegen overstelling van de hier in NL wonende Rutte die minister president is (beroeps leugenaar), en die een marionetten pop is waar andere de dienst uitmaken in het mom van Democratie.

    Neem nou alle verkiezingsbelofte van de regerende partijen daar is precies NUL % in het regeerakkoord gekomen, je kan zeggen er moet altijd water bij de wijn maar er is hier helemaal geen wijn gebruikt niks, nul, nada. Je zou maar gestemd hebben om een van deze partijen dan moet je wel belazerd voelen en vooral door die grootse leugenaar die Rutte heet.

    Hier in NL is al heel lang geen democratie (bijna op de hele aarde maar een paar landen verdommen het om zich over te geven) maar hier beheerst de rijkste 5% van de bevolking heel NL samen met alle andere rijke der aarde die weer daar aan de macht zijn. Mensen we worden belazerd waar we bij staan, we worden onderdruk als slaaf gebruik om te dienen in hun kapitalistische systeem enz.

Comments are closed.