Duitsland dreigt de zwakste schakel in de EU ketting te worden

De Amerikaanse krant “the Washington Post “verwoorde het nog wat sterker door te schrijven “Angela Merkel is becoming Europe weakest link” en ook leiding gevende figuren in de Duitse industrie en handel steken hun teleurstelling over Merkel niet onder stoelen of banken. ” Merkel in den USA : Für die meisten Beobachter ein Flop” ,lazen wij op de site van de Deutsche Wirtschaftswoche.Frankrijk met Macron kreeg zijn kans en miste, maar het resultaat van het bezoek dat merkel aan Washington bracht was ronduit teleurstellend en nog veel slechter .

Toegegeven , de Franse president kreeg als staatshoofd 3 dagen lang,  alle honeurs die bij een dergelijk bezoek horen, terwijl Merkel als “premier ” slechts voor een zakenbespreking die niet langer dan 2 uur duurde weinig tijd had om een vervolg te geven aan datgene wat Macron had voorbereid. .

Net als Macron deed ook Merkel haar best om president Trump ervan te overtuigen dat de gemaakte afspraken  met Iran de moeite waard zijn om in stand te worden gehouden, met zo nodig enkele aanpassingen.  Verder moest zij trachten Trump er van te overtuigen dat Europa en het multilateralisme de moeite waard zijn om serieus te worden genomen.

Maar Merkel en Macron zitten duidelijk op twee verschillende golflengtes. Macron wil o.a. een Europse minister van Financiën en een gezamenlijke “boekhouding “, die voor Frankrijk als financieel kwakkelend land voordelig is, maar in Berlijn, waar men de rekening zou moeten betalen, nadelig.

Om de dreigende verhoging van de invoerrechten van Europese goederen naar de VS te vermijden hebben Frankrijk en Duitsland ieder hun eigen afwijkende belangen en doelgroepen. De Duitsers praten over de industrie, de Fransen over de landbouw. En… … de EU die er op de achtergrond ook nog is, ofschoon je dat haast zou vergeten, die willen van geen enkel compromis weten.

Logisch, want wat is in feite  nu eigenlijk die EU ??

Dan de Europse defensie. Ook die moet volgens Macron meer gecentraliseerd worden, wat in Duitsland met een aftands leger op weerstand stuit. Verouderde Tornado straaljagers, onderzeeërs die vanwege technische problemen niet mogen uitvaren, manschappen die hun eigen beschermende kleding moeten kopen alsmede schoonmaakmiddelen om hun slaapplaatsen te onderhouden, het is een en al misère bij de Bundeswehr.

Dezelfde dag dat Merkel aan Trump beloofde  dat zij in 2019 de Duitse (NATO)  defensie uitgaven op 1.2 procent zou proberen te brengen, in plaats van de afgesproken 2 procent, verklaarde haar eigen minister van defensie , voormalige gynaecologe Ursula von der Leyen dat het bij 1 procent zou blijven. Verwarring alom.

De Duitse afwachtende houding  is mede te wijten aan de afwezigheid van enige capaciteit bij de Duitse kabinetsleden ( iets dat u in Nederland niet onbekend voor zal komen ).  De verkiezingen van afgelopen jaar en de daarna moeizaam verlopende formatiepogingen, een maal geflopt en toen terugvallend op de oude coalitie met de socialisten, hebben de politieke stabiliteit en het imago van Merkel geen goed gedaan.  Maar weer net als in Nederland MOEST Merkel weer Bundeskanzler worden net als Rutte premier en daarvoor moest alles wijken wat nog enigszins had kunnen bijdragen aan het verbeteren van het nationale leefklimaat voor de burgers. Een falend integratie en immigratiebeleid, waar nauwelijks iets tegen ondernomen wordt, corruptie en stijgende onenigheid tussen de politieke partijen, zorgen er voor dat Duitsland hoe langer meer afglijdt naar een in coma geraakt monster.

Tel daarbij op de volledige afwezigheid van enige soort van creativiteit, een kenmerk van de Duitser, het onvermogen om initiatieven te nemen mits die niet door de leider en diens Führer enz. enz.  zijn goedgekeurd, zorgen er voor dat de machinerie knarsend tot stilstand komt. Opmerkelijk is dat een uwer redacteuren tijdens grote gezamenlijke legeroefeningen in de jaren medio ’60 dit als stafofficier reeds voorspelde, maar die opmerkingen in de euforie van “Duitsland doet weer mee “van tafel werden geveegd , behalve …. door de Britse collega’s .

Net als een soort supertanker zal het schip Duitsland nog wel een tijd doorvaren, maar er dreigt een gevaarlijke situatie   de als het er om gaat een koerswisseling te bepalen, om klippen te vermijden,  nogmaals , niet in de laatste plaats door het totale gebrek aan enige flexibiliteit en kennis van de bemanning.

 

 

 


5 Reacties

 1. Aradhel zei:

  Kort en bondig… zo gaat ‘ie goed, zo gaat ‘ie beter… het gaat bijzonder goed en voortvarend met Duitsland en de EU… helemaal toppie!!!! Weg met dit misbaksel @EUSSR, en voor mij gaat morgen nog dat hele zooitje failliet. Vervelend voor al die de miljoenen EU-burgers, maar wat ons te wachten staat als dit nog jaren door blijft etteren, dat gun ik niemand niet. Niet m
  ijzelf, en al helemaal niet diegenen waar ik van houd waaronder onder andere mijn kinderen. Daar heb ik ze niet voor op deze mooie, maar nu verrotte aarde gezet. Dus weg ermee, en daarna onze schouders eronder, en dan ook nooit meer iemand boven ons dulden!

 2. Tonnie van der Heijden zei:

  NEXIT IK BENIJD HET VERENIGD KONINKRIJK,MAAR VOLGEND JAAR EU VERKIEZINGEN EN DAN HOOP IK DAT ONZE MENSEN NEE ZEGGEN TEGEN EUROPA MASSAAL.

 3. Marco zei:

  Dezelfde ‘Washington Post’ die Merkel nog niet zo lang geleden uitriep tot redder van de westerse welvaart?

  Het kan (politiek) verkeren (Soms is de wens de vader van de gedachte).

  Natuurlijk. Alle Duitsers zijn ‘Dick & Doof’..
  Maar gelukkig (ook voor Nederland) zijn Duitsers keiharde werkers en zal de schade wel meevallen. Ook Donald Trump zal zijn poreus kunstgebit stuk bijten op het Duitse staal.

Comments are closed.