Verhoor Mark Zuckerberg een grote comedie

Indien u de 2 dagen van de verhoren  “Grill on the Hill ” van Facebook oprichter Mark Zuckerberg gevolgd heeft, dan zal het u zijn opgevallen dat er geen sprake was van een simultaan vertaler tussen Zuckerberg enerzijds en de “ondervragers “anderzijds. En dat betekende dat de ondervraagde en de ondervragers 2 verschillende talen spraken en elkaar nauwelijks verstonden.

De meeste senatoren en andere “ondervragers ” werden geboren lang voor het digitale tijdperk en dat was dan ook duidelijk te merken aan de vragen die deze politici stelden. Een koud kunstje voor Zuckerberg om na een intensieve voorafgaande training door media consultants die iedere “vragensteller “apart met hem hadden besproken, om de dames en heren die veelal die leeftijd van 75 reeds waren gepasseerd , met zijn vage ontwijkende antwoorden tevreden te stellen.

Uiteraard is het onverantwoordelijk van Facebook om de persoonlijke gegevens va 87 miljoen gebruikers ter beschikking stelde aan Cambridge Analytics, die op haar beurt deze gegevens weer kon gebruiken voor het  ” sturen ” van verkiezingsresultaten en dan met name van de afgelopen Amerikaanse verkiezingen.

Maar het verhoor begon na een half uur meer te lijken op een soort bijles die Zuckerberg gaf aan de in de meeste gevallen volledig niet ter zake kundige ondervragers. Meer het idee van een kleinzoon die bij zijn grootvader op bezoek gaat om een bij voorbaat al mislukte poging te doen  om opa nog eens deelgenoot te maken van de huidige virtuele wereld.

Maar los van hoe u verder over de zaak Facebook denkt, een ding werd weer eens overduidelijk : tussen de echte wereld en die van de zelfbedachte bubbel waarin politici van over de hele wereld hun dagelijkse spelletjes spelen, tot volle tevredenheid van alleen zich zelf, bestaat een dag en nacht verschil. En daarom zijn dit soort verhoren bij voorbaat al mislukt, tenzij zij worden gedaan door echte experts, die dan  door de in “Bubbelstan ” levende , zich voortdurend zelf prijzende en op de borst slaande mannen en vrouwen.

De rillingen lopen uw redacteur al over de rug nu ook de Tweede Slaapkamer heeft aangekondigd, dat zij vertegenwoordigers van Facebook en Google willen “horen “.  Weliswaar zit daar een wat jongere garde, maar ter zake kundig ? Wij betwijfelen het, los van het feit, dat het zou een dergelijke hoorzitting plaats vinden, slechts gaat om een rondje voor de tribune spelen.

Nee, geef ons dan maar voormalig minister Edith Schippers , die n.a.v. het feit dat zij gevraagd is om als formateur dienst te doen om een Haagse gemeenteraad te gaan samenstellen, zei , dat zij geen verstand heeft van lokale politiek, maar dit juist tot aanbeveling strekt. Edith die lekker thuis van haar wachtgeld geniet, verlost is van de stress om haar man confidentiële informatie toe te spelen die hij dan weer in zijn werk kan gebruiken, schnabbelt gewoon wat wij. Een rapport van onvermogen voor de leden van de toekomstige gemeenteraad , die met het binnenhalen van een informatrice die er tot 2 maal toe niet in slaagde een regering samen testellen of daar de aftrap toe te geven, nu in de 2e divisie op herhaling mag… en daar voor natuurlijk weer mag declareren.

En om te eindigen waar we begonnen, ook Mark Zuckerberg is nu volgens eigen zeggen slachtoffer geworden van de Facebook lekkage, want volgens hem zijn ook zijn gegevens gelekt. Die arme Mark , slachtoffer van zijn eigen bedrijf, de dozen met papieren zakdoeken waren tijdens het verhoor niet aan te slepen en de opa’s en oma’s knikten begripvol.

Maar nog even verder rondneuzend op het internet, blijkt dat de gegevens die Google, Amazon, Apple, and Microsoft over u verzamelen de door Facebook “binnengeharkte “gegevens bij veruit overtreffen.

Via een zeer moeilijk te vinden pagina bij Google genaamd, “My account”en daarna doorscrollend naar “My activity” zou u wel eens verbaasd kunnen staan wat Google allemaal over u weet, bewaart en… weer verkoopt, want dat is uiteindelijk de bron van inkomsten van Google. In wat verminderde mate geldt dat ook voor de andere 3 bovengenoemde bedrijven, maar geen van de 4 zijn voor een senaatscommissie geroepen om zich te verantwoorden.

Google kan u precies vertellen wat uw voorkeuren zijn voor mode, eten, wonen, vakantie, met wie, hoe lang en zelfs een deel van uw gezondheid is terug te vinden in uw Google “bestand”. Niet dat dit allemaal zo ernstig is, want er zijn wel meer aanzienlijke kleinere bedrijven zoals b.v. het Algemeen Dagblad of de de Telegraaf, maar ook de grote banken die onder het voorwendsel dat zij uw internet gebruik “cliënt vriendelijker” willen maken, trachten om in uw virtuele huiskamer door te dringen.

En als afsluiter een hilarisch berichtje van de tandeloze tijger in Brussel : het Europese parlement heeft laten weten dat ook zij Mark Zuckerberg graag in Brussel willen zien verschijnen om hem te horen over de Facebook affaire.

 

.

 

 

 

 


4 Reacties

 1. Robert-Panamá zei:

  Perfect redactie!! Mijn zoon is senior storage manager by Dell EMC. Hij is thans bezig bij de politie om het haperende server systeem op te doeken en
  te verhuizen naar de icloud.

 2. joepiejee zei:

  Ratten in pak onder zijn soortgenoten, dan valt ie wel door de mand?
  Alleen jammer als je de goede gegevens doorspeelt, dan kan technisch alles naar dezelfde persoon getraceerd worden, niet als je gegevens voor de ballen niet kloppen?
  Je zou me haast van geslachtsverandering verdenken?

 3. Bennie S zei:

  Facebook begint tegen de ”machthebbers” te werken want wakkere mensen informeren elkaar nu op grote schaal ipv plaatjes van hun familie te delen. Facebook zal dus moeten veranderen/verdwijnen, vandaar die hele charade.

 4. johandenhaag zei:

  Leeftijd is denk ie niet relevant.

  Hordes studenten die geen flauw idee hebben hoe een computer in de basis werkt. De afhankelijkheid die wij aan partijen als Facebook en Google hebben gegeven is schrikbarend. Alleen maar , omdat wij onze verslavende behoefte aan delen ( helemaal niet delen overigens, meer het strelen van eigen ego) willen stillen.

  Overheden hebben zelf niet meer in de gaten hoe financiële handel plaatsvindt hoe beïnvloeding van burger op politiek en economie plaatsvindt. Ze willen het alleen gebruiken om hun doel te gebruiken.

  Het doel heiligt de middelen.

  We weten ook niet meer wat we eten

  of inademen of aan blootgesteld worden.

  Eng heh? 🙂

  Gelukkig geloof ik nog in God. Heb ik tenminste 1 zekerheid 😉

Comments are closed.