EU gaat € 1 miljard investeren voor EU super computers

De Europese Commissie heeft vandaag haar plannen bekend gemaakt om samen met de lidstaten te investeren in de bouw van Europese supercomputerinfrastructuur van wereldklasse.

Supercomputers zijn nodig om steeds grotere hoeveelheden gegevens te kunnen verwerken en de samenleving de voordelen daarvan te laten plukken, op het vlak van gezondheidszorg, hernieuwbare energie, veiligheid van voertuigen en cyberbeveiliging.

De stap die vandaag wordt gezet, is van cruciaal belang voor de concurrentiekracht van de EU en haar onafhankelijkheid in de data-economie. Europese wetenschappers en het bedrijfsleven verwerken hun gegevens momenteel steeds vaker buiten de EU, omdat de in de EU beschikbare rekencapaciteit ontoereikend is voor hun behoeften. Die afhankelijkheid vormt een bedreiging voor de privacy, gegevensbescherming, bedrijfsgeheimen en eigendom van gegevens, met name voor gevoelige toepassingen.

Een nieuwe juridische en financieringsstructuur – de gemeenschappelijke onderneming EuroHPC – zal verspreid over Europa HPC-infrastructuur (High-Performance Computing) van wereldklasse verwerven, bouwen en installeren. Ook zal hierdoor een onderzoeks- en innovatieprogramma worden ondersteund voor de ontwikkeling van de technologie en de machines (de hardware) alsook van de toepassingen (de software) die op deze supercomputers zullen draaien.

De bijdrage van de EU in EuroHPC bedraagt ongeveer € 486 miljoen  in het huidige meerjarig financieel kader en wordt aangevuld met een vergelijkbaar bedrag van de lidstaten en geassocieerde landen. In totaal zou tegen 2020 circa 1 miljard EUR overheidsgeld worden geïnvesteerd, en particuliere deelnemers aan het initiatief zouden ook activa in natura inbrengen. Met andere woorden naast de 2.5 miljard netto die Nederland nu al aan de EU  bijdraagt, plus de te verwachten 2 miljard extra vanwege de Brexit – zie ons vorige  artikel – is een extra bijdrage te verwachten van 200 miljoen.  Geen probleem , want zoals onze grote roerganger Rutte u telkens weer voorhoudt, “wij zijn een rijk land, met voedselbanken, dierenvoedselbanken en kledingbanken “.

Andrus Ansip, vicevoorzitter van de Commissie voor de Digitale Markt: “Supercomputers zijn de motor van de digitale economie. Het is een bikkelharde race en de EU loopt momenteel achterop: wij hebben geen supercomputers in de top-10 van de wereld. Met EuroHPC willen wij Europese onderzoekers en bedrijven tegen 2020 op wereldschaal toonaangevende supercomputercapaciteit bieden, om technologieën zoals kunstmatige intelligentie te ontwikkelen en de toepassingen van de toekomst te bouwen op gebieden zoals gezondheid, veiligheid of techniek.”

Mariya Gabriel, commissaris voor Digitale Economie en Samenleving: “Nu al zijn supercomputers verantwoordelijk voor grote doorbraken en innovaties op tal van gebieden die het dagelijkse leven van de Europese burgers direct beïnvloeden. Zij kunnen ons helpen om gepersonaliseerde geneeskunde te ontwikkelen, energie te besparen en de klimaatverandering efficiënter aan te pakken. Het werkgelegenheidspotentieel van een betere Europese supercomputerinfrastructuur is groot en die infrastructuur is cruciaal voor de digitalisering van bedrijven en de versterking van het concurrentievermogen van de Europese economie.”

Er zullen dus, indien wij deze unieke kans om nog steeds meer geld aan het alles verslindende monster in Brussel kwijt te raken aan ons voorbij laten gaan, sombere tijden voor ons aankomen, want onze gezondheid, veiligheid of techniek komen in het gedrang.

Maar goed dat onze regering niet heeft zitten slapen toen zij de EuroHPC-verklaring, op 23 maart 2017 op de Digitale dag in Rome,  ondertekenden samen met  zes andere lidstaten Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg,  Portugal en Spanje.

Met dank aan de EU , Europa op weg naar een shit state!


4 Reacties

 1. salvar zei:

  schijnbaar vind iedereen het best zolang ze niet in hun platvink worden gepakt.
  volgens mij zijn we de grens allang gepasseerd om er nog iets aan te veranderen.

 2. Ad zei:

  Ambtenaren en super-computers, dat moet wel fout aflopen. Of kent u wellicht een soortgelijk product wat wel goed heeft uitgepakt, zonder dat de kosten met een factor 10 gestegen zijn? Zie ook Fyra, Joint Strike Fighter, Eurotunnel, EU, enzovoorts. Dat is ondernemen, ook á la 2018, volgens het principe:

  1. Een plan
  2. Enthousiasme
  3. Verbazing
  4. Ontgoocheling
  5. Belonen van de schuldigen
  6. Bestraffen van diegenen, die er niets mee te maken hadden, i.e. U voor de
  kosten te laten opdraaien, waar u op geen enkele wijze debet aan – en
  geen cent wijzer geworden van – bent.

  Zie ook: Flatgebouw Nederland, van wijlen Pamela Hemelrijk, een van de weinige NIET “hoernalisten”, die Nederland rijk was.

 3. andre zei:

  het zijn echt een stelletje klaplopers en zal nu al voorspellen dat dit een groot fiasco gaat worden.

  Die race is al gelopen en de EC komt als mosterd na de maaltijd van “hallo wij willen ook nog mee doen”

  china heeft een tijdje terug al de nummer 2 gebouwd met o.a. intel processors, hierna wilde de CPC de lat nog hoger leggen en wilde opnieuw processors van intel gebruiken. Intel wilde maar wat graag leveren maar shithole washington gaf geen vergunning en XI van de CPC heeft alles maar in eigen beheer ontwikkeld met als resultaat de nummer 1 die ver vooruit is op de nummer 2. scroll maar even naar beneden en zie de top 10 lijst.

  https://www.top500.org/lists/2017/06/

  De dakar rally in zuid amerika daar was de nummer 3 een nederlander gerard de rooy wat een hele knappe prestatie is maar de nummer 2 en 1 waren voor rusland met hun truck kamaz. Kamaz is de grootste truck fabrikant ter wereld, mercedes participeert hier trouwens ook in mee maar dit laat allemaal zien dat de komplete eurozone op alle gebied niet zo een klein beetje achterloopt maar achterhaald is. de absolute nummer 1 shitstate op deze aarbol.

 4. Ad zei:

  De “Dakar” ralley, net zo origineel als Gouda Kaas, made in Taiwan. Hebben we dan écht geen nationale trots meer?

Comments are closed.