Rutte protesteert samen met nog 7 andere EU lidstaten tegen Duits Franse EU integratie plannen

Zou Rutte het licht gezien hebben , of is het een poging om zich in ieder geval in een aantal EU landen als een mogelijke opvolger van Tusk te presenteren ? In ieder geval verzet Rutte zich tegen de verregaande plannen die de Franse president Macron en de Duitse kanselier Merkel hebben ten aanzien van een integratie van de EU.

In een interview  in het Duitse blad “der Spiegel “ en een artikel in de Britse krant “Express” laat Rutte zijn onvrede blijken over het feit dat er zich een EU dreigt te ontwikkelen die in hoofdzaak uitsluitend de plannen en uitvoering daarvan wil uitvoeren zoals in een onderonsje tussen de Franse president Macron en de weer op het politieke toneel aanwezige Duitse kanselier Merkel  afgelopen vrijdag .  In deze mini top werden de gezamenlijke standpunten besproken  voor de in Brussel a.s week te houden Euro top  op 22 en 23 maart. Met de Frans- Duitse plannen willen Macron en Merkel een voorbereiding introduceren voor een 2e  EU top in juni a.s. Zij  trachten de andere regeringsleiders van   de andere EU lidstaten  te overtuigen  in te stemmen met hun plannen. Die houden o.a. in dat er een vergaande integratie van de EU dient te komen, zoals een gezamenlijke begroting voor alle lidstaten en de benoeming van  een EU minister van financiën.

Overigens vlogen ook de Duitse minister van Financiën  Olaf Scholz en zijn collega van buitenlandse zaken Heiko Maas naar Parijs, Maas zelfs reeds 6 uur na zijn beëdiging.  De Fransen, d.w.z. Macron hebben haast om hun plannen waarvoor zij niet  het geld  hebben om deze om te verwezenlijken dus  zijn aangewezen op Duitsland. Zoals een Duitse politieke commentator zei;  “De Fransen hebben de plannen, de Duitsers hebben het geld”. De andere netto betalers aan de EU waaronder ons land als relatief gezien de grootste betaler van alle 27 lidstaten, hebben hier problemen mee.  Dat alle door Macron c.s. bedachte plannen een zware financiële tol zullen eisen indien zij doorgang vinden is duidelijk. Alleen voor de Nederlandse burger betekent dit een extra bijdrage van € 150 netto per jaar ( belastingen ).

Macron roept op tot een ” her-oprichting van de EU “. Dat dit mede komt om de aandacht van zijn Franse landgenoten af te leiden van de steeds meer toenemende binnenlandse Franse  problemen is overduidelijk. Door zich te manifesteren, althans pogingen daartoe te doen, hoopt hij zijn burgers toch nog het idee te geven dat zij met hun keuze op Macron een goede beslissing genomen hebben. Intern is Frankrijk een puinhoop. De Franse spoorwegen, een witte heilige koe in de Franse samenleving hebben de hervormingsplannen van Macron afgekeurd en daarna reeds aangegeven dat zij in de komende 3 maanden totaal 36 dagen een algemene staking zullen houden, waardoor het land praktisch stil komt te liggen.

Rutte heeft samen met 7 andere kleinere EU landen, Zweden, Denemarken, Ierland,  Litouwen, Letland, Estland een document opgesteld, waarin de positie van die landen en hun visie op een verdere integratie van de EU duidelijk wordt uiteengezet.

“Wij kunnen niet toestaan, dat de EU een Frans Duits onderonsje dreigt te worden, want met de intenties van Macron en Merkel duidelijk het geval dreigt te worden,” zei Rutte tijdens de presentatie van het document.

Macron heeft reeds aangegeven dat die landen die niet aan zijn plannen willen meewerken in feite in een soort 2e divisie terecht zullen komen, waardoor er een EU van twee snelheden zal ontstaan, dat een scheuring zal betekenen van de huidige EU. Zowel Duitsland als ook Frankrijk dromen ervan hun positie op het wereldtoneel te verstevigen, zeker nu Groot Brittannië afscheid neemt en daarmee een belangrijke EU steun- pilaar wegvalt, naast een financieel gat van rond de 11 miljard per jaar.

De EU top a.s week toont aan dat het in Brussel verre van vriendschappelijk toe zal gaan en de kloof tussen een aantal EU lidstaten steeds groter wordt.

 

 

<


11 Reacties

 1. Tonnie van der Heijden zei:

  ik heb er geen moeite mee dat we uitstappen! Europa is voor de gewone man het slechtste wat ons is overkomen de laatste jaren dus weg ermee.

 2. only you zei:

  Dan kan rutte zijn borst wel natmaken, het overgrote deel van Europa komt zijn verplichtingen niet na?

 3. nobody zei:

  Rutte heeft niet het licht gezien maar het Coudenhove Kalergi Plan ingezien.
  Het is een engerd en weet zelf waarschijnlijk niet waarom.

  De trein gaat straks weer denderen naar vreselijke oorden en wij zitten er in.

 4. Jan zei:

  Frankrijk is failliet. De vergrijzing zorgt ervoor dat Nederland straks de rekening betaalt voor de andere lidstaten die in dezelfde muntunie zitten. ‘Nederland is de enige met een behoorlijke spaarpot’ aldus hoogleraar de heer Lans Bovenbergen in 2006, Brabants Dagblad. En gelijk krijgt hij.

 5. Jan zei:

  Alan Greenspan, Amerikaans econoom, van 11 augustus 1987 tot en met 31 januari 2006 voorzitter van het Federal Reserve System en van de Federal Open Market Committee: ‘The EU is doomed to fail because the difference in cultures’

 6. Nanda zei:

  Eerst maar eens de top afwachten, Rutte draait als een blad aan de boom om als hem dat persoonlijk voordeel oplevert.
  Je moet toch wel echt heel naïef zijn als je denkt dat hij het belang van Nederland vertegenwoordigt, Rutte doet wat goed is voor Rutte.

 7. AllIWant zei:

  Meer contra dan pro. Op alle mogelijke terreinen. Zeker als straks ook de nieuwe (sceptische) regering van het grote Italië nog aanschuift.

  Onbegonnen werk om de 27 op één lijn te krijgen?
  Tusk cs. zullen dus wel over een plan de campagne (moeten) beschikken. Want EU en euro móeten, zeker na ‘brexit’.

  Misschien is het als tactiek bedacht om juist de kleintjes eerst de kooltjes uit het vuur te laten halen.
  Onder aanvoering van Rutte, door Merkel al genoemd als mogelijke nieuwe voorzitter (president) van de Raad. Kan die zich alvast profileren als ‘leider’.
  Ruttes ‘afwijzing’ hoort natuurlijk bij het spel.

  De eurotechnocraten zijn beresterk in onderhandelen, uitstellen, dreigementen en schikkingen.
  Komen ze er desondanks niet uit dan is er nog altijd de mogelijkheid van een ‘ingrijpende gebeurtenis’ om de neuzen in de gewenste richting te laten wijzen.

 8. Tonnie van der Heijden zei:

  Rutte doet wat goed is voor Rutte en Bilderberg schrijft de wet voor, wat goed is voor BEA.
  Bea geeft aan wat goed is voor haar portemonnaie en slecht voor de burger.
  En dat is een ex- NEP koningin, die de derde in de neplijn is, van de NEP-Oranjes.
  Nu maar gauw een NEP Europa failliet laten gaan want Nederland moet en zal weer voorop staan om het tekort aan te vullen door de bejaarden hun pensioen af te pakken om ons NEP Europa nog te laten bestaan. FRANKRIJK doet dan niet mee en wel een grote bek opentrekken, Macron go home. Merkel idem dito, weg met die open grenzen en terug naar voor de EU en EUROPA.

 9. Sybe Boeinga zei:

  Dat Rutte hiermee aan een stukje zelfpromotie doet, ziet iedereen. Maar goed, het toont wel aan dat het binnen de EU al lang niet meer botert en ook die naar buiten toe schijnbare eensgezindheid tussen merkel en Macron is fake. Duitsland en Frankrijk hebben elkaar nodig. Frankrijk Duitsland meer dan omgekeerd, maar Merkel staat met haar beleid dat elke vorm van creativiteit mist inmiddels steeds eer alleen , dus een steuntje uit Parijs helpt wellicht. Macron barst in eigen land van de sociale problemen en zijn dit soort acties als met Duitsland slechts bliksemafleiders van de eigen nationale problemen.
  En waar blijft de EU, over wiens hoofd ?? lege hoofd is beter , dit soort zaken even bedisseld worden.
  Het toont het failliet aan van die hele HUIDIGE Europese gedachte

 10. Axel zei:

  Als Rutte zoiets zegt dan geeft mij dat een goed en vooral warm gevoel.
  Weinig mensen in de politiek zo capabel als hij.
  En niet te vergeten, de nationale ‘rots in de branding’ betreffende betrouwbaarheid.
  Echt een vader des vaderlands!

  Pfffoe,…..komt het toch nog allemaal goed…………

 11. Benjamin zei:

  Rutte is het beste jongetje van de EU klas denkt hij. Maar in werkelijkheid is hij een verwend nest met een te groot ego waar buiten Nederland geen hond naar luisterd. Hij lijkt wel de plinten pisser die zijn eigen land bevuilt en uitbuit voor eigen gewin. Maar zelfs als beste EU jongetje nog steeds niets te zeggen heeft. Voor hem zielig, maar zeker voor het Nederlandse volk dat lijd. Eens het noeste arbeiders volk dat aanzien en kracht had maar nu alleen maar hard werkt zonder visie. Maar omdat het moet om te overleven. Van elke maand dat je werkt zijn immers de eerste 3 weken voor de belasting. Waarvan 1 week op gaat aan corruptie, grootsheidswaanzin en oorlogstuig. En de rest aan subsidies en goede doelen en het grootste deel aan een veels te groot en te duur ambtenaren apparaat.

Comments are closed.