EU smijt 684 miljoen Euro weg in onverkoopbare melkpoederberg van 380.000 ton

Als een donderslag bij heldere hemel sloeg het bericht in, dat EU commissie voorzitter Jean Claude Juncker met onmiddellijke ingang geen druppel drank meer aanraakt en zijn butler Franske opdracht heeft gegeven vanaf nu slechts warme of koude chocolade melk te serveren afgewisseld met een milkshake. Dit in een vertwijfelde poging om de melkpoederberg van 380.000 ton die de EU door wanbeleid heeft opgekocht iets af te bouwen.

Misschien herinnert u zich de boterberg nog die in de jaren 60 ontstond,  toen de toenmalige Europese Unie probeerde via het opkopen van boteroverschotten de marktprijs nog enigszins te stabiliseren. Brussel probeerde via de verkoop van “kerstboter” de verkoop nog enigszins te stimuleren, maar in tegenstelling tot de gezonde markteconomie leidde deze planeconomie tot een falen, zoals dat overigens ook toen al zichtbaar was in met name communistische landen, waar de staat via een centraal geleide economie trachtte om prijzen, vraag en aanbod te bepalen, de droom van ook nog heden van  linkse rakkers.  Toen het falen van de Brusselse “boter acties ” duidelijk aantoonbaar werd, schakelde men over op de eveneens tot op de dag van vandaag miljarden kostende landbouwsubsidies. Frankrijk is daarvan de grootse profiteur, net als overigens ook van de EU subsidie die een “wijnplas ” veroorzaakte.

In de jaren ’80 werden , de EU was hardleers , de melkquota ingevoerd, die weer tot sluiting voerden van met name de kleinere melkvee bedrijven. Toen in 2009 bleek dat , en je zou denken je leert uit je fouten, dat de quota niet het beoogde doel bereikten, logisch overigens, werd weer overgeschakeld op subsidies en in 2015 tot het opkopen van melk die om het product nog enigszins houdbaar te houden werd omgezet in melkpoeder.

En nu luidt men in Brussel weer de alarmbel, nog steeds niets geleerd hebbend uit eerdere ervaringen, want men zit op een melkpoederberg van 380.000 ton opgeslagen in België, Frankrijk en Duitsland. Deze hoeveelheid is hoger dan wat een land als Frankrijk per jaar aan melk produceert en kostte de EU  d.w.z. U als belastingbetaler en gedwongen  contribuant aan dit monster van Frankenstein , € 684 miljoen in aankoop.

Tel hierbij op de subsidies die de EU moest verlenen om bij agrarische bedrijven de klappen op te vangen veroorzaakt door de export sancties van landbouwproducten naar Rusland en dan komt u op totaal circa 1 miljard euro die het raam uit zijn gevlogen op nimmer wederzien.

Maar de domheid van de ambtenarij en in het bijzonder die in Brussel houdt hier niet op. Uiteraard tracht Brussel een deel van deze melkpoederberg te verkopen en dat moet gebeuren onder de leiding van een Nederlander, Joost Korte. Korte studeerde in Utrecht rechten, sloot deze studie af in 1983 en werd gelijk ambtenaar. Al snel vertrok hij naar Brussel, wisselde van de ene baan naar de andere en is nu adjunct directeur van het agrarisch bureau van de EU. U ziet weer dat onze vaak geplaatste stelling dat hoe minder capaciteiten je in de ambtenarij hebt hoe beter je het doet, nog steeds van toepassing is.

“Kun je niets, wil je niets, durf je niets en wist je niets ” dan is een baan als ambtenaar de uitstekende oplossing om toch een riant salaris op te strijken zonder enige eindverantwoording.

Want om toch nog van wat melkpoeder af te komen verkocht Korte onlangs  2.000 ton melkpoeder met een verlies €  500 per ton en huppekee daar ging weer één miljoen het raam uit. In een bedrijf zou je gelijk op straat worden gezet, want de veel gehoorde kreet “we zitten op oude eindvoorraden” gaat in dit geval waar je de ellende dagelijks steeds meer op je af ziet komen, niet op. Immers nogmaals planeconomie heeft nog nooit gewerkt en zal dat ook niet doen. het is een tijdelijk aangebrachte pleister om het falen van een overheid te bedekken.

Ons advies, help de EU , volg het voorbeeld van Juncker en drink een glaasje melk meer 🙂

En misschien toch een leuke anekdote :

Ten tijde van de boterberg besloot uw redacteur Nederlandse boter die met subsidie naar Engeland was geëxporteerd en daar veel goedkoper te koop was, weer terug te importeren naar Nederland. Je bent jong en je wil wat ! Daar stak de Nederlandse overheid gauw een stokje voor, want er werd toen men er achter kwam onmiddellijk een import vergunning vereist op …. een Nederlands product ! De overheid is nu eenmaal altijd  een slechte verliezer geweest en ondernemerschap werd ook toen al niet gewaardeerd.

 


5 Reacties

 1. Hoeder zei:

  Twee lessen:
  1. Een maakbare economie zoals linkse lieden dat willen werkt niet.
  2. Juristen hebben sowieso al een matige intelligentie en zeker geen verstand van economie.

 2. andre zei:

  je documenten legaliseren en voorzien van de juiste stempels is het papier carrousel wat ze in brussel zo graag hebben. het zal me niets verbazen dat die pakjes boter niet eens de nederlandse koelcel uit zijn geweest. Het is een eng instituut maar kansen moet je zien. foei geennieuws.

 3. alexander zei:

  Ik weet een weg om van de melkpoeder af te komen op een humane manier en ten behoeve van alle (netto positieve) belastingbetalers in Europa. China is een leuke weg, Africa heeft ook melkpoeder nodig. Ik hoop dat er voldoende leveranciers zijn die nodige enzymen kunnen leveren waardoor bijvoorbeeld de Afrikaanse kindje, het melkpoeder kunnen verteren.

  Een andere boeg,…

  De politieke kaste van de Europese Unie, stelt me een SKR (bank instrument) ter beschikking. Deze moet dan met volledig bancaire verantwoordelijkheid afgeven door de bank van de club in Brussel. Dit document kost ze bijna niets, ze gooien meer geld weg door elke keer te verhuizen.
  Ik neem dan alle melkpoeder af en betaal het alle kosten, incluis de kosten voor het huidige bestand aan melkpoeder. Via mijn vriendjes in de bancaire wereld wordt er dan voor gezorgd dat de Nederlandse belastingbetaler zich ook niet meer zorgen hoeft te maken van de zogenaamde kosten van de BREXIT. Iedereen blij!

  (Voorspelling: Zij die weten waar ik op doel, zullen hun mond houden en zij die de weg niet kennen, zullen een hoop lawaai produceren. Zij die weten waarop doel, de politici van de desbetreffende afdeling binnen de EU club, staan vrij om me te benaderen.)

 4. Ad zei:

  Dat idee van Afrika, da’s een goeie. Was ik ook al eens opgekomen. Melkpoeder i.p.v. ontwikkelingshulp. Wel goed tegen de honger, niet inwisselbaar tegen kalasnikov’s. En een half ei is nu eenmaal beter dan een lege dop, nietwaar? Nu stuiten ze wel op een probleem waar Nestlé, en een kennis van mij mee te maken hadden.
  Eérstgenoemde promootte jaren geleden dat moeders hun kinderen maar beter met (baby)-melkpoeder groot konden brengen, daar het meer voedingswaarde had dan moedermelk. Die kennis van mij had water uitgevonden in poedervorm.
  Nadeel is dat je ze beiden met water moet aanmaken, wat geschikt is voor menselijke consumptie, en daar schort het in Afrika nou juist aan.
  Welleswaar zijn er op dat continent op onze kosten voldoende pompen geslagen om half Afrika blank te zetten, ware het niet dat het gros door toedoen van de “locals” binnen de kortste keren in het ongerede zijn geraakt, vaak gestript voor de onderdelen. Pompen slaan = zinloos.
  Het aanwezige water aldaar is wel goed genoeg om te ontwikkelen, als u het tenminste over films heeft. Het is alleen jammer dat de afdrukken zo tegenvallen…

Comments are closed.