Vraagtekens rond tijdelijk regeringstoestel,schimmige deal met Russische belastingontduiker

Als er een ministerie in Nederland is, dat regelmatig de voorpagina’s haalt als het gaat om dubieuze connecties, deals van ministers waarbij toch de alarmbellen onmiddellijk zouden moeten gaan rinkelen, dat is het wel het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ( MIW).

Nu is dat zeer begrijpelijk want via dit ministerie worden jaarlijks grote sommen geld betaald voor allerlei projecten en in sommige gevallen pikken de ministers daar graag hun graantje van mee, of laten dat over aan hun partners, die ’s avonds aan het haardvuur maar aan een woord genoeg hebben om te begrijpen waar er wat bijgeschnabbeld kan worden.

Wie herinnert zich niet de namen van Hanja Mai-Weggen, Tjerk Westerterp, Neelie Smit Kroes, Annemarie Jorritsma, Melanie Schulz van Haegen, er was geen koe minister zo bont of er zat wel een zwart vlekje aan.

En dan nu  Cora van Nieuwenhuizen ,  die middels een brief d.d. 13.02.2018 o.a. het volgende aan de Tweede Kamer schreef :

“Gaarne informeer ik u dat de KLM op mijn verzoek een tijdelijk regeringstoestel heeft gevonden. Het betreft hier een Boeing 737BBJ. Met de KLM is afgesproken dat zij gedurende de interim periode onder haar regie door derde partij vluchten zal laten uitvoerent otdat het nieuwe vliegtuig in 2019 zal worden afgeleverd. Gebleken is dat vliegen op ad-hoc basis onvoldoende garantie op beschikbaarheid en passende kwaliteit zou opleveren.”

Tevens informeert de minister de Kamer dat de kosten hoger zullen uitvallen dan oorspronkelijk begroot, maar dat de middelen daartoe gevonde zullen worden in de begroting van haar ministerie !

Lijkt allemaal prima voor elkaar en zorgde de KLM , het ministerie kan ( of wilde ) dit zelf kennelijk niet, voor het huidige tijdelijke toestel, de 9H-BBJ een op het eiland Malta geregistreerde Boeing 737 Business Jet, voorzien van zoals wij u al lieten zien van badkamer, lit-jumeaux etc.  het toestel kan 12 uur non stop vliegen, is bedoeld voor lange afstands vluchten, maar zoals wij ook al schreven wordt de Boeing door o,a Rutte gebruikt voor korte Europese uitstapjes en dit zelfde geldt voor de oranjes, die er mee op wintersport vertrokken. Alsof u een vrachtwagen gebruikt om op zaterdagochtend even een paar warme broodjes te gaan halen in plaats van op de fiets te gaan.

Het toestel word geleased van een firma Privajet Ltd. geregistreerd op het eiland Malta. Privajet Ltd is weer in handen van Privajet Holding Ltd. en eigenlijk zou een opmerkzame “inkoper” mits nog niet door de in Nederland welig rondvliegende “Sjoemelvlieg “gestoken dan op moeten gaan letten. Nee, niet !  Dat de Boeing op haar beurt door Privajet weer geleased werd van de in Luxemburg gevestigde  en inmiddels ter ziele gegane brievenbusfirma Air Investments S.a.r.L  zou ook de alarmbel af moeten doen gaan. Maar nee , weer niks !

En dan maar eens zien van wie de aandelen zijn van Privajet. Daartoe baseren wij ons op de vergunningsaanvraag die Privajet deed om ook vluchten naar  en in de VS uit te kunnen voeren :

Specifically, one hundred percent of PrivaJet’s shares are owned by PrivaJet Holdings Ltd. PrivaJet Holdings Ltd is, in tum, owned 35.1% by Antoine Hayem (French), 15% by Jean- Christophe Touret (French), and 49.9% by APV Limited, a subsidiary of Channel Trustee Limited incorporated in the Bahamas. Channel Trustee Limited is owned 100% by Alastair Tulloch (British).

Nog wat verder spittend blijkt dat meneer Alastair Tulloch die in een rechtszaak was verwikkeld met Antoine Hayen vanwege het verstrekken van valse gegevens in feite de katvanger is voor een onbekende Rus, die om voor de hand liggende redenen niet bekend wil worden. Tevens komt de naam van Tulloch weer prominent naar voren in het onderzoek van de zgn. Paradise Papers .

 

 

APV Ltd. is een op de Bahama’s gevestigde firma die net zo als Fonseca  van de Panama Papers “faciliteiten” verleent aan derden om de afdracht van belastingen wat soepeler te laten verlopen.

Wat betreft die boven geciteerde rechtszaak gaat het er om dat Privajet in de VS aan moest tonen dat alle aandelen van het bedrijf in handen zijn van EU lidstaat burgers. Tulloch bleek als mede directielid van APV Ltd. echter te hebben gelogen en na onderzoek bleek dat de uiteindelijke eigenaar van APV een onbekende Rus bleek te zijn, hetgeen betekende dat Privajet de gevraagde toestemming om te mogen vliegen naar en in de VS niet kon krijgen. De zaak is tijdelijk hangende de verdere procedure opgelost en loopt er nu een moeizame procedure tussen Hayem en Tulloch voor de rechtbank in Malta.

De grote vraag is of het MIW hiervan wist en het verstandig vond zaken met dit bedrijf te doen, of de KLM voor de kar spande om zelf in de luwte te blijven. In ieder geval zal het de oranjes zelf gepokt en gemazeld in belasting versoepeling deals niet veel interesseren, maar het toont wel aan dat wat er in Den Haag met de mond wordt beleden  niet altijd in de praktijk wordt gebracht.

Maar dat wist u al.

 

 

 


3 Reacties

 1. only you zei:

  Als ze maar niet dezelfde idiote streken van sorgdrager heeft want die heeft Nederland aan de bedelstaf gebracht
  ?

 2. Barbara Marquart Scholtz zei:

  Welke idioot heeft de PH-KBX veel te snel verkocht? Och, eigenlijk hoeven
  we dat niet te vragen, he Melanie. En Mark wilde waarschijnlijk ook wel eens
  een wat meer luxe vliegtuig voor zijn tripjes naar Berlijn.

Comments are closed.