Wat Nederlanders van de Hongaren en andere volkeren kunnen leren, maar NOOIT zullen doen

Mits u deze dagen de media wat heeft gevolgd, heeft u kunnen zien of lezen, dat in Budapest tienduizenden mensen de straat op zijn gegaan om te demonstreren tegen de op een democratische wijze gekozen nieuwe ( en oude) premier van Hongarije, Viktor Orban. Wij misten namens de voormalige communistische partij  ons Nederlands EU partijlid Judith Sargentini, net als wij op spannende andere momenten Hans van Baalen en Guy Verhofstadt missen.Nu kun je het wel of niet eens zijn met de Hongaarse verkiezingsuitslag, je kunt wel of niet van mening zijn dat de verkiezingen niet correct zouden zijn verlopen en… je kunt het wel of niet eens zijn met de koers die Viktor Orban wil voortzetten.

Over een zaak zal je het echter wel eens moeten zijn, de Hongaarse burgers hebben gestemd en de Fidesz partij van Virkor Orban heeft gewonnen.

Dat deze uitslag bij velen in verkeerde aarde viel, ook daar kun je begrip voor hebben, het is een aan verkiezingen onverbrekelijk verbonden iets.

Maar als je dan ziet dat de tegendemonstratie wordt georganiseerd door de NGO Amnesty International, dan horen de alarmbellen te gaan rinkelen, zeker met de wetenschap dat A.I . mede wordt gefinancierd door …… het wordt eentonig…. George Soros.

Dat Soros die in het grijze verleden ook met wat dollars meehielp Fidesz op te zetten is een achteraf gezien curieuze bijkomstigheid en zal Sjors wel nooit gedacht hebben waar dit toe zou leiden.

Orban wil nu voor mei een nieuw pakket wetten, nu al de “Stop Soros wetten” genaamd ,  introduceren die het buitenlandse NGO’s die zich bezig houden met vluchtelingenzaken  onmogelijk maakt in Hongarije actief te zijn, en dit doet Soros die in zijn geboorteland toch al onder het vergrootglas ligt pijn. Hij heeft inmiddels aangekondigd dat zijn Open Society in Wenen een dependance wil opzetten van de door hem gefinancierde Central European University in Budapest. De achterliggende gedachte is natuurlijk dat mocht Orban zijn zin krijgen en de universiteit in Budapest laten sluiten, op niet al te grote afstand er een vervanging is. Maar ook in de Oostenrijkse regering zitten weinig fans van Soros.

Maar nogmaals, ieder zijn of haar keuze !

Waar het weer eens om gaat, is het feit dat tienduizenden Hongaren, die het niet eens zijn met de keuze van Orban als premier, de straat op zijn gegaan en dit willen blijven herhalen.

En dan nu de hamvraag, na de desastreuze regeringsperiode onder Rutte 2, waren er toch veel Nederlanders die het niet eens waren met het feit dat Rutte zijn verwoestende werk kon voortzetten als kabinet Rutte 3.  Maar heeft u daar een protest tegen gehoord ? Misschien wat nijvere type vingertjes op de virtuele toetsenborden, maar dan snel naar het volgende festival.

Protesten in Nederland vinden , indien ze er al zijn slechts plaats als de deelnemers geen vrije dag hoeven in te leveren, voor transport en natje en droogje wordt gezorgd en je weer op tijd thuis bent. Zelfs Groningers die met tractoren naar Den Haag wilden vanwege hun terechte onvrede over de verzakte huizen, lieten de tractoren riant per dieplader naar de residentie vervoeren i.p.v. zoals hun Franse, belgische of Duitse collega’s honderden kilomters het slechte weer trotserend zelf naar de plek van de demonstratie te rijden.

Misschien, nee zeker, u kunt nog zeer veel leren van de Hongaren en niet alleen van de Hongaren maar ook van de Belgen, Fransen, Italianen, Catalanen en Duitsers, van welke politieke kleur u ook bent, mensen die wel opkomen voor hun rechten!

 


8 Reacties

 1. Tonnie van der Heijden zei:

  INDERDAAD wij zijn een volkje van niks, wie wil Rutte nu als premier niemand toch?
  Maar uit de rest een van het spul een nieuwe kiezen dat gaat ook niet.
  Het zou Den-Haag sieren als ze met z’n allen het bijltje er bij neer gooiden.
  Nieuwe verkiezingen, en alle ingeschreven partijen hebben evenveel RECHT om MP te wordenden NIET zoals nu partijen uitsluiten.
  Ook bij de gemeenteraden van hetzelfde laken een pak:Smolders heeft ook rechten als grootste partij laat dat dan ook zien(Tilburg)
  Degene die moeite hebben met sommige partijen moeten verplicht zelf opheffen meteen.
  Ik noem D666 CDA VVD PVDA allemaal opzouten, want jullie werken niet met de PVV , SP en THiery enz. DIT IS GEEN DEMOCRATIE want dan laat je het volk beslissen en niet het Kon. NEPHUIS en de BILDERBERG en het NEPKABINET.

 2. Stijn zei:

  Sorry. Ik vraag me af wat er zou overblijven van de ‘heldenstatus’ van Orban bij de Hongaren ZONDER de miljardensteun van EU en IMF.
  En de ‘voorbeeldfunctie’ van Hongarije? Nationalisme, protectionisme, nepotisme.
  Mede dankzij ‘onze’ steun staat het land bovendien in de top van de landen met de hoogste corruptie

 3. only you zei:

  Dacht eerlijk gezegd dat de deskundige Johan, de erktuigbouwkundige hiervan meer weet?

 4. Margareta zei:

  Stijn
  Zonder de miljardensteun ZOU en ZAL Hongarije Hongarije blijven en Orban zal zijn heldenstatus gewoon behouden. Iedereen valt over de steun aan Hongarije, maar niemand praat er over dat 70% van deze steun weer rehtstreeks terugvloeit naar de EU en met name naar Duitsland als gelukkige. De EU geeft geen geld weg voor gratis en voor niets. Zij verwachten altijd en van iedereen een tegenprestatie.

  Wie heeft nou énig bewijs geleverd van de zogenaamde corruptie van deze regering? Misschien die paar fotos van een verwaarloosd stadionnetje die de Nederlandse televisie met hun commentaar gretig vertoonden?

  Hongarije staat op het punt om binnen één twee jaar nettobetaler te worden. De hulp die zijn hebben ontvangen is goed besteed. De werkeloosheid is op de laagste punt, er zijn over de 7.000 banen gecreeerd, de buitenlandse investeerders staan in de rij en in het land heerst orde en veiligheid.

 5. Margareta zei:

  Alhoewel mijn opinie is in een rap tempo weggehaald, wil ik toch nog een correctie toevoegen. De 7.000 moet 700.000 zijn.
  De moderatie kent geen grenzen

 6. andre zei:

  @margareta 7.000 banen zijn er 700.000 duizend in de tijd van orban, orban had beloofd 1 miljoen dus die laatste 300.000 duizend zijn voor zijn komend termijn. Petje af voor Orban want met 9,5 miljoen inwoners is dat rete goed nieuws. @stijn als we dit vertalen naar nederland, het land van keuning wimpie met zn laffe rutte. Dan zouden wij bij de helft wat orban doet al 0% werkeloosheid hebben maar onze rutte heeft een hele lange neus.

 7. Stijn zei:

  @Margareta:

  Een degelijk (en constructief ) beeld van Orban en Hongarije:

  https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2018/04/15/retter-der-schulden-krise-warum-orban-fuer-viele-ungarn-ein-held-ist/

  – de (geo-) politieke doelstellingen van de EU zijn duidelijk,

  – voor niets gaat de zon op,

  – H is een economische ministaat (bbp minder dan de helft van Griekenland), een totaal verouderde industrie, een eigen munt (florin) en een sterk nationalistisch ‘keuzemenu’,

  – waarom maakt zo’n ‘zelfstandig’ land (evenals tal van andere, arme landen in oost, noord en zuid) überhaupt deel uit van de Unie?

  – H heeft de afgelopen jaren alleen uit Brussel meer dan € 30 miljard aan ontwikkelingssteun ontvangen,

  – dat geld gaat voor het overgrote deel natuurlijk niet naar de burgers of hun sociale vangnet,

  – westerse bedrijven willen zich door EU subsidies en belastingfaciliteiten maar wat graag in H vestigen. Net zoals ook in Polen.

  – De florin heeft het moeilijk, net zoals de kredietwaardigheid van het land, maar toch kan Hongarije op de financiële markten terecht en blijven hun schulden – voor burgers niet zonder moeite – betaalbaar.

  – Hoe is dat mogelijk?
  Omdat u en ik voor terugbetaling garant staan.

  – Corruptiecijfers worden doorgaans ontleend aan internationale statistieken.

Comments are closed.